Po Vilkaviškio rajoną klajojantis stumbras ieško draugijos

Jau kurį laiką rajono gyventojai stebi po laukus vaikštinėjantį stumbrą. Žvėris užsuka ir į karvių bandas.

Nepanašu, kad į Vilkaviškio rajoną atklydęs įspūdingo dydžio stumbras labai bijotų žmonių, iki šiol niekam nieko blogo žvėris nepadarė.<br>Vytauto Kasparavičiaus nuotr.
Nepanašu, kad į Vilkaviškio rajoną atklydęs įspūdingo dydžio stumbras labai bijotų žmonių, iki šiol niekam nieko blogo žvėris nepadarė.<br>Vytauto Kasparavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Mičiulienė

Aug 16, 2022, 2:10 PM

Atbrido pas karves

Praėjusią savaitę Paežerių kaimo (Pilviškių sen.) gyventoja Vida Kilnienė redakcijai atsiuntė per laukus brendančio stumbro nuotrauką.

„Vakare paskambino sūnus ir liepė greitai atvažiuoti pažiūrėti: jam lėkščiuojant nukultų rapsų laukus atėjo stumbras. Žinoma, viską metę atlėkėme. Žiūrim, toks gražus, gauruotas žvėris žingsniuoja sau per išlėkščiuotą lauką, paskui – per kviečių pasėlius. Ramiai, pasidairydamas, tarsi draugų ieškotų. Martelė nufotografavo jį iš kokių 30–50 metrų, o paskui palikome ramybėje. O jis nužingsniavo toliau – kažkur Pilviškių link“, – pasakojo V. Kilnienė.

Ji svarstė, ar žvėris nebus šiose vietose apsistojęs jau ilgesnį laiką, mat ir pernai žmonės buvo matę klaidžiojantį stumbrą.

Apie migruojantį stumbrą pernai rašėme ir „Santakoje“: vasarą vienišą patiną medžiotojo kamera užfiksavo tarp Vygrelių ir Vištyčio, Paširvinčio miške, o gruodį – prie žvėrių šėryklų Budavonės miške.

Visai nebijojo

Ko gero, paežerietė V. Kilnienė labai neklydo spėdama, kad gyvūnas ieško kompanijos. Mat kitą dieną Antupių kaime (Gižų sen.) gyvenantis ūkininkas Vytautas Kasparavičius stumbrą aptiko savo karvių bandoje.

Anot vyro, jausmas buvo nekoks, nes įspūdingo dydžio žvėris nerodė jokio baimės jausmo ir nė nemanė trauktis.

„Jis bandė badytis su viena karve, bet pavariau jį traktoriumi tolyn. Matau, kad paėjo į šoną ir stovi“, – pasakojo vyras.

Žvėris gal pusvalandį niekur nesitraukė, tai vienur, tai kitur parupšnojo žolės, o paskui iš lėto nuėjo Gurbšilio miško link.

Stumbras buvo atklydęs ir pas Suvalkų kaimo (Šeimenos sen.) ūkininkų karves, o trečiadienį braidė per Pūstapėdžių kaimo (Šeimenos sen.) ražienas. Anot vieno skaitytojo, „stumbro jau pilna visur, nes kombainai jį vaiko“.

Nebežinodami, kaip reaguoti ir ką tokiu atveju daryti, vieni žmonės apie stumbrą pranešė medžiotojams, kiti kreipėsi į aplinkosaugininkus ir net policiją.

To paties pošeimio

Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Smagurauskas sakė sulaukęs ne vieno pranešimo apie porą savaičių apylinkėse migruojantį stumbrą.

„Nuvažiavome, įsitikinome, kad tikrai stumbras, vienišius. Greičiausiai bus atklydęs iš Baltarusijos, Belovežo girios. Labai stambus patinas, turėtų sverti apie 800 kg. O daugiau – ką jam padarysi, belieka džiaugtis gražiu gyvūnu. Vienoje vietoje jis nebūna, praėjusį vakarą žmonės šį gyvūną jau matė vaikštinėjantį prie magistralinio kelio tarp Vilkaviškio ir Marijampolės. Manau, kad jis čia – laikinai, kol yra pašaro, javų. O rudeniop greičiausiai pasitrauks į didesnius miškų masyvus“, – kalbėjo R. Smagurauskas.

