Afrikinis kiaulių maras artėja prie Lietuvos ūkių: galima tikėtis protrūkių

Šiltėjant orams, afrikinio kiaulių maro (AKM) rizika didėja, todėl greitai galima tikėtis viruso protrūkių ir Lietuvos kiaulių ūkiuose, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Šiltėjant orams, afrikinio kiaulių maro (AKM) rizika didėja, todėl greitai galima tikėtis viruso protrūkių ir Lietuvos kiaulių ūkiuose, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Šiltėjant orams, afrikinio kiaulių maro (AKM) rizika didėja, todėl greitai galima tikėtis viruso protrūkių ir Lietuvos kiaulių ūkiuose, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 12:29 PM, atnaujinta Jun 8, 2020, 12:37 PM

Tarnyba nurodo, kad Lenkijoje birželio 4 dieną užfiksuotas jau trečias AKM protrūkis (Vlodavos r.) naminių kiaulių ūkyje, kuriame buvo auginama 70 kiaulių.

VMVT atkreipia dėmesį, kad AKM pasireiškimui ir plitimui didžiausią įtaką turi biologinio saugumo reikalavimų laikymasis. Nuo AKM viruso nėra nei gydymo, nei vakcinos, o kiaules gali apsaugoti tik biosaugos reikalavimų laikymasis.

Pažeidus arba nepaisant šių reikalavimų, užkratas iš laukinės gamtos gali būti lengvai perneštas į kiaulių laikymo vietas.

Tarnyba nurodo, kad AKM poveikis šernų populiacijai pastaraisiais metais kito. Pastebėta, kad AKM dažniau nustatomas sumedžiotiems šernams, o šernų gaišenose patvirtinamas vis rečiau.

Šiais metais Lietuvoje AKM jau nustatytas 55 nugaišusiems ir 77 sumedžiotiems šernams.

Vakariniuose Lietuvos regionuose (Kelmės, Kretingos, Pagėgių, Plungės, Raseinių, Skuodo, Šilalės, Šilutės, Tauragės r. savivaldybėse) AKM iki šiol nebuvo nustatytas arba patvirtinti tik pavieniai šios ligos atvejai.

Pastebėta, kad šiose rajonuose sumedžiojamų šernų skaičius trečius metus sistemingai mažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.