Pieno supirkimo kaina Lietuvoje – arti europinio vidurkio

Dėl pandemijos apribota viešbučių ir restoranų veikla gerokai išbalansavo pieno produktų paklausą ir pasiūlą, tačiau pieno tiekimo grandinėje situacija išlieka stabili.

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje augo penktą mėnesį iš eilės – per šių metų lapkritį, palyginti su praėjusiu mėnesiu, vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos padidėjo 3,2 proc., iki 315,1 eurų už toną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pieno supirkimo kainos Lietuvoje augo penktą mėnesį iš eilės – per šių metų lapkritį, palyginti su praėjusiu mėnesiu, vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos padidėjo 3,2 proc., iki 315,1 eurų už toną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2020, 6:37 PM, atnaujinta Dec 16, 2020, 6:40 PM

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje augo penktą mėnesį iš eilės – per šių metų lapkritį, palyginti su praėjusiu mėnesiu, vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos padidėjo 3,2 proc., iki 315,1 eurų už toną.

Palyginti su praėjusių metų lapkričiu, supirkimo kainos didėjo 4,4 proc.

„Europoje išliko stipri sūrių paklausa, kuri siejama su tuo, kad karantino laikotarpiu vartotojai daugiau gamino maisto namuose. Pagrindinėse ES pieno pramonės šalyse didėjo ir žaliavos kiekiai ūkiuose, ir pieno produktų gamyba“, – sakė Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovas Egidijus Simonis.

Rinkos ekspertai prognozuoja, kad pieno gamyba augimo tempus palaikys ir 2021 metų pirmąjį ketvirtį.

Per 2020 metus pasaulinės pieno gamybos augimas sieks 1,4 proc., skelbia IFCN.

Vidutinė pieno supirkimo kaina 2020 metais pasaulinėje rinkoje sudarys 299 eurus už toną, o tai yra geras lygis tokiems sunkiems metams, pažymi IFCN ekspertai.

IFCN prognozuoja, kad pirmąjį 2021 metų ketvirtį pasaulinės žaliavinio pieno kainos gali nukristi iki 271 euro už toną.

Lietuvoje pieno gamyba prekiniuose ūkiuose taip pat išaugo – šių metų spalį pieno supirkta 2,6 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Per šių metų vienuolika mėnesių pieno supirkimas išaugo 0,4 proc., palyginti su pernykščiais rodikliais.

Daugiau kaip pusę Lietuvos pieno supirkimo rinkos valdantiems stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, šalies pieno perdirbimo įmonės lapkritį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 348,3 eurus už toną. Per mėnesį ši pieno kaina padidėjo 1,6 proc.

Kaina, mokama stambiems Lietuvos pieno ūkiams, beveik atitiko šviežio pieno kainų vidurkį Europos Sąjungoje.

ES šalyse, kuriose vyrauja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, lapkritį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 349,61 eurą už toną, arba 0,3 proc. daugiau nei rugsėjį, praneša EK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.