Ekologinis sertifikatas – reklamos triukas ar sunkus darbas ne tik ūkyje?

Ekologinis ūkininkavimas įgija pagreitį. „Eurostat“ duomenimis, ekologinei gamybai skiriamos žemės plotai ES šalyse nuolat didėja. Žmonės vis labiau rūpinasi maisto kokybe ir aplinkosauga, todėl dažniau atsigręžia į ekologiškus produktus. Vis tik tokia produkcija dar gausiai apipinta mitų. Vienas jų – kad ekologinį sertifikatą galima „nusipirkti“ arba tai tik rinkodaros triukas. Na, o jei ir ne – tai kontroliuojamas tik pirminis auginimo etapas – visa kita ne.

Viešoji įstaiga „Ekoagros“ yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, kuri sertifikuoja ekologišką produkciją bei nuolat prižiūri visus kitus etapus laikantis griežtų reikalavimų, kurie taikomi ir kitose ES šalyse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viešoji įstaiga „Ekoagros“ yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, kuri sertifikuoja ekologišką produkciją bei nuolat prižiūri visus kitus etapus laikantis griežtų reikalavimų, kurie taikomi ir kitose ES šalyse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Reda Butkevičiūtė.
Reda Butkevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 9:05 AM, atnaujinta Feb 24, 2021, 11:22 AM

Viešoji įstaiga „Ekoagros“ yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, kuri sertifikuoja ekologišką produkciją bei nuolat prižiūri visus kitus etapus laikantis griežtų reikalavimų, kurie taikomi ir kitose ES šalyse.

Tikrina nuolat

„Norint gaminti ir tiekti rinkai ekologišką produkciją, reikia ją sertifikuoti. Nes tikru ekologišku laikomas tik sertifikuotas produktas. O norint sertifikuoti reikia išmanyti ekologinio ūkininkavimo principus, laikytis griežtų nustatytų reikalavimų, sutikti su faktu, kad veikla bus kontroliuojama ir nuolat tikrinama. O apie pirkimą nėra net kalbos“, – pokalbį pradeda VšĮ „Ekoagros“ III sertifikavimo skyriaus vadovė Reda Butkevičiūtė.

Anot jos, tiek plačioji visuomenė, tiek potencialūs ūkininkai turi suprasti – bus tikrinama ne tik dokumentacija, bet ir gamybos vieta, imami produkcijos mėginiai laboratoriniams tyrimas siekiant įvertinti, ar produktas neužterštas neleistinomis medžiagomis ir ar pagamintas laikantis ekologinės gamybos reikalavimų. Tai daroma nuolat, o nesilaikant reikalavimų sertifikatą galima net ir prarasti.

Svarbūs visi etapai

R.Butkevičiūtė pabrėžia, kad kontroliuojami ne tik auginimo ir gamybos, perdirbimo etapai, bet ir kiti – saugojimo, transportavimo, pardavimo ir patiekimo galutiniam vartotojui. Kiekvienas ekologiško produkto judėjimo etapas ir kiekvienas grandinės dalyvis turi būti kontroliuojamas sertifikavimo įstaigos – tam, kad būtų apginti vartotojo lūkesčiai ir užtikrintas pirkėjo pasitikėjimas ekologinės gamybos kontrolės sistema.

Savo ruožtu kiekvienas gamintojas taip pat turi susidaryti vidinę kontrolės sistemą, kuri užtikrintų ir įrodytų, kad produktas pagamintas laikantis visų ekologinės gamybos reikalavimų.

Ne rinkodaros triukas

Specialistė sutinka, kad yra ūkininkų, kurie gali šiek tiek gudrauti ir ant savo pakuotės žymėti tokiais ženklus kaip – natūralus, sveikas, užaugintas tvariai, sveikas, kokybiškas ar panašiai. Bet pirkėjai norintys įsigyti tikrai ekologišką maistą turi atkreipti į ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimą produkciją, sertifikuotą pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

Ekologiškos produkcijos galima ieškoti ne tik didžiuose prekybos centruose, bet ir specialiose naujai besikuriančiose parduotuvėse.

Viena iš jų – ŽŪKB „BIO LEUA“ įsteigti vertingi maisto namai „Rupūs Miltai“, kurie taip pat renkasi ekologijos kelią ir atstovauja Lietuvos ekologinius ūkius pirmoje grandyje.

Produkciją iš ekologinio ūkio tiekia tiesiai vartotojui. Bendrovės veikla sertifikuota VŠĮ „Ekoagros“ ir nuolatos tikrinama, tad vartotojai gali būti tikri dėl ženklintos produkcijos ekologiškumo patikimumo.

Lėtai, bet į priekį

Ekologinio ūkininkavimo plėtra kaip ir visoje Europoje, taip ir Lietuvoje, vyksta. „Nors pas mus tai vyksta lėtai, vis dėlto pagal ekologiškai dirbamos žemės plotą siekiame ES vidurkį. O štai ekologiškų produktų tvarkyba – perdirbimas, prekyba, eksportas, importas – nuosekliai po truputį mūsų šalyje auga kasmet“, – teigia pašnekovė ir priduria, kad augimas būtų dar didesnis, jei ekologiniai ūkiai perdirbdami produktus tokią veiklą sertifikuotų, sąžiningai vykdydami ekologinės gamybos, konkurencijos ir reklamos reikalavimus.

Anot jos, itin svarbus visuomenės informavimas apie ekologinės produkcijos privalumus tiek žmogui, tiek gamtai.

„Vartotojas suprasdamas ekologiško produkto naudą sveikatai, gamtai, aplinkai kelia reikalavimus gamintojui, atrenka netinkamus, klaidinančius rinkos dalyvius, augina gamintojų skaičių ir tiekiamų į rinką ekologiškų produktų asortimentą“, – pokalbį baigia VšĮ „Ekoagros“ atstovė.

Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir asortimentu galite adresu www.rupus.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.