Ką naudinga žinoti apie ekologiškus maisto produktus?

Susidomėjimas ekologiškais maisto produktais nenumaldomai auga. Rūpindamiesi savo sveikata pirmiausia kreipiame dėmesį į tai, ką valgome. Pasaulinės pandemijos kontekste tai tapo dar aktualiau. Tačiau ar visada mokame atpažinti iš tikro ekologiškus produktus?

 Ką naudinga žinoti apie ekologiškus maisto produktus?<br>123rf.com nuotr. 
 Ką naudinga žinoti apie ekologiškus maisto produktus?<br>123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 2:30 PM

Terminas „ekologiškas“ reiškia, jog produktas pagamintas ekologinės gamybos būdu ar su ja susijęs. Tik šis žodis įteisintas įstatymiškai. Tačiau neretas apsigauna, pamatę ant etiketes panašius žaliai skambančius užrašus kaip „natūralus“, „bio“, „tik iš natūralių ingredientų“, „ūkininkų produkcija“, „natūralus“.

Tokie terminai nėra reglamentuojami ir nepatvirtina, jog maisto produktai yra ekologiški. Pagal Europos Sąjungos ir bendrijos narių įstatymus, ekologiški produktai turi atitikti itin griežtus reikalavimus. Ekologiškais laikomi tie produktai, kuriems suteikiami tai įrodantys sertifikatai – nepriklausomos sertifikavimo įmonės bent kartą per metus tikrina ekologiškus ūkius, ar jie laikosi visų nustatytų normų.

Svarbu, jog iš tikrųjų ekologiški produktai turi nekenkti žmogui ir aplinkai nė vienu produkto realizavimo etapu, pradedant auginimu, baigiant vartojimu. Pavyzdžiui, ūkininkaujant ekologiškai netręšiama sintetinėmis trąšomis, kurias gaminant suvartojama daug energijos, taikoma ilgalaikė sėjomaina, kad dirva atsigautų ir būtų pamaitinama.

Ekologiškus produktus atpažinti galima iš sertifikuoto ES logotipo, kuriuo žymimos visos ekologiškos prekės. Be specialaus logotipo, ekologiško gaminio etiketėje taip pat turi būti nurodytas gamintojas, sertifikato numeris ir jį išdavusios įstaigos pavadinimas.

Įsigydami ekologiniu ES ženklu paženklintus maisto produktus, pirkėjai gali būti užtikrinti, kad jų sudėtyje nėra sintetinių priedų, genetiškai modifikuotų organizmų, jog produktas nėra užterštas įvairiomis cheminėmis medžiagomis, tokiomis kaip sunkieji metalai, pesticidų likučiai, antibiotikai, hormonai. Vartotojai taip pat žinos, kad jį gaminant nebuvo naudojamos aplinkai kenksmingos medžiagos.

2018-ųjų metų duomenimis, ES ekologiškų produktų rinka viršija 40 mlrd. eurų ir kasmet paauga beveik dešimtadaliu. Daugėja ir produktų gamintojų, ir ekologiško ūkininkavimo plotų. Tiesa, santykinai jie vis dar užima nedidelę dalį visame žemės ūkio sektoriuje – vos 7,7 proc. – todėl ES skatina tokius ūkius finansiškai.

Šiuo metu viso bendrijoje ekologiškai ūkininkaujama 15,6 mln. hektarų plote. Nuo 2017 m. iki 2018 m. ekologinių ūkių plotai išaugo daugiau nei milijonu hektarų. Pagal šiuos skaičius ES pavyzdingiausia Ispanija, (2,2 mln. ha), Prancūzija bei Italija (po 2 mln. ha).

Skatindama ekologinius ūkius ES siekia kovoti su klimato kaita, išsaugoti biologinę augalų įvairovę, apsaugoti maisto produktų kokybę. Finansinė parama skiriama ir ūkininkams nusprendus pereiti prie ekologinio ūkininkavimo, ir siekiant išsaugoti ekologinio ūkio statusą. Norint užsiimti ekologine gamyba, būtinas pereinamasis laikotarpis, kurio metu taikomi ekologinio ūkininkavimo metodai, tačiau pagaminti produktai dar negali būti parduodami kaip ekologiški.

Ekologiniu ūkininkavimu besiverčiantys ūkininkai gali pasinaudoti ne tik finansine parama – jiems taip pat suteikiamos konsultacijos, kaip pritaikyti gerąsias praktikas, inovatyvius ūkininkavimo sprendimus.

Šis straipsnis yra tik autoriaus nuomonė, už kurią atsakingas tik jis pats. Europos Komisija neprisiima jokios atsakomybės dėl galimo šioje medžiagoje esančios informacijos panaudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.