Skriaudžiami ūkininkai ginkluojasi: dėl vagysčių pirštais rodo į sugrįžusius emigrantus

Dėl padažnėjusių vagysčių sunerimę ūkininkai pirštais baksnoja į iš užsienio grįžusius tautiečius, tačiau policija neskuba daryti tokių išvadų ir pataria labiau saugoti savo turtą.

 Pastaruoju metu vis įžūliau siautėjantys nusikaltėliai dažnai nuo sunkiasvorės technikos nuplėšia vertingas detales.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pastaruoju metu vis įžūliau siautėjantys nusikaltėliai dažnai nuo sunkiasvorės technikos nuplėšia vertingas detales.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu vis įžūliau siautėjantys nusikaltėliai dažnai nuo sunkiasvorės technikos nuplėšia vertingas detales.
Pastaruoju metu vis įžūliau siautėjantys nusikaltėliai dažnai nuo sunkiasvorės technikos nuplėšia vertingas detales.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2020, 4:01 PM, atnaujinta Apr 30, 2020, 6:04 PM

Lauko darbus pradėję Rokiškio rajono ūkininkai neturi laiko atsipūsti.

Dienomis jie triūsia laukuose, o naktimis saugo savo turtą nuo ilgapirščių, kurie ypač suaktyvėjo šį pavasarį.

Ūkininkai tikina, kad vagys jų nuosavybėje jaučiasi lyg savo namuose, todėl jiems neliko nieko kito, tik burtis į savigynos būrius ir patiems gintis nuo suįžūlėjusių ilgapirščių.

Stebina negrabūs veiksmai

„Viskas vyko kaip filme, dvi valandas vogė, vaikštinėjo kaip po savo namus“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo Rokiškio rajono ūkininkas Virginijus Stumbrys, kurio ūkyje vagys apsilankė per Velykas.

Nusikaltėlius užfiksavo ūkyje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Įrašai perduoti policijai, tačiau įtariamieji kol kas nenustatyti.

Tokių ūkininkų kaip V.Stumbrys rajone yra ir daugiau, o jiems padaryti nuostoliai siekia nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių eurų.

Balandžio pradžioje vagys nusiaubė Kavoliškio kaimo ūkininko techniką. Naktį buvo įsibrauta į uždarą, šuns saugomą teritoriją ir nuo dviejų traktorių pagrobtos antenos ir valdymo terminalai. Valdymo terminalas taip pat buvo nuluptas nuo trąšų barstytuvo.

Ūkininkas skaičiuoja, kad jam padaryta žala siekia maždaug 30 tūkstančių eurų, bet vagišių pelnas, jei jiems ir pasiseks parduoti dalį pavogtų daiktų, bus daug mažesnis, nes darbuotasi buvo negrabiai – kai kurios dalys nulaužtos, sugadinti jungikliai, kištukai, nuplėšti laidai.

Vogti sugrįžo į Lietuvą?

Ūkininkai įsitikinę, kad tai per karantiną į Lietuvą grįžusių emigrantų, staiga užsienyje netekusių darbų, darbas.

„Ketverius ar penkerius metus buvo labai ramu. Būdavo, padedi degalų pilną kanistrą, stovi jis mėnesį, niekam nereikia. Dabar, kai prasidėjo karantinas, prasidėjo masinės vagystės“, – kalbėjo V.Stumbrys.

Tokios pat nuomonės yra Rokiškio rajono miestelio Onuškio ūkininkas Edelvinas Gražys.

„Manau, kad tie ilgapirščiai sugrįžo iš užsienio šalių, daugiausia iš Skandinavijos – Švedijos, Norvegijos.

Kiek teko girdėti, ten jie užsiima tokiais darbais ir veža viską parduoti į Lietuvą bei Latviją. Dabar sugrįžo čia ir užsiima tuo pačiu“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo ūkininku tapęs kriminalistas.

Negaili kritikos policijai

Nesulaukęs pagalbos iš policijos E.Gražys iniciatyvos griebėsi pats.

Jis pasikalbėjo su dar dviem ūkininkais ir nusprendė pasikeisdami budėti naktimis.

„Tai ne girtuoklių darbas. Į kaimus ir miestelius iš užsienio sugrįžo daug iš vagysčių užsienyje gyvenusių emigrantų.

Karantinas jau tęsiasi antrą mėnesį, matyt, kai kuriems iš jų baigiasi pinigai, todėl jie išeina į medžiokles“, – savo versijos laikėsi E.Gražys ir negailėjo kritikos policijai.

Jo teigimu, policijos reforma buvo itin nenaudinga provincijai – Rokiškyje nebeliko kriminalinės policijos pareigūnų, kurie atliktų operatyvinius darbus, o kai nelieka dirbančio policininko, nelieka ir operatyvinio darbo.

Emigrantų neįtarinėja

Policija tokius E.Gražio žodžius neigė ir tikino, kad dirba, kaip dirbusi.

„Vagystės iš ūkininkų yra sezoninės. Jų padaugėja kiekvienais metais pavasarį ir rudenį, kai prasideda lauko darbai, ir tikrai negalime teigti, kad šis pavasaris išskirtinis“, – „Lietuvos rytui“ sakė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tadas Martinaitis.

