Tarnyba ir toliau sieks didinti šalių informuotumą apie afrikinį kiaulių marą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) toliau deda pastangas, kad būtų sustabdytas afrikinio kiaulių maro (AKM) plitimas Europoje. Tarnyba pratęsė informacijos kampaniją tretiems metams ir pradeda naują bandomąją veiklą keturiose šalyse.

Afrikinis kiaulių maras.<br>Eltos nuotr.
Afrikinis kiaulių maras.<br>Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 12:33 PM

Trečius metus planuojama vykdyti didelę Europos maisto saugos tarnybos kampaniją, kuria siekiama toliau didinti informuotumą apie Europoje plintantį afrikinį kiaulių marą. Kampanija, skirta pietryčių Europos regionui, vykdoma aštuoniolikoje tikslinių šalių: Albanijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Estijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Kosove , Latvijoje, Lietuvoje, Juodkalnijoje, Šiaurės Makedonijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Slovakijoje ir Slovėnijoje.

Kampanija, kaip pažymima pranešime, bus skirta ūkininkams, veterinarijos gydytojams ir medžiotojams, nes jie atlieka svarbų vaidmenį konsultuodami ūkininkus apie biologinį saugumą ūkyje.

Afrikinis kiaulių maras yra labai užkrečiama liga, plintanti Europos regionuose, kurie anksčiau nebuvo paveikti. Šios ligos plitimas yra pasaulinė grėsmė, dėl kurios kiaulių augintojai patyrė didžiulių nuostolių Europoje ir už jos ribų“, – sako EFSA vykdomasis direktorius Bernhardas Urlas.

„Kartu su partneriais vietos valdžios institucijose stengiamės pasiekti ūkininkus, kurių gyvulius ir pragyvenimo šaltinius paveikė ši mirtina liga. Kampanija #StopAKM siekiama informuoti ūkininkus, veterinarijos gydytojus ir medžiotojus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį“.

Kampanija „Sustabdykite afrikinį kiaulių marą“ yra nuolatinių Europos Komisijos ir kitų tarptautinių organizacijų pastangų sustabdyti AKM plitimą ES ir kaimyninėse šalyse dalis.

Afrikinis kiaulių maras (AKM) – mirtina virusinė liga, kuria serga naminės kiaulės ir šernai. Virusas yra nekenksmingas žmonėms, tačiau daugelyje šalių sukelia didelių socialinių ir ekonominių sutrikimų. Europoje nėra patvirtintų vakcinų, todėl dėl ligos protrūkio paveiktose teritorijose gali būti paskersta daug kiaulių.

Kampanija skirta žmonių grupėms ir asmenims, turintiems sąlytį su naminėmis kiaulėmis ir šernais, ypač kiaulių augintojams, medžiotojams ir veterinarijos gydytojams. Padedant vietos ūkininkų grupėms, veterinarijos organizacijoms, medžiotojų asociacijoms ir kitoms atitinkamoms institucijoms, kampanija siekiama didinti informuotumą apie tai, kaip užkirsti kelią AKM plitimui.

EFSA ir toliau sieks didinti šalių informuotumą apie afrikinį kiaulių marą. Eltos nuotr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.