Norite ankstyvo kitų metų derliaus? Tuomet sėją pradėkite dabar

Kai ateis pavasaris, sodininkai vėl puls į savo valdas, ir prasidės lenktynės su laiku, šiluma, kaimynais, kad galėtų pasigirti: o aš, girdi, jau ridikėlius ragauju, salotų lapelius skabau. Dviem savaitėmis anksčiau už kitus tuo gali pasigirti tie, kurie nebijo kai kurių daržovių sėklas paberti į lysves iš rudens.

 Dviem savaitėmis anksčiau už kitus tuo gali pasigirti tie, kurie nebijo kai kurių daržovių sėklas paberti į lysves iš rudens.<br> 123rf nuotr.
 Dviem savaitėmis anksčiau už kitus tuo gali pasigirti tie, kurie nebijo kai kurių daržovių sėklas paberti į lysves iš rudens.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2018, 12:55 PM, atnaujinta Nov 5, 2018, 12:59 PM

Štai tokius patarimus smalsiems ir darbštiems daržininkams duoda mokslininkai.

Rudenį sėjamos morkos, salotos, ridikėliai, petražolės, pastarnokai, krapai, špinatai, taip pat žieminės brokolių veislės.

Taip pat rudenį galima sodinti ir svogūnų sėjinukus. Iš pirmo žvilgsnio tai labai netikėta. Bet išvardytų daržovių sėklos nesudygsta, jeigu oro temperatūra yra apie nulį.

Pakanka ir vienos lysvės

Lietuvoje rudens temperatūros smarkiai svyruoja. Neretai įdienojus oras gerokai įšyla, bet dirvos temperatūra yra kur kas pastovesnė, ji nesikaitalioja pagal orą.

Kai oro temperatūra būna apie nulį, žemė ilgai ir atkakliai laiko apie du keturis laipsnius šilumos. Tada ir yra laikas sėti šalčių nebijančias daržovių sėklas. Svarbu, kad iki žiemos šalčių jos nesudygtų.

Labai svarbu parinkti tinkamą dirvą ir parengti lysvę.

Daug lysvių tam ruošti neverta. Vienos gali pakakti po eilutę ar dvi vis kitokiai sėklai berti.

Pagrindinė sėja telieka pavasariui. Tada kiekvienai daržovei bus galima skirti po lysvę. O iš rudens pasėtos daržovės derlių padovanos dviem savaitėmis anksčiau nei sėtos pavasarį.

Šviežio mėšlo dėti nereikia

Kol rudens dienos dar šiltesnės, iš žiemos sėjai skirtos lysvės reikia išravėti piktžoles, patręšti kompostu ar gerai perpuvusiu mėšlu, pridėti pelenų, mineralinių trąšų, pakalkinti. Visa tai perkapstyti, lysvės paviršių išlyginti.

Šviežio mėšlo dėti nėra prasmės, nes ilgai truks, kol žemės mikroorganizmai (žiemos metu jie nesidarbuoja) pavers jį tinkamu maistu šaknims. Kol tai bus padaryta, rudenį sėtas daržoves jau bus laikas dėti ant stalo.

Būtina žiūrėti, kad lysvės paviršius būtų šiek tiek nuolaidus į kurią nors pusę. Tai reikalinga tam, kad atodrėkių vanduo nubėgtų ir be reikalo nemirkytų rudenį pasėtų sėklų.

Į vagutes priberiama durpių

Paruoštoje lysvėje grėblio kotu padaromos negilios vagutės ir į jas su kaupu priberiama durpių.

Durpės pilkoje lysvėje bus gerai matomos, kai ateis laikas sėti. Tada, dar kartą jose padarius vagutes (tai bus galima daryti ir sniegui iškritus), bus patogu berti sėklas.

Pasėjus vėl reikės užberti durpių. Galima vien ant vagučių, galima visą lysvę tolygiai padengti bent dviejų pirštų storio sluoksniu.

Neturint durpių, tiks birus kompostas arba net pjuvenos. Storesnis mulčio sluoksnis pavasarį nuimamas nuo lysvės, kad saulė greičiau įšildytų žemę, kad greičiau išlįstų daigai.

Saugantis pavasarinių šalnų tokią lysvę bus galima apdengti agroplėvele. Todėl iš rudens pravartu turėti ir plėvelę, kad būtų aišku, kokio pločio ir ilgio lysvę daryti.

Rudenį nedera taupyti sėklų

Kai sėjama iš rudens, sėklų reikia berti daugiau nei pavasarį.

Taip yra todėl, kad apie ketvirtadalį sėklų po žiemos vis tiek nesudygsta, nes yra nebegyvos. Jos arba peršalo, arba nuo drėgmės pertekliaus supuvo. Kad nuostoliai būtų mažesni, rudenį sėjant reikia berti sausas, nedaigintas sėklas.

Būtina taip nutaikyti, kad sėklos dygtų būdamos maždaug pusantro dviejų centimetrų gylyje. Lengvose, puriose, šiltose dirvose sėjama giliau negu sunkiose, šlapiose ir šaltose, kurių paviršius lėčiau džiūsta.

Taip pat giliau sėjama durpinėse dirvose, nes jų paviršius greitai džiūsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.