Kovai su COVID-19 pasekmėmis – Lietuvos kaimo plėtros programos supaprastinimai

Šiuo metu pasaulį apėmusi COVID-19 pandemija kelia didelę grėsmę ne tik žmonių sveikatai, bet ir šalies ekonomikai. Su problemomis susiduria Lietuvos verslas, ūkininkai, kyla ekonominė grėsmė daugeliui žemės ūkio, maisto pramonės sektoriaus atstovų.

 Su problemomis susiduria Lietuvos verslas, ūkininkai, kyla ekonominė grėsmė daugeliui žemės ūkio, maisto pramonės sektoriaus atstovų.
 Su problemomis susiduria Lietuvos verslas, ūkininkai, kyla ekonominė grėsmė daugeliui žemės ūkio, maisto pramonės sektoriaus atstovų.
 Su problemomis susiduria Lietuvos verslas, ūkininkai, kyla ekonominė grėsmė daugeliui žemės ūkio, maisto pramonės sektoriaus atstovų.
 Su problemomis susiduria Lietuvos verslas, ūkininkai, kyla ekonominė grėsmė daugeliui žemės ūkio, maisto pramonės sektoriaus atstovų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2020, 6:17 PM, atnaujinta May 7, 2020, 11:45 AM

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), atsižvelgdama į susiklosčiusią situaciją ir žemdirbiams kylančias problemas, parengė paramos, teikiamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) supaprastinimus dėl COVID-19 grėsmių bei pasekmių mažinimo. Šie supaprastinimai labai svarbūs visiems, besinaudojantiems KPP priemonių parama.

Bekontaktis dokumentų pateikimas ir patikrų atlikimas

Pratęstas daugelio paraiškų pateikimo terminas bei sudarytos sąlygos paraiškas ir mokėjimo prašymus teikti nuotoliniu bekontakčiu būdu. Tai suteiks pareiškėjams galimybes daugiau laiko skirti paraiškoms parengti, o dokumentus pateikti saugiu bekontakčiu būdu.

Yra įrengtos specialios „paraiškų dėžutės“, kur galima pateikti paraiškas ir mokėjimo prašymus, o dokumentus užregistruos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) darbuotojai. Taip pat yra galimybė dokumentus pateikti elektroninėmis priemonėmis arba siųsti registruotu paštu.

Siekiant, kad KPP įgyvendinimas karantino metu ir toliau vyktų sklandžiai, priimti pakeitimai, leidžiantys patikras vietoje atlikti nuotoliniu būdu – dokumentai tikrinami su kartu pateikta vaizdo įrašų medžiaga ar nuotraukomis. Atšaukus karantiną, NMA pasilieka teisę atlikti patikrą vietoje.

Taip pat karantino metu nenutrūko ir mokymų bei renginių organizavimas – veikla, remiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemones „Žinių perdavimas ir informavimo veikla“ ir „Leader programa“, gali būti vykdoma nuotoliniu būdu.

Palengvinimai teikiantiems mokėjimo prašymus

Sudarytos lengvatos ūkininkams, karantino metu teikiantiems mokėjimo prašymus. Šiuo metu teikiantys dokumentus gali pateikti papildomus mokėjimo prašymus, kurie neįskaičiuojami į priemonių įgyvendinimo taisyklėse nustatytą mokėjimo prašymų skaičių.

Taip pat sutrumpintas mokėjimo prašymų vertinimo terminas, kuris dabar sudarys 15 darbo dienų. Per nustatytą laikotarpį NMA turi įvertinti mokėjimo prašymą ir užsakyti paramos lėšas. Įprastas mokėjimo prašymo vertinimo laikas yra dvigubai ilgesnis – 30 darbo dienų. Toks palengvinimas leis ūkininkams greičiau gauti lėšų ir panaudoti jas būtinoms reikmėms.

Palankesnės sąlygos metinių ataskaitų teikimui

Projektams, įgyvendintiems pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą pratęstas užbaigto projekto kasmetinių ataskaitų teikimo terminas. Ūkininkai ataskaitas turi pateikti iki 2020 m. liepos 1 d., o vertinimo terminas pratęstas iki 2020 m. lapkričio 30 dienos.

Taip pat atsisakyta užbaigto projekto metinių ataskaitų teikimo pagal KPP 2014–2020 veiklą „Parama žemės ūkio vandentvarkai“ ir veiklos sritį „Parama smulkiems ūkiams“, pagal kurias ataskaitų teikimas privalomas tik paskutiniais projekto kontrolės metais. KPP veiklai „Jaunuolynų ugdymas“, veiklos sritims „Parama investicijoms į visų rūšių mažos apimties infrastruktūrą“ ir „Parama investicijoms į kaimo kultūros ir gamtos paveldą, kraštovaizdį“, veikloms „Parama vietiniams keliams“, „Asbestinių stogų dangos keitimas“ ataskaitos neteikiamos.

Planuojama ir daugiau pakeitimų, kurie svarbūs padedant ūkininkams kovoti su pandemijos padariniais. Tam rengiamas Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos pakeitimas, kuriam būtinas Europos Komisijos pritarimas.

Svarbu paminėti, kad dėl išimtinių aplinkybių, tokių kaip COVID-19, galima ne ilgesniam kaip 12 mėnesių laikotarpiui pratęsti projekto įgyvendinimo laikotarpį. Tačiau projektas turi būti įgyvendintas ne vėliau kaip iki 2023 m. birželio 30 d. Finansuojama Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.