Pieno supirkimo kainos auga, produktų eksportas priešpandeminio lygio apimčių nepasiekė

Pieno supirkimo kainoms kopiant į viršų, lietuviškų pieno gaminių eksportas išlieka stabilus, tačiau priešpandeminio lygio apimčių nepasiekė.

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugsėjį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, per metus pakilo 20,3 proc. iki 338,8 eurų už toną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugsėjį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, per metus pakilo 20,3 proc. iki 338,8 eurų už toną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 9:54 AM, atnaujinta Oct 15, 2021, 9:55 AM

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugsėjį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, per metus pakilo 20,3 proc. iki 338,8 eurų už toną.

Pasak „Pieno centro“ vadovo Egidijaus Simonio, žaliavinio pieno ir jo produktų kainos visame pasaulyje išlieka aukštumose dėl augančio vartojimo ir sudėtingų logistinių sąlygų, transportuojant produkciją į eksporto rinkas.

„Per šių metų septynis mėnesius lietuviškų pieno gaminių eksporto apimtys buvo panašios, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tačiau priešpandeminio lygio 2019 metais apimčių nepasiekė“, – sako E. Simonis.

Pieno pramonės konsultavimo bendrovės CLAL duomenimis, per šių metų septynis mėnesius lietuviškų pieno gaminių eksportas siekė 208,3 tūkst. tonų, arba 0,3 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. 2020 metais lietuviškų pieno produktų eksportas siekė 377 tūkst. tonų, arba 4,1 proc. mažiau nei 2019 metais.

Europos Komisijos duomenimis, natūralaus pieno supirkimo kainų vidurkis per devynis šių metų mėnesius Bendrijoje, kaip ir Lietuvoje, yra aukščiausios, palyginti su pastarųjų keturių metų to laikotarpio kainų vidurkiu.

Daugiau kaip pusę Lietuvos žalio pieno gamybos rinkos valdantiems stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, šalies pieno perdirbimo įmonės rugsėjį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 383,6 euro už toną. Per mėnesį ši pieno kaina padidėjo 8,5 proc.

Kaina, mokama stambiems Lietuvos pieno ūkiams, viršijo žalio pieno kainų vidurkį Europos Sąjungoje (ES).

ES šalyse, kuriose vyrauja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, rugpjūtį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 368 eurus už toną, arba 1 proc. daugiau nei rugpjūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.