Lenkijos lietuviai ūkininkai niršta: Lietuva kurčia mūsų prašymams

„Žemės ūkio ministerija karantino metu neleis lenkų ūkininkams atvykti į Lietuvą dirbti ūkio darbų“, – skelbia Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos tinklalapis.

Pasak Punsko valsčiaus viršaičio V.Liškausko, Lietuvos žemės ūkio ministro sprendimo laukė 102 ūkininkai iš Seinų, Punsko, Rūdelės ir Vižainio valsčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak Punsko valsčiaus viršaičio V.Liškausko, Lietuvos žemės ūkio ministro sprendimo laukė 102 ūkininkai iš Seinų, Punsko, Rūdelės ir Vižainio valsčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak Punsko valsčiaus viršaičio V.Liškausko, Lietuvos žemės ūkio ministro sprendimo laukė 102 ūkininkai iš Seinų, Punsko, Rūdelės ir Vižainio valsčių.<br>kiti
Pasak Punsko valsčiaus viršaičio V.Liškausko, Lietuvos žemės ūkio ministro sprendimo laukė 102 ūkininkai iš Seinų, Punsko, Rūdelės ir Vižainio valsčių.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (2)

punskas.pl

Apr 18, 2020, 6:01 PM

Lietuvos valdžia liko kurčia Punsko valsčiaus viršaičio Vytauto Liškausko bei Lenkijos lietuvių ūkininkų individualiems prašymams leisti dirbti žemę Lietuvos pusėje.

Ministerijos tinklalapyje rašoma: „Žemės ūkio ministerija sulaukė Lenkijos ūkininkų prašymų leisti atvykti į Lietuvą dirbti ūkio darbus jų valdomuose žemės sklypuose. Pastaruosius metus pasienyje su Lietuva gyvenantys lenkai vis dažniau apdirba lietuviškas žemes. Ministerijos duomenimis, norinčių atvykti į Lietuvą dirbti laukuose žmonių skaičius gali siekti kelis šimtus.

„Išanalizavome situaciją, kalbėjomės tiek su lenkais, tiek su mūsų pasienio ūkininkais. Šiuo metu valstybė susitelkusi pandemijai suvaldyti, todėl negalime rizikuoti. Lietuviai ūkininkai supranta situaciją ir karantino metu pasirengę lenkams atlikti visus šiuo metu būtinus darbus, – sako žemės ūkio ministras Andrius Palionis. – Situacijai pasikeitus, bus priimti atitinkami sprendimai.“

Pasak Punsko valsčiaus viršaičio V.Liškausko, Lietuvos žemės ūkio ministro sprendimo laukė 102 ūkininkai iš Seinų, Punsko, Rūdelės ir Vižainio valsčių. Dauguma jų tai Punsko ir Seinų krašto lietuviai. Vien Punsko valsčiuje tokių ūkininkų yra 47.

„Tai Lietuvos valdžios akibrokštas etninių žemių lietuvių ūkininkų atžvilgiu, – sako Punsko valsčiaus viršaičio pavaduotojas Jonas Vaičiulis. – Aš palaikau mūsų ūkininkus. Lietuvos valdžios vyrai atsuko jiems, o tuo pačiu ir mums visiems, nugarą. Daug kas Lietuvoje neturi tautinio solidarumo jausmo, nesupranta arba nenori suprasti mūsų krašto ir jo gyventojų specifikos. Lenkai su savo tautiečiais tikrai taip nepasielgtų“.

Sunku nesutikti su Donato Mazurkevičiaus socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotu kreipimusi:

„Lietuvos Respublikos vyriausybe,

Seinų ir Punsko savivaldybėse ne tik daugiau nei pusė gyventojų yra LIETUVIAI, bet nemažai jų dar ir Lietuvos Respublikos piliečiai!!!

Todėl jų visų, urmu, nereikėtų vadinti lenkais!

Punsko valsčius yra vienintelė savivaldybė Lenkijoje, kur yra dvikalbiai vietovių užrašai!!! O jeigu mes (Lietuva) leidžiam vykti vilkikams, vežant krovinius į užsienį, tai gal galima atvykti ūkininkui į tuščius laukus ir užauginti maisto mums visiems!

Maistas – strateginė žaliava!

P.S. Ir nereikėtų tokiu būdu (galbūt) keršyti Lenkijai už nesuteiktą humanitarinį koridorių karantino pradžioje!

Ačiū!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.