Dėl padidėjusio dioksinų kiekio teko sunaikinti 60 naminių paukščių – nesupranta, kur jie užsikrėtė

Praėjusį rudenį Alytaus padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ kilęs gaisras, regis, ramybėje nepalieka kaimynystėje esančios Alytaus rajono, Alytaus seniūnijos, Miklusėnų gyvenvietės. Šį mėnesį vienam jos ūkininkui dėl nustatyto padidėjusio dioksinų kiekio kiaušiniuose teko sunaikinti per 60 naminių paukščių. Tai pirmas atvejis po pavasarį vykusio masinio paukščių ir gyvulių naikinimo šioje seniūnijoje, kai tai teko daryti irgi dėl rastų padidėjusių dioksinų kiekių.

Ūkininkas dėl patirtų nuostolių turėtų gauti per 700 eurų kompensaciją iš valstybės biudžeto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkas dėl patirtų nuostolių turėtų gauti per 700 eurų kompensaciją iš valstybės biudžeto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkas dėl patirtų nuostolių turėtų gauti per 700 eurų kompensaciją iš valstybės biudžeto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ūkininkas dėl patirtų nuostolių turėtų gauti per 700 eurų kompensaciją iš valstybės biudžeto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alma Mosteikaitė, www.alytausnaujienos.lt

2020-08-22 17:05

Tyrimai – pagal stebėsenos planą

Vasario viduryje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika patvirtino pernai rudenį padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ kilusio gaisro paveiktos teritorijos Alytaus rajone, Alytaus seniūnijoje, stebėsenos planą.

Į šią teritoriją pateko devyni nuo gaisro židinio nuo pusantro iki aštuonių kilometrų nutolę Alytaus seniūnijos kaimai: Miklusėnai, Užubaliai, Kriauniai, Raudonikiai, Geniai, Karklynai, Kelmanonys, Vytautiškės ir Rutka.

Pagal stebėsenos planą šiais metais turi būti paimtas 121 mėginys gyvūninio maisto, pavyzdžiui, pieno, mėsos, kiaušinių, medaus, 77 mėginiai – pašarų, 38 mėginiai – geriamojo vandens ir 19 mėginių negyvūninio maisto, kaip antai vaisių ir daržovių. Iš viso – 255 mėginiai.

Mėginius paima VMVT Alytaus departamento veterinarijos specialistai, o tyrimus atlieka Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

Aptikus padidėjusius dioksinų – grupės organinių junginių, pasižyminčių dideliu nuodingumu ir kancerogeniškumu, kiekius piene, mėsoje ir kiaušiniuose, pavasarį, nuo kovo pabaigos iki balandžio pradžios, 33 gaisro paveiktos teritorijos, Alytaus seniūnijos, gyventojams teko sunaikinti 43 galvijus, iš kurių buvo 17 karvių, taip pat 71 avį, 25 triušius, 3 antis, 1 ožką ir 420 vištų.

Jiems iš valstybės biudžeto už patirtus nuostolius skirta beveik 65 tūkst. eurų kompensacija.

Kaip sakė VMVT Alytaus departamento direktorius Romas Černius, jau tirtas geriamasis vanduo, vaisiai, daržovės, medus, kai kurie pašarai, grūdai ir kol kas užterštumo dioksinais ar sunkiaisiais metalais, pavyzdžiui, švinu, cinku ar kadmiu, nenustatyta.

Kaip galėjo užsikrėsti naminiai paukščiai?

Atlikus vieno Miklusėnų ūkininko kiaušinių tyrimus, paaiškėjo, kad juose rasta dvigubai didesnė dioksinų ir furanų sumos kiekio koncentracija nei leistina norma. Pastaroji – 5 piktogramai grame riebalų, o tirtuose kiaušiniuose aptikta 11,46 piktogramo grame riebalų.

Tad teko sunaikinti 60 miklusėniškio laikytų vištų ir 4 kalakutus.

Alytaus departamento direktoriaus R.Černiaus teigimu, tai sietina su gaisro pasekmėmis: „Ūkininkas sakė, kad paukščius lesino pernykščiais pašarais, tad per juos užsikrėsti tokiu dideliu dioksinų kiekiu negalėjo. Labai tikėtina, kad paukščiai jais užsikrėtė kapstydamiesi žemėje. O taip užkrėstų kiaušinių tikrai negalima valgyti.“

Ūkininkas dėl patirtų nuostolių turėtų gauti per 700 eurų kompensaciją iš valstybės biudžeto.

Alytaus seniūnijoje, gaisro paveiktos teritorijos kaimuose, pavasarį dirvožemį tyrė rajono savivaldybės samdyta laboratorija, visuomenės sveikatos specialistai, tačiau padidėjęs dioksinų kiekis nebuvo fiksuotas. Tad išlieka atviras klausimas, nuo ko gi šiais gyvūnų, žmonių riebaluose besikaupiančiais ir iš lėto nuodijančiais junginiais užsikrėtė miklusėniškio laikyti naminiai paukščiai. Ar tokie atvejai nepasikartos gaisro paveiktoje teritorijoje?

Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorės Gintarės Jociunskaitės tvirtinimu, jei toliau Alytaus seniūnijoje kartosis tokie atvejai, kaip dabar atsitiko su miklusėniškio naminiais paukščiais, teks galvoti apie papildomus dirvožemio tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.