Dotnuvos parke lankytojams mažiau pavojaus kels pavojingi ir nevertingi želdiniai

Tvarkoma Dotnuvos dvaro sodybos teritorija Akademijoje tam, kad būtų išvengta pavojaus žmonių gyvybei. Inventorizuota visa daugiau kaip 13 hektarų teritorija. Pirmą kartą sudaryta želdynų duomenų bazė. Tai paruošiamieji darbai.

Savivaldybės planuose, be jau išvalyto tvenkinio, dar labiau sutvarkyti ir atgaivinti parką kaip laisvalaikio vietą. Šiuo metu šalinami pavojų keliantys želdiniai.<br>rinkosaikste.lt
Savivaldybės planuose, be jau išvalyto tvenkinio, dar labiau sutvarkyti ir atgaivinti parką kaip laisvalaikio vietą. Šiuo metu šalinami pavojų keliantys želdiniai.<br>rinkosaikste.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 3:47 PM

Savivaldybės planuose, be jau išvalyto tvenkinio, dar labiau sutvarkyti ir atgaivinti parką kaip laisvalaikio vietą. Šiuo metu šalinami pavojų keliantys želdiniai.

Pasiruošimas ilgalaikiams darbams

Bendrovė „Želdynų vizija“ Kėdainių rajono savivaldybės užsakymu išanalizavo situaciją ir parengė Dotnuvos dvaro sodybos ir Akademijos statinių komplekso parko želdinių inventorizacijos ir tvarkymo projektą.

Inventorizuotas didelis − 13,13 hektarų plotas. Senajame Dotnuvos parke įvertinta visų želdynų būklė bei numatytos jų apsaugos priemonės. Sukurta želdinių apskaitos duomenų bazė. Toks išsamiai atliktas tyrimas bene pirmasis visame rajone.

Visa studija buvo būtina ir pasitarnaus atliekant planuojamus Dotnuvos parko tvarkymo darbus. To nuolat prašo šios seniūnijos bendruomenė.

Atlikta išsami visų parko želdinių inventorizacija

Net 100 lapų labai išsami ir kiekvieną medį aprašanti studija savivaldybės specialistams padėjo įvertinti želdynų situaciją. Tačiau kai kurių darbų teko imtis nedelsiant. Tai jau ir pastebėjo Akademijos miestelio gyventojai.

Šiuo žiemos metu Dotnuvos dvaro sodybos parke šalinami tie medžiai, kurie atlikus inventorizaciją buvo identifikuoti kaip ypatingo pavojingumo parko lankytojams ir pravažiuojančiam transportui.

Šalinami tik tie medžiai, kurie turi daug sausų šakų ar viršūnių, kamieno žaizdų ir puvinių ar šiuo metu jau beviltiškai virsta ir stelbia kitas vertingąsias medžių rūšis. Visi tokie jau nebevertingi medžiai želdinių ekspertų buvo pažymėti dar praeitų metų rudenį. Laiku neatlikus darbų, tokie želdiniai bet kada gali sukelti didelį pavojų.

Nuostoliai būna dideli

Jau turime liūdnų pavyzdžių, kai tame pačiame Dotnuvos parke ant automobilio išvirtęs medis padarė 6 000 eurų nuostolį privačiam asmeniui ir jį turėjo padengti Kėdainių rajono savivaldybė.

Kitas medis virsdamas kliudė ir pažeidė vaikų darželio „Kaštonas“ pavėsinės stogą ir tvorą. Viskas laimingai baigėsi tik todėl, kad pavėsinėje tuo metu nebuvo vaikų. Todėl pačius pavojingiausius menkos vertės medžius jau dabar ir ėmėsi tvarkyti Dotnuvos seniūnijos darbuotojai.

Kėdainių rajono savivaldybės administracija yra išdavusi leidimą, kuris pagal visas numatytas procedūras yra suderintas su Kultūros paveldo departamento Kauno skyriumi.

Saugos visus medžius

Savivaldybės planuose − rekonstruoti, tvarkyti ir Dotnuvos dvaro sodybos parką, tačiau visi veiksmai bus derinami su bendruomene. Šis parkas yra unikalus gamtos paminklas mūsų rajone.

Vienoje iš parko dalių yra ir „Aušros“ sodnas, kuris buvo pasodintas net prieš 95-erius metus. Jis taip pavadintas mūsų tautos šauklio – žurnalo „Aušra“ garbei. Ir būtent todėl tik vadovaujantis ekspertų atlikta inventorizacija, bus atliekami medžių ir krūmų genėjimo, lajų surišimo ir kiti darbai, kad želdynus, menančius mūsų istoriją, išsaugotume kuo ilgiau ir sveikos būklės, o sveiki ir brandūs medžiai nebūtų šalinami. Dabar tai gana nesunku padaryti.

Darbai vykdomi vadovaujantis atlikta studija. Rajono vadovai ir visi atsakingi specialistai su Dotnuvos bendruomenės atstovais susitiko Akademijoje pačiame parke šį trečiadienį ir išklausė jų lūkesčius bei pastebėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.