Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?

Daugelis skeptikų mano, kad šiais laikais ekologiška produkcija neegzistuoja – o juos žymintys ženklai tik rinkodaros triukas. Vis tik šį mitą neigia VšĮ „Ekoagros“ III sertifikavimo skyriaus vadovė Reda Butekvičiūtė, kuri tikina, jog norintys įsigyti tikrai ekologišką produkciją turi ieškoti dviejų tai patvirtinančių logotipų ir gali būti ramūs – jų rankose aukščiausia kokybė.

 Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?<br> 123rf.com nuotr.
 Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?<br> 123rf.com nuotr.
  VšĮ „Ekoagros“ III sertifikavimo skyriaus vadovė Reda Butekvičiūtė.
  VšĮ „Ekoagros“ III sertifikavimo skyriaus vadovė Reda Butekvičiūtė.
 Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?
 Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?
 Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?
 Rinkodaros triukas ar sveikesnė alternatyva?
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 13, 2020, 11:45 AM, atnaujinta Oct 16, 2020, 1:46 PM

Vieninga sistema

„Visi ekologiškus produktus auginantys ar gaminantys ūkininkai yra įtraukti į kontrolės sistemą, jų veikla tikrinama, o produktai sertifikuojami. Ši sistema veikia tokiu pačiu principu visose Europos sąjungos šalyse. Reikalavimus ekologiniams ūkiams nustato Europos Komisija, įgyvendinimo Lietuvoje taisykles rengia Žemės ūkio ministerija, o sertifikavimą ir kontrolę vykdo VšĮ „Ekoagros“, – tikina pašnekovė.

Specialus ženklinimas

Ekologiškos produkcijos ieškantys turėtų atkreipti dėmesį į du logotipus – ES ekologinės gamybos logotipą (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionalinį ženklą (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“), kuriais žymima produkcija, sertifikuota pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

Nefasuotus ir neženklintus produktus gali parduoti tik ūkininkai, pateikiantys ekologiškumą įrodantį dokumentą – sertifikatą. Pernai Lietuvoje iš viso buvo sertifikuoti 2731 ekologinės gamybos ūkio subjektai – ūkiai ir įmonės.

Kuo skiriasi nuo kitų?

R.Butkevičiūtė pabrėžia, kad ekologinė produkcija skiriasi nuo kitų, nes jos visi auginimo ir gamybos etapai yra griežtai kontroliuojami: „Nuo pirminės produkto gamybos iki perdirbimo, saugojimo, transportavimo, pardavimo ir tiekimo vartotojui. Kiekvienas ūkio subjektas, vykdantis ekologinę gamybą, kasmet mažiausiai kartą patikrinamas gamybos vietoje. Kilus įtarimų imami produktų mėginiai ir atliekami tyrimai. O nustačius pažeidimų – sertifikatas prarandamas.“

Be to, VšĮ „Ekoagros“ atstovės teigimu, ekologinės produkcijos gamyboje draudžiama naudoti sintetines kvapiąsias medžiagas, dažiklius, labai ribotas fermentų, maisto priedų ir pagalbinių medžiagų, naudojamų perdirbime, sąrašas: „Jei medžiagos įtrauktos į leidžiamų naudoti sąrašą, jos naudojamos minimaliai ir tik tada, kai yra esminis technologinis poreikis arba tam tikrais mitybos tikslais. O perdirbto ekologiško maisto atveju ekologiškumo terminai ir ekologinės gamybos ženklai gali būti vartojami, jei ne mažiau kaip 95 proc. žemės ūkio kilmės sudedamųjų dalių yra ekologiškos.“

Auga poreikis

Žemės ūkio kooperatinės bendrovės „BIO LEUA“, vienijančios ekologinių produktų augintojus ir gamintojus, direktorius Nikolajus Dubnikovas tikina, jog bėgant metams vis daugiau žmonių atsigręžia į ekologiją. Kitaip tariant – jiems rūpi, ką valgo jie ir ką valgys jų vaikai.

„Mūsų kooperatyvas Kaune įkūrė trumpųjų tiekimo grandinių projektą-parduotuvę „Rupūs miltai“, kurioje kiekvienas pirkėjas gali įsigyti ekologiškos, šviežios ir patikimos produkcijos. Atvykusiems galime papasakoti apie produkcijos kelią – nuo lauko iki pirkėjo krepšio, nes patys asmeniškai pažįstame tiekėjus. Tai vertina ir mūsų lankytojai. Pastebime, kad vartotojams rūpi, kur ir kaip užaugintas maistas“ – sako pašnekovas.

Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir asortimentu galite adresu www.rupus.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.