Grūdų supirkimo kainos pasiekė piką

Liepos pradžioje Lietuvos ir pasaulio rinkose kelias savaites iš eilės buvo stebimas grūdų kainų kilimas. Pasak ekspertų, šiuo metu grūdinių kultūrų supirkimo kainos pasiekė piką ir, tikėtina, per artimiausias kelias savaites kainų kreivės rodyklė kryptelės žemyn.

Liepos pradžioje Lietuvos ir pasaulio rinkose kelias savaites iš eilės buvo stebimas grūdų kainų kilimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Liepos pradžioje Lietuvos ir pasaulio rinkose kelias savaites iš eilės buvo stebimas grūdų kainų kilimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-22 16:03, atnaujinta 2020-07-22 16:07

„Ūkininkams šiuo metu – geriausias momentas fiksuoti grūdų supirkimo kainas. Stebint situaciją tarptautinėse biržose, taip pat Rusijoje, Ukrainoje, kur jau pradedamas imti kviečių derlius ir jų derliaus prognozės gali būti pagerintos, tikėtina, kad artimiausiu metu kainos gali smuktelt žemyn“, – sako Svajūnas Banelis, vienos Lietuvos įmonės grūdų prekybos vadovas.

Lietuvoje ir Latvijoje šiemet nusimato geras derlius, tačiau kitos Europos rinkos – Ukraina, Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė – savo žieminių kultūrų derliaus prognozes šiomis dienomis sumažino.

Ypač sunkūs šie metai bus Prancūzijos ūkininkams – čia kviečių derliaus prognozė palyginus su praėjusiais metais sumažinta net 21 proc., o rapsų derliaus prognozė net 29,5 proc. mažesnė nei įprastas vidurkis.

„Tokie pranešimai lėmė grūdų supirkimo kainų augimą pastarosiomis savaitėmis. Kviečių supirkimo kaina EuroNext (MATIF) biržoje pasiekė piką –190 eurų už toną – ir jau ėmė leistis žemyn. Aukštesnės kainos, tikėtina, nebus, nes pasaulinės kviečių atsargos metų pabaigai prognozuojamos didžiausios per pastarąjį dešimtmetį.

Be to, šios kultūros pasiūla iš JAV, Australijos, Rusijos, Ukrainos labai didelė, ir šios šalys bus pagrindinės kviečių eksportuotojos. Nors kai kurie Rusijos ir Ukrainos regionai ir nukentėjo dėl nepalankių gamtos reiškinių – sausrų ir potvynių – šį sezoną jos bus agresyviausios rinkos žaidėjos“, – tvirtina S.Banelis.

Rapsų kainos MATIF biržoje pastarosiomis savaitėmis kilo iki 382–383 eurų už toną. Pagrindinė kainų kilimo priežastis, pasak eksperto, tai optimistiniai pranešimai, susiję su COVID-19.

„Pastarosiomis savaitėmis stebimas ne tik grūdų, bet ir naftos kainų kilimas rinkose, kurios sureagavo į pranešimus apie vakcinos nuo koronaviruso sukūrimą“, – pažymi S.Banelis.

Antros klasės kviečiai šiuo metu perkami 9 eurais brangiau, nei pernai, už rapsus mokama 12 eurų už toną daugiau, o miežių supirkimo kaina didesnė net 19 eurų.

Saudo Arabija nuleido kokybės kartelę: pigiems rusiškiems grūdams – žalia šviesa

Praėjusią savaitę bendrovė į laivą Klaipėdoje pakrovė paskutinius pernykščio derliaus kviečius, kurie iškeliavo į Afriką, ir jau priima naują derlių.

Pirmoji žieminių miežių partija pasiekė elevatorių Vilkaviškyje daugiau kaip prieš dvi savaites, o pirmieji rapsai atvežti į elevatorių Lukšiuose, Šakių rajone prieš savaitę.

Artimiausiomis savaitėmis visose trylikoje bendrovės Lietuvoje ir Latvijoje valdomų grūdų saugyklų virs grūdų priėmimo darbai, o pirmieji laivai su šių metu derliumi į užsienio rinkas išplauks rugpjūčio viduryje.

Pasak ekspertų, eksporto rinkose konkurencinė aplinka – labai įtempta. Aukštos kokybės, didelio baltymingumo lietuviški kviečiai pastaraisiais metais buvo paklausūs Ispanijos ir Pietų Afrikos šalyse, o antros kategorijos kviečiai – Saudo Arabijoje. Konkurencija pastarojoje rinkoje, o taip pat ir Egipte šiais metais taps itin įtempta, nes į ją agresyviai skverbiasi Rusija.

„Per pastaruosius keletą mėnesius Rusija išsiuntė du kviečių laivus į Saudo Arabiją. Šią savaitę paskelbta žinia, kad du dideli valstybiniai Saudo Arabijos malūnai privatizuoti, o kitų dviejų malūnų perdavimo privačioms kompanijoms procesai dar tebevyksta.

Gali būti, kad privačios kompanijos sušvelnins reikalavimus perkamų grūdų kokybei ir tuomet prekių aukcione, kuris turėtų būti paskelbtas artimiausią savaitę Saudo Arabijoje, laimėtoja vėl taps Rusija su pigesniais ir prastesnės kokybės kviečiais.

Tarp kitų potencialių rinkų lietuviškiems grūdams šiemet matome Pietų Afrikos Respubliką bei Alžyrą, kuris taip pat kelia labai aukštus kokybės reikalavimus. Ispanijoje šiemet tokios didelės paklausos gali ir nebūti, nes kviečių derlingumas šioje šalyje šiemet taip pat gana aukštas“, – sako S.Banelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?