Seime į priekį juda iniciatyva sujungti tris ŽŪM pavaldžias įmones

Seimo Kaimo reikalų komitete (KRK) trečiadienį pritarta Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymui mažinti ministerijai pavaldžių įmonių skaičių ir, sujungus tris valstybines įmones (VĮ), įsteigti vieną, pavaldžią ministerijai.

Seimo Kaimo reikalų komitete (KRK) trečiadienį pritarta Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymui mažinti ministerijai pavaldžių įmonių skaičių ir, sujungus tris valstybines įmones (VĮ), įsteigti vieną, pavaldžią ministerijai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Kaimo reikalų komitete (KRK) trečiadienį pritarta Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymui mažinti ministerijai pavaldžių įmonių skaičių ir, sujungus tris valstybines įmones (VĮ), įsteigti vieną, pavaldžią ministerijai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis, ELTA

Apr 20, 2022, 11:15 AM, atnaujinta Apr 20, 2022, 11:17 AM

Dar praėjusioje parlamento sesijoje pateiktame įstatymo projekte numatyta konsoliduoti įmonių „Valstybės žemės fondas“, „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“ ir „Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centro „GIS-Centras“ funkcijas ir steigti vieną ministerijai pavaldžią VĮ „Žemės informacijos centras“. KRK vis tik pritarė siūlymui naująją įstaigą pavadinti „Žemės ūkio duomenų centru“.

Pasak ŽŪM, konsolidavus trijų įmonių veiklą į vieną įmonę, ši operatyviau valdytų turimą informaciją ir duomenis, optimaliau naudotų turimus žmogiškuosius, materialinius ir infrastruktūrinius išteklius, efektyviau keistų ar kurtų naujus registrus bei sistemas. Visa tai esą leistų vartotojams teikti kokybiškesnes paslaugas.

„Tokiu būdu būtų išvengta neefektyvių sprendimų, kurie pasitaiko dėl skirtingos institucijų kompetencijos ar supratimo ir interpretavimo, kuriant ir diegiant informacinius sprendimus, todėl tikimasi ir didesnio valdymo efektyvumo užtikrinimo“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Jame taip pat nurodyta, visų trijų VĮ funkcijos bus tokios pat kaip ir šiuo metu, tik jos visos bus sukoncentruotos viename juridiniame asmenyje.

Preliminariai planuojama, kad, sujungus įmones ir atsisakius perteklinių funkcijų, bus atsisakyta apie 30 etatų, taip pat atitinkamai dalies administracinės ir ūkinės paskirties patalpų. ŽŪM kartu tikisi ir teigiamos grąžos valstybei, kadangi naujajai VĮ reikės mažiau lėšų iš valstybės biudžeto.

Projektą ŽŪM parengė, atsižvelgdama į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas Lietuvai supaprastinti valstybės valdomų įmonių teisines ir korporatyvines normas. Anot EBPO, Lietuvoje VĮ mastas yra vienas didžiausių tarp organizacijos narių, todėl būtina aiški strategija, „kuri pagrįstų valstybės nuosavybės reikalingumą valstybės valdomose įmonėse“.

Tikimasi, kad pertvarka įvyks iki 2023 m. gruodžio, ji numatyta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos sudarytame Valstybės valdomų įmonių pertvarkos ir valdymo centralizavimo priemonių plane.

Jei įstatymo projektas bus priimtas, naujoji įstaiga turėtų pradėti veikti nuo 2023 m. sausio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.