Pasak jo, trąšų, sėklų ir detalių nuo ūkininkų technikos vagysčių skaičius šiuo metu Panevėžio apskrityje neužfiksuotas, bet padaugėjo vagysčių iš sodybų, kuriose šeimininkai gyvena tik šiltuoju metų laiku, ir smurtinių nusikaltimų artimoje aplinkoje.

„Neturime jokių duomenų, kad vagysčių ar smurto atvejų daugėtų dėl grįžusių emigrantų, nusikaltimus daro tie patys asmenys, savi.

Štai pernai buvo sulaikyta kelių asmenų grupuotė, kuri apvaginėjo ūkininkus. Jie nuteisti, bet tuščia vieta ilgai nebūna: uždarome vienus, eina vogti kiti“, – kalbėjo T.Martinaitis.

Padaugėjo smurto namuose

Dar griežtesnę nuomonę apie ūkininkų priekaištus turi Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis: „Ūkininkai palieka savo techniką laukuose žiemai, o pavasarį atėję stebisi, kad ji išplėšta.“

Nelogiška dėl to kaltinti karantiną ar sugrįžusius emigrantus, nes statistika rodo, kad nuo kovo 16-osios, kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, šalyje vagysčių sumažėjo 11 procentų: „Per karantiną sumažėjo ne tik vagysčių, bet ir bendras įvykdomų nusikaltimų skaičius, bet šiek tiek padaugėjo automobilių vagysčių, sukčiavimo atvejų, turto sunaikinimo.“

Bene labiausiai karantinas paveikė sunkių kūno sužalojimų ir nužudymų statistiką. Šių nusikaltimų Lietuvoje padaugėjo, tačiau beveik visi jie įvykdomi buityje, o nusikaltėliais tampa žmonės iš artimiausios aplinkos.

Skundžiasi ir kiti ūkininkai

Kad policija neteisi, o vagišiai šį pavasarį suįžūlėjo, skundžiasi ne tik Rokiškio rajono ūkininkai.

Užpraeito penktadienio naktį net trys Kėdainių ir Panevėžio rajono ūkininkai sulaukė nekviestų svečių. Kėdainių rajono Truskavos seniūnijos Okainių kaimo gyventojas pastebėjo, kad iš angaro pavogti trys savaeigių purkštuvų valdymo pultai.

Beveik tuo pat metu Panevėžio rajono Ramygalos seniūnijos ūkininkas pasigedo ant 4 traktorių buvusios GPS navigacinės sistemos, o nuo Vadoklių seniūnijoje gyvenančio ūkininko trijų traktorių buvo pavogtos dvi GPS navigacinės sistemos ir viena antena.

Kadangi visos vagystės įvykdytos viena netoli kitos, įtariama, kad tai tų pačių į gaują susibūrusių nusikaltėlių darbas.

Pranešimų apie vagystes gauta ir iš Anykščių rajono ūkininkų.

Pasak Anykščių rajone ūkininkaujančio ir Lietuvos avių augintojų asociacijai vadovaujančio Žilvino Augustinavičiaus, jo pažįstamas ūkininkas nuo nusikaltėlių nukentėjo Rakutėnų kaime netoli Troškūnų.

Nuo jo traktorių, sėjamųjų bei kombaino vagys nurinko išmaniąją techniką – kompiuterius, valdymo pultus, navigacinę įrangą.

Vagių nesustabdė ir tai, kad žemės ūkio technika buvo ne lauke, o uždaruose angaruose.

„Manau, tai prastos reputacijos emigrantų darbas, nes pastaraisiais metais vagysčių ūkiuose buvo sumažėję, todėl ir daugelis ūkininkų atsipalaidavo.

Reikia atsibusti. Kuo daugiau sugalvosime apsaugos būdų, tuo labiau vagims sutrukdysime. Negailėkime pinigų vaizdo kameroms, aptverkime teritoriją, įsigykime šunų“, – ūkininkus ragino Ž.Augustinavičius.

Grįžo tūkstančiai emigrantų

Nuo kovo 16 iki 31 d. Susisiekimo ministerija užsienyje įstrigusiems lietuviams užsakė 22 komercinius skrydžius iš Ispanijos ir jos salos Tenerifės, Prancūzijos, Nyderlandų, Lenkijos, Indonezijos Balio salos, Jungtinės Karalystės, Danijos ir Norvegijos.

Iš viso užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžo 3253 keleiviai. Daugiausia lietuvių namo sugrįžo iš Jungtinės Karalystės. Iki kovo 31 dienos iš Londono buvo organizuoti septyni skrydžiai, jais parskraidinta 1520 žmonių.

Po tolimesnes šalis keliavę ir jose įstrigę lietuviai į Lietuvą parvyko pasinaudoję kitų vežėjų paslaugomis.

Per Varšuvą iš Jungtinių Arabų Emyratų, Dominikos, Tailando, Afrikos šalių, Indijos namo sugrįžo 82 asmenys.

Nemažai lietuvių uždarius sienas buvo pargabenta ir keltais. Per šį laikotarpį į Lietuvą atplaukė 59 keltai, jais atvyko daugiau nei 8000 asmenų ir 1945 lengvieji automobiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.