Europoje plinta kiaulių maras: židiniai aptikti komerciniuose kiaulių ūkiuose Slovakijoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą, kad du afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai patvirtinti komerciniuose kiaulių ūkiuose Slovakijoje. Juose buvo laikoma 19,5 tūkst. ir daugiau kaip 24 tūkst. kiaulių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą, kad du afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai patvirtinti komerciniuose kiaulių ūkiuose Slovakijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą, kad du afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai patvirtinti komerciniuose kiaulių ūkiuose Slovakijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 4:09 PM, atnaujinta Dec 13, 2021, 4:12 PM

Gruodžio pradžioje pirmiausia AKM pasireiškė Banska Bistricos regione esančiame ūkyje, kuriame laikoma per 24 tūkst. kiaulių. Veterinarijos gydytojams patvirtinus ligą, nedelsiant pradėtas epizootinis tyrimas, aiškinantis, kaip virusas pateko į ūkį.

Tyrimo metu nustatytas kontaktinis ūkis Nitros regione – jame padidėjęs paršelių gaišimas pastebėtas po to, kai gyvūnai buvo įsivežti iš AKM paveikto ūkio Banska Bistricos regione. Ištyrus atrinktų kiaulių mėginius, AKM viruso rezultatai buvo teigiami.

Kontaktinis kiaulių ūkis įsikūręs iki tol buvusioje laisvoje nuo AKM Slovakijos teritorijoje. Tai reiškia, kad anksčiau čia AKM atvejų nebuvo nustatyta nei laukinėje faunoje, nei kiaulių ūkiuose. Šio ūkio savininkas turi dar tris kiaulių ūkius, kol kas nėra požymių, kurie leistų juose įtarti AKM.

Slovakijos kompetentingos institucijos teigia, kad AKM židiniai yra likviduojami, situacija stebima ir taikomos papildomos kontrolės priemonės ligos plitimui suvaldyti.

VMVT duomenimis, per šiuos metus Slovakijoje nustatyta jau 11 AKM protrūkių kiaulių laikymo vietose, liga išplitusi ir laukinėje faunoje – AKM patvirtintas net 1603 Slovakijos vietose (šernams).

„Nors Lietuvoje AKM kiaulių laikymo vietose šiemet nenustatytas, tačiau, kaip matome iš protrūkių Slovakijoje, viruso patekimo rizika į kiaulininkystės ūkius išlieka.

Nors AKM židiniai kiaulių laikymo vietose kur kas dažniau nustatomi šiltuoju metu laiku, tačiau protrūkiai užsienio valstybėse rodo, kad liga gali pasireikšti labai netikėtai ir žiemą, tad atsipalaiduoti negalime. Tuo labiau, kad virusas niekur nedingo iš laukinės gamtos.

Saugant auginamas kiaules ir ūkius nuo šios ligos, ypač svarbu, kad į ūkio teritoriją patektų tik prieš tai dezinfekuotos transporto priemonės, kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys.

Biologinio saugumo priemonių rutininis laikymasis turi išlikti visų kiaulių augintojų prioritetu. (...) nustačius bent vieną teigiamą AKM atvejį ūkyje laikomoms kiaulėms, tokiam ūkiui būtų taikomi ribojimai ir sprendimas gaišinti gyvūnus, kas sukeltų didelių ekonominių nuostolių ne vien konkrečiam ūkiui, bet ir esantiems aplinkui, tad visuomet naudingiau yra investuoti į biosaugą ir tokių užkrečiamųjų ligų kaip AKM prevenciją, nei vėliau likviduoti ūkį dėl viruso išplitimo“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.