Socialdemokratai: žemės ūkio srityje einame bedugnės link

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai teigia, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ministerijai ruošiant strateginius žemės ūkio planus jau beveik metus nepagrįstai ignoruoja ūkininkų bendruomenę.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai teigia, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ministerijai ruošiant strateginius žemės ūkio planus jau beveik metus nepagrįstai ignoruoja ūkininkų bendruomenę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai teigia, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ministerijai ruošiant strateginius žemės ūkio planus jau beveik metus nepagrįstai ignoruoja ūkininkų bendruomenę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-26 12:18, atnaujinta 2021-10-26 12:20

Pasak socialdemokratų, Europos Sąjunga (ES) primygtinai reikalauja į tokių dokumentų ruošimo darbus įtraukti ir socialinius partnerius, tuo metu Ingridos Šimonytės ministrų kabineto narys K. Navickas elgiasi priešingai.

Europos Parlamento (EP) narys Juozas Olekas teigia, kad iki metų pabaigos Europos Sąjungos (ES) institucijoms šalys-narės turi pateikti naujosios Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) strateginius žemės ūkio planus, tuo tarpu Lietuvoje iki šiol nesugebama pradėti diskusijų su socialiniais partneriais ir suformuluoti konkrečių pozicijų.

„Naujosios BŽŪP strateginių planų rengimo 94 straipsnis aiškiai sako, kad valstybės-narės į svarstymus visapusiškai įtraukia ekonominius ir socialinius partnerius, ypač žemės ūkio sektoriaus atstovus.

Šios srities reforma nulems ūkininkavimo sąlygas bent penkeriems metams. Įtraukimas yra būtinas, tai buvo įtvirtinta ir balsavimu EP“, – primena EP Žemės ūkio ir kaimo reikalų komiteto narys J. Olekas.

Tuo tarpu Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Vidmantas Kanopa pabrėžia, kad vieno asmens – žemės ūkio ministro – vykdoma reforma, kai neatsižvelgiama į pastabas bei konstruktyvią kritiką, atneš daug žalos, kurios galima išvengti.

„Būtina ieškoti sutarimo, kad būtų išlaikytas ir darnos bei žalumo principai, ir kad nenukentėtų ūkininkavimo sąlygos. Akivaizdu, kad reformos reikia, tačiau įsiklausyti į įvairių asociacijų, mokslininkų, visuomenės bei savivaldos argumentus – tiesiog privalu. Juk kalbame ir apie darbuotojus, jų šeimas, pragyvenimą. Ministras negali elgtis lyg vienasmenis valdovas“, – teigia Seimo narys V. Kanopa.

LSDP Žemės ūkio komiteto pirmininkas Mindaugas Maciulevičius priduria, kad tai, kaip Lietuvai seksis parengti ir pristatyti strateginius planus, galutinai parodys, ar ministras K. Navickas yra tinkamas ir toliau eiti žemės ūkio ministro pareigas.

M. Maciulevičius primena, kad demokratiniai procesai yra ES pagrindas, taigi, pasak jo, neįtraukiant gyventojų į politinius procesus tvarių sprendimų nepasieksime.

„Mūsų ūkininkų organizacijų pyktis – suprantamas ir pelnytas. Visose ES valstybėse konsultacijos vyksta daugiau nei metus, o mes niekaip nesugebame pajudėti iš mirties taško. Liko du mėnesiai ir norime labai atsakingai paskatinti ministrą padėti asmenines ambicijas į šalį ir užtikrinti sklandų europinį teisėkūros procesą. Piliečių įtraukimas yra neišvengiamas“, – pabrėžia M. Maciulevičius.

Socialdemokratai primena, kad praėjusią savaitę Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) žemės ūkio ministrą K. Navicką paragino trauktis iš posto. LŽŪT laikosi nuomonės, kad ministras nesprendžia problemų žemės ūkio sektoriuje, jam trūksta lyderystės, pasigendama dialogo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.