Lapkritis – tinkamiausias metas balinti vaismedžius ir vaiskrūmius

„Vaismedžių ir vaiskrūmių balinimas įsibėgėjus pavasariui yra beprasmis darbas – tą daryti reikia dabar. Nubalinti medžių kamienai yra atsparesni neigiamam žiemos saulės poveikiui. Taigi, tinkamiausias laikas balinimui yra lapkričio mėnuo“, – teigė tinklaraštininkė, modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė Lina Liubertaitė.

Rudeninis vaismedžių ir vaiskrūmių balinimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Rudeninis vaismedžių ir vaiskrūmių balinimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Rudeninis vaismedžių ir vaiskrūmių balinimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Rudeninis vaismedžių ir vaiskrūmių balinimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 10:51 AM

Specialistė su portalo lrytas.lt skaitytojais pasidalino rekomendacijomis, padėsiančiomis paruošti vaismedžius ir vaiskrūmius žiemai, juos tinkamai nubalinant.

Pasirinkite reikiamas priemones. Medelių balinimą, anot L.Liubertaitės, reikėtų suprasti kaip profilaktinį apsauginį medelių paruošimo sėkmingam žiemojimui procesą. 

Balinimo mišinio paruošimui reikia vandens, talpos jam, mišinio medeliams balinti su gesintomis arba negesintomis kalkėmis ir didelio, plataus statybinio teptuko, su kuriuo ir bus tepamas mišinys.

Tinkamam žievės ir medžio kamieno paruošimui praverčia paklotas, ant kurio kris pašalinta medžio žievė, ir sodininko peilis ar šepetys metaliniais šeriais.

Sumaišius balinimo mišinį su vandeniu, patartina palikti jį kurį laiką pastovėti.

Paruoškite kamieną