Briuselyje sulaukta palaikymo dėl Kinijos veiksmų ir sunkumų kiaulininkystės sektoriuje

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sulaukė Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio komisaro Januszo Wojciechowskio patikinimo, kad visa ES solidarizuosis su Kinijos spaudimą patiriančia Lietuva.

Žemės ūkio komisaras sako, kad svarsto galimas ES paramos priemonių taikymo alternatyvas, tarp kurių – ir Lietuvos prašoma ES išskirtinė parama kiaulienos sektoriui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemės ūkio komisaras sako, kad svarsto galimas ES paramos priemonių taikymo alternatyvas, tarp kurių – ir Lietuvos prašoma ES išskirtinė parama kiaulienos sektoriui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 1:15 PM, atnaujinta Jan 18, 2022, 1:17 PM

Briuselyje vykusioje Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje svarstytos ir ES paramos priemonės kiaulienos sektoriui, jei padėtis jame nesitaisys.

„Pastaruoju metu patiriame didelį Kinijos ekonominį spaudimą. Lietuvos įmonės susidūrė su precedento neturinčiais trikdžiais, kurie turi įtakos ne tik dvišalei Lietuvos ir Kinijos prekybai, jie taip pat nukreipti ir prieš ES bendrąją rinką bei prekybos politiką. Šiems iššūkiams spręsti būtinas ES atsakas, pasitelkiant visas įmanomas turimas priemones“, – teigia K. Navickas.

Anot jo, dabartinėmis aplinkybėmis ES turi užtikrinti vienodas sąlygas visoms Bendrijos įmonėms, stiprinti bendradarbiavimą su bendraminčiais partneriais bei ginti ES ekonominius interesus nuo trečiųjų šalių ekonominės prievartos.

J. Wojciechowskis išreiškė solidarumą su Lietuva, nukentėjusia nuo politiniais sumetimais motyvuotų prekybos trikdžių. Žemės ūkio komisaras patikino, kad solidarumą Lietuvai parodys tiek EK, tiek visa ES. Palaikymą Lietuvai akcentavo Graikijos žemės ūkio ministras Spilios Livanos.

Neslūgsta dėmesys kiaulininkystės sektoriaus problemoms

Taryboje K. Navickas ragino EK imtis skubių veiksmų stabilizuoti įtemptą situaciją Lietuvos kiaulininkystės sektoriuje. Pasak jo, senos problemos niekur nedingo.

„Kiaulių augintojai dėl susikaupusių nuostolių, didėjančių energetinių išteklių kaštų, brangių pašarų ir toliau susiduria su rimtais sunkumais. Vien nacionalinių pastangų nepakanka, krizė reikalauja ES lygio išskirtinių sprendimų ir paramos“, – teigia K. Navickas.

ŽŪM teigimu, sunkumų kiaulienos sektoriuje ir toliau patiria daugelis ES valstybių narių. Pasiūlyti konkrečių sprendimų, kaip būtų galima reaguoti į sunkumus kiaulienos sektoriuje, EK ragino ir ES Tarybai pirmininkaujanti Prancūzija.

Žemės ūkio komisaras sako, kad svarsto galimas ES paramos priemonių taikymo alternatyvas, tarp kurių – ir Lietuvos prašoma ES išskirtinė parama kiaulienos sektoriui. Jis patikino, kad EK bus pasiruošusi taikyti ES paramos priemones, jei situacija šiame sektoriuje nepagerėtų artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.