Kaip obuolius paženklinti „Kokybe“?

Išskirtinės kokybės bei ypatingomis sąlygomis užauginta žemės ūkio ir maisto produkcija ženklinama specialiu ženklu „Kokybė“. Ar sunku Lietuvos sodininkams atitikti reikalavimus, norint, kad jų produkcija taip pat būtų pažymėta juo, teiraujamės Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės Vitalijos Kuliešienės.

 Išskirtinės kokybės bei ypatingomis sąlygomis užauginta žemės ūkio ir maisto produkcija ženklinama specialiu ženklu „Kokybė“.
 Išskirtinės kokybės bei ypatingomis sąlygomis užauginta žemės ūkio ir maisto produkcija ženklinama specialiu ženklu „Kokybė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 3:42 PM, atnaujinta Sep 28, 2018, 4:34 PM

Kaip išduodami sertifikavimo dokumentai

Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalyvius sertifikuoja ir juos prižiūri akredituota sertifikavimo įstaiga – viešoji įstaiga „Ekoagros“. Jai pirmiausia pateikiami prašymai ir dokumentai, kuriuos ji įvertina per 30 kalendorinių dienų. Ir jei viskas yra gerai, pasirašoma sutartis.

Po to seka valdomo ūkio patikra. Kasmetiniai tikrinimai yra atliekami po pasėlių deklaravimo, augalų vegetacijos metu, kiti tikrinimai – pagal sertifikuojamos veiklos pobūdį.

Tikrinimo protokolus įvertina sertifikavimo įstaigos ekspertai, nedalyvavę patikrinime. Jie atlieka tikrinimo rezultatų ekspertizę, įvertina, ar sertifikato prašančio ūkio subjekto veikla atitinka teisės aktų reikalavimus ir parengia nutarimą dėl NKP gamybos sertifikavimo. Jei viskas atitinka, išduodamas sertifikatas.

Pildyti žurnalus

Pasak Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės Vitalijos Kuliešienės, be to, kiekvienas ūkininkas turi vesti apskaitos žurnalus.

„Pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ turime reguliariai pildyti žurnalą „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamyba“.

Jame turi būti sužymėta viskas: ne tik auginamų vaisių pavadinimas, sodinukų kiekis, derliaus nuėmimo data, nuimto derliaus kiekis, plotas, iš kurio imamas derlius, bet ir kada tręšta, kokiomis medžiagomis, kokiame plote, kada ir kaip dezinfekuoti sandėliai, kokia ir kada naudota apsauga nuo kenkėjų gamybinėse patalpose, kokiomis medžiagomis ir kada purkšti sodai ir pan., ir t. t., – pasakoja asociacijos prezidentė. – Ekspertai, vien paėmę žurnalą, gali matyti, ar yra pažeidimų ir neatitikimų. Jie gali imtis papildomų tyrimų, jei produkcija pasirodo nepatikima. Taigi šiais laikais labai paprasta patikrinti, ar laikeisi nurodytų reikalavimų“.

Pelnyti vartotojų pasitikėjimą

Nors ir gavęs sertifikatą sodininkas pats savo nuožiūra negali ženklinti savo produkcijos nacionalinės kokybės( NKP ) ženklu. Etiketes privalu suderinti su sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“.

Daugelio asociacijos „Vaisiai ir uogos“ narių produkcija yra išauginta pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos taisykles ir pažymėti specialiu nacionalinės kokybės ženklu „Kokybė“.

Tai reiškia, kad obuoliai išauginti naudojant aplinkai palankesnes mechanines priemones bei ribojant chemines medžiagas vaismedžių apsaugai nuo kenkėjų ir ligų.

„Sertifikuoti produktai yra kokybiškesni, jiems užauginti reikia daugiau pastangų ir atsakomybės. Be to, juk diegiamos aplinkai palankesnės gamybos technologijos ir mažinama aplinkos tarša. Tikimės, kad Lietuvos vartotojai įvertins kokybę ir mūsų užauginti obuoliai pelnys jų pasitikėjimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.