Bičių duonelė: stebuklingai veikianti medaus konkurentė

Bičių duonelė – idealus šaltojo sezono produktas, padedantis padidinti organizmo atsparumą ligoms, sustiprinti imuninę sistemą ir įveikti nuovargį.

Bičių duonelė.<br>T.Bauro nuotr.
Bičių duonelė.<br>T.Bauro nuotr.
Bičių duonelė koryje.<br>A.Mockeliūno nuotr.
Bičių duonelė koryje.<br>A.Mockeliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-26 16:44

Apie šio produkto naudą ir išgavimo procesą žiniomis pasidalijo bitininkas, tinklaraščio „Algirdo medus“ autorius Algirdas Mockeliūnas.

Bičių duonelė – kas tai?

Anot A.Mockeliūno, kurio bitynas įkurtas Kaišiadorių rajone, Gudienos kaime, bičių duonelė – produktas, kurį neretas medaus mėgėjas tikrai yra matęs medaus pardavimo vietose, tačiau dažnai tiesiog nežino, kas tai ir kaip jį vartoti.

Tai visiškai natūralus, į granules panašus, koncentruotas produktas. Bičių duonelė yra iš įvairių augalų žiedų bitelių surinktos žiedadulkės, nektaru sulipintos į rutuliukus.

Vienas pagrindinių duonelės privalumų yra tas, kad ją vartoti gali net ir alergiški žmonės: bičių duonelėje esančios žiedadulkės yra tarsi užkonservuotos, todėl alergiją sukelia itin retais atvejais.

Produkto vartojimas taip pat nesudėtingas. Rekomenduojama kasdien suvalgyti apie 10-15 gramų šio produkto. Sergant produkto kiekį galima padvigubinti, tačiau didesniais kiekiais vartoti nepatartina.

Naudinga, bet mažai žinoma

„Bičių duonelė yra šaltajam sezonui subalansuotas produktas, itin naudingas kiekvieno lietuvio sveikatai. Deja, ją mažai kas žino ir savo populiarumu ją gerokai pralenkia medus“, – teigė bitininkas.

Bičių duonelėje rasite ištisą eilę vitaminų (A, C, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E), folio rūgšties, baltymų, riebalų, angliavandenių, fermentų ir tokių mikroelementų kaip geležis, magnis, cinkas, kalcis, fosforas.

Duonelės sudėtyje taip pat yra didelis kiekis kalio.

Bičių duonelė teigiamai veikia imuninę sistemą, atmintį, žarnyno mikroflorą, medžiagų apykaitą, virškinamojo trakto darbą. Ji padeda kovoti su nuovargiu, fiziniu ir psichologiniu išsekimu.

Taip pat pastebima, kad bičių duonelė yra naudinga nervų ir endokrininės sistemų veiklai, optimaliai širdies ir kraujagyslių veiklai palaikyti, tinkamai prostatos funkcijai išsaugoti.

Dėl antitoksinių savybių bičių duonelę rekomenduojama vartoti gydantis antibiotikais ir kitais stipriais vaistais. Liaudies medicinoje bičių duonelė taip pat vadinama natūraliu afrodiziaku.

Kaip išgauti?

Bitininkas A.Mockeliūnas atkreipė dėmesį, kad procesas, kurio metu išgaunama bičių duonelė, nėra paprastas.

„Jei medui iš esmės užtenka medsukio, kuriame atakiuoti koriai sukami ir tokiu būdu iš jų išimamas medus, tai bičių duonelei reikalingi net trys įrenginiai: šaldymo kamera, duonelės kūlimo aparatas bei džiovintuvas”.

“Pirmiausia koriai, kuriuose yra bičių duonelės, išpjaunami iš rėmelių, supjaustomi juostelėmis ir užšaldomi. Užšaldytas vaškinis korys tampa kietas. Tada duonelės kūlimo mašinoje jis sutrupinamas į mažas daleles, atskiriant vašką nuo bičių duonelės.

Iškulta ir išsijota nuo vaško bičių duonelė dar turi būti išdžiovinama iki reikiamo drėgmės lygio, kad nesupelytų“, – patirtimi dalinosi bitininkas.

Pasak A.Mockeliūno, skirtingai nei medaus atveju, išgaunant bičių duonelę korys visiškai sunaikinamas.

Be to, korys niekada nebūna užpildytas vien tik bičių duonele. Geriausiu atveju bičių duonelė užima apie 50-70 proc. korio akelių ir tokių korių avilyje per metus būna vos vienas kitas. Todėl vienas kilogramas bičių duonelės išgautas iš vieno avilio jau yra puikus rezultatas.

Bičių duonelę rekomenduotina laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve arba tamsioje ir sausoje vietoje.

Jei bičių duonelė laikoma netinkamomis sąlygomis ir ypač drėgnose patalpose, ji pradeda pelyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.