Iškratė pardavėjų sandėlius – nedaug tetrūko, kad falsifikuoti pesticidai būtų išpurkšti ant laukų

Įmonė – ta pati, ten pat ir klupinėja. Mažeikių rajone veikianti bendrovė dar kartą įkliuvo, bandydama ūkininkus aprūpinti falsifikuotomis augalų apsaugos priemonėmis.  Konfiskuotų chemikalų vertė, vertinant vidutinėmis rinkos kainomis, siekė net 400 tūkst. eurų. 

Falsifikuotų augalų apsaugos priemonių pakuotės iš pirmo žvilgsnio nė nesiskiria nuo originalių.<br> LAAA archyvo nuotr.
Falsifikuotų augalų apsaugos priemonių pakuotės iš pirmo žvilgsnio nė nesiskiria nuo originalių.<br> LAAA archyvo nuotr.
 S.Fedotovas.<br> S.Srėbalienės nuotr.
 S.Fedotovas.<br> S.Srėbalienės nuotr.
Z.Varanavičienė.<br> D.Umbraso nuotr.
Z.Varanavičienė.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 1:37 PM, atnaujinta Sep 6, 2022, 1:39 PM

Teigiama, kad iš viso buvo konfiskuota apie 1600 bakelių falsifikuotų pesticidų, – 32 tūkst. litrų.  

Gavo anoniminį pranešimą

Kovai su nelegalios produkcijos pardavėjais dėmesio nestokojanti Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) pranešė, kad iš rinkos pašalino didelį kiekį falsifikuotų augalų apsaugos produktų.

Informaciją apie vienos Mažeikių rajone įsikūrusios įmonės prekybą galimai falsifikuotais augalų apsaugos produktais (toliau – AAP) pasitikėjimo linija gavo Lietuvos augalų apsaugos asociacija. Pastebėjusi, kad pateiktame pranešime minima įmonė, kuri jau ne kartą dėl nelegalios prekybos falsifikatais buvo įkliuvusi, gautą žinią asociacija nedelsiant perdavė augalininkystės tarnybai, kuri yra atsakinga už AAP rinkos Lietuvoje priežiūrą.

Rugpjūčio 23 dieną gautame anoniminiame pranešime buvo paminėtas „Vagta“ produktas, kuris rinkai gali būti tiekiamas kaip tapatus Lietuvoje  registruotam analogiškam AAP, tačiau pranešime nurodyta, kad produktas perpakuotas į kitą pakuotę, nors tai pagal teisės aktų reikalavimus daryti griežtai draudžiama.

Draudimas perpakuoti tapačius AAP yra įtvirtintas teisės aktuose. Taip siekiama užtikrinti, kad vietoje originalaus nebūtų pakuojami padirbti produktai, o ūkininkai neįsigytų tokių falsifikuotų AAP, kurie gali būti pavojingi žmogui, augalams ir mus supančiai aplinkai.

Augalininkystės tarnybos specialistai suskubo atlikti neplaninį pranešėjo nurodytos įmonės tikrinimą, kurio metu įmonės sandėlyje rastas herbicidas „Vagta“: iš viso 721 pakuotė po 20 litrų. Įmonei šiais produktais uždrausta prekiauti.

Šešėlinės rinkos grėsmė

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos vadovė Zita Varanavičienė lrytas.lt sakė, kad šešėlinė pesticidų rinka kelia rimtą pavojų ES žaliojo kurso tikslui mažinti neigiamą poveikį gamtai ir užtikrinti maisto saugumą ES gyventojams.

„Registruoti augalų apsaugos produktai, kiekviena jų siunta, prieš tiekiant į rinką yra kruopščiai patikrinama. Tol, kol ji dar nepateko į prekybos vietas, tikrinama, ar ji atitinka reikalavimus ir yra saugi aplinkai bei žmogaus sveikatai.

To neįmanoma pasakyti apie klastotes. Geriausiu atveju klastotės bus tiesiog neišgrynintas, iki galo nepagamintas, praskiestas ir neefektyvus produktas, blogiausiu – juo bus užteršta aplinka ir maistinės augalų kultūros  neištirtos cheminės sudėties medžiagomis: neišgrynintomis, dažnai turinčiomis pašalinių gamybos priemaišų, neleistinų priedų, keliančių grėsmę net žmogaus sveikatai.

Nesąžiningi prekiautojai ir lengvo pelno ieškotojai, išnaudodami reguliavimo netobulumus, tiekia rinkai neaiškius mišinius.

Minima Mažeikiuose esanti įmonė kone kasmet „pagarsėja“ prekyba vienokiomis ar kitokiomis klastotėmis, todėl, manau, iki galo nėra išnaudojamos Produktų saugos ir Augalų apsaugos įstatymo nuostatos, susijusios su prekybos leidimo panaikinimu.

Augalų apsaugos įstatymas numato pakankamus teisinius pagrindus sustabdyti ir panaikinti leidimo galiojimą, kai nustatytas AAP tiekimo rinkai pažeidimas: neregistruotų, netapačių registruotiems ar falsifikuotų AAP tiekimas rinkai.

Tačiau institucijų veiklos praktikoje šios administracinio poveikio priemonės ūkio subjektams nebuvo ir nėra taikomos.

Ne kartą atkreipėme sprendimus priimančių institucijų dėmesį dėl esamų nuostatų taikymo praktikoje, nes nežinau nei vieno atvejo, kai už sistemingus ir pasikartojančius augalų apsaugos produktų tiekimo rinkai pažeidimus, ypač už prekybą nelegaliais ar falsifikuotais produktais, būtų kam nors panaikintas leidimas“ , – sakė Z.Varanavičienė.

Pasak jos, šiame geopolitinės įtampos ir energetikos krizės laikotarpyje šešėlinė ekonomika turi tendenciją augti. Kita vertus, visuomenės nepakantumas tokiems nusikaltimams pagaliau didėja. Juk nelegali prekyba ne tik pakerta ekonominius valstybės pagrindus, nes nesurenkami mokesčiai, bet aplinkoje paskleidžia pavojingas priemaišas. 

Suteiks pagalbą

Ūkininkų, kurie galbūt jau yra įsigiję minimą produktą, VAT prašo jo nenaudoti bei ragina apie tai ją informuoti bendruoju telefonu (8 5) 2375631 ar kreiptis el. paštu info@vatzum.lt.

Augalininkystės tarnyba padės išsiaiškinti, ar turimas „Vagta“ herbicidas nėra falsifikuotas ir suteiks nurodymus dėl tolesnių veiksmų, ką daryti, jei nuogastavimai pasitvirtins. 

Pasak VAT, rinkai tiekiami AAP turi būti supakuoti ir paženklinti vadovaujantis Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais.

Produktų pakuotės turi būti paženklintos, uždarymai patvarūs, ant produkto vidinės pusės turi būti lazeriu ar kitomis nepanaikinamo žymėjimo priemonėmis paženklintas gaminio partijos numeris, pagaminimo data, galiojimo laikas.

Falsifikuotų produktų etiketės dažnai būna perklijuotos ar užklijuotos netolygiai, jose tekstas dažniausiai būna sunkiai įskaitomos, informacija, kuri skelbiama internetiniame puslapyje, ne visada atitinka VAT patvirtintą, be to, nebūna informacijos apie produktą lietuvių kalba.

Falsifikuotas AAP gali būti supakuotas į pakuotę labai panašiu pavadinimu kaip originalus produktas arba produkto etiketėje yra rašybos klaidų.

Sustiprino kontrolę

„Šiemet augalininkystės tarnyba pakėlė kovos su nelegaliais pesticidais kartelę – patvirtintas planas, paskirta daugiau darbuotojų, kurių specializacija – nelegalių pesticidų kontrolė. Taip pat vyksta mokymai, informacinės kompanijos“, – sakė VAT direktorius Sergejus Fedotovas.

Pernai VAT š prekybos pašalino 30 skirtingų nelegalių AAP.

Norą prekiauti nelegaliais produktais turėtų nuslopinti naujos, kur kas didesnės baudos. Šiuo metu už neregistruotų ar falsifikuotų produktų laikymą, naudojimą ar pardavimą fiziniams asmenims baudos gali siekti nuo 600 iki 3800 eurų, o juridiniams – nuo 5 iki 14 proc. metinės apyvartos. Negana to, prekiavusi falsifikuotais produktais įmonė, draudžiamas prekes privalo sunaikinti savo lėšomis.

Valstybinė augalininkystės tarnyba ragina žemdirbius AAP pirkti tik iš oficialių tiekėjų, nesusivilioti nežinomų pardavėjų pasiūlymais. Gana dažnai suklastoti pesticidai tiek turiniu, tiek pakuote būna labai panašūs į originalius, todėl apsirikti gali ir patyrę šių produktų naudotojai. Perkant šiuos produktus būtina reikalauti pirkimo sąskaitų faktūrų ar čekių, taip pat įdėmiai apžiūrėti produkto pakuotę, etiketę ir ženklinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.