Inspekcijos viršininkas jau buvo informavęs Aplinkos ministerijos specialistus.

Kad stumbrą traukia prie karvių bandos, anot R. Smagurausko, nieko keista – gyvūnai yra to paties jaučių pošeimio. Spaudoje aprašytas prieš keletą metų Baltarusijoje buvęs atvejis, kai stumbras apsigyveno karvių bandoje, ir atvirkščiai – iš ūkio Lenkijoje pabėgusi karvė prisijungė prie stumbrų bandos.

Vienas – maža bėda

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) vyr. specialistas Rytas Papšys, dirbantis su projektu „Stumbrų apsaugos priemonių įgyvendinimas“, sakė, jog mūsų krašte šis stambus žinduolis klaidžioja jau penkerius ar net šešerius metus. Tiesa, iš pradžių žvėrys buvo užfiksuoti dviese, bet nuo 2018 m. gyventojai tai vienur, tai kitur pastebi vienišą stumbrą.

Specialistas iš mūsų rajono gyventojų gavo ne vieną stumbro nuotrauką. Nustebino tai, kad jose žvėris atrodo gana skirtingai.

Vienose nuotraukose jis pagal eksterjerą panašesnis į Baltarusijoje gyvenančius stumbrus, kitose – į paplitusius Lenkijoje.

„Bijoti šio gyvūno nereikia. Nors ir atrodo grėsmingai, jis nėra agresyvus, iš tiesų – netgi gana atsargus ir labai arti žmogaus paprastai neina. Svarbiausia – jo neišprovokuoti, negąsdinti ar nesugalvoti eiti paglostyti. Vienas toks gyvūnas didelio nuostolio tikrai nepadarys. Su karvėmis stumbrai irgi neturėtų kariauti, nebent pasistumdo mėgindami konkuruoti dėl teritorijos, bet rimtos kovos paprastai vyksta tik rujos metu tarp patinų“, – aiškino R. Papšys.

Tiesa, jei žvėris pradėtų elgtis agresyviai, tuomet būtų imtasi kitokių sprendimų.

Per daug nerangus

Anot specialisto, po Vilkaviškio rajoną klaidžiojantis stumbras – vienišius, nustumtas nuo bandos, jo amžius – virš 12 metų.

Toks žvėris, pasak R. Papšio, rujos metu nekonkuruoja su kitais patinais. „Dabar jis toks didelis, kad prieš jauną 6–8 metų varžovą pralaimėtų dėl savo nerangumo. Tokie patinai, patyrę keletą smūgių ir pripažinę, kad yra silpnesni, išeina iš teritorijos, kur ganosi banda, ir klaidžioja tarsi kažko ieškodami“, – aiškino žinovas.

Šiuo metu stumbrų daugiausiai yra vidurio Lietuvoje, aplink Kėdainius. Vieni juos saugo, kiti – pyksta, nes stambūs žinduoliai ištrypia pasėlius, pridaro ūkininkams daug žalos. Tačiau kol kas šis gyvūnas įtrauktas į Raudonąją knygą ir yra saugomas.

„Jei stumbrai būtų tolygiai pasklidę visoje Lietuvoje, tada nebūtų nieko baisaus, bet kai jie susikoncentravę viename rajone – tada jau bėda. Todėl dalį jau esame išvežę į Žemaitiją, vešime ir į Dzūkiją. O į jūsų rajoną vienas atėjo pats, tik ne iš Lietuvos, o iš kitos šalies“, – sakė R. Papšys.

Dabar vidurio Lietuvoje yra net virš 250 stumbrų, dar apie 30 yra Dzūkijoje. Pasienyje pasirodo pavieniai stumbrai iš Lenkijos ir Baltarusijos, bet jie skiriasi nuo Lietuvoje gyvenančių giminaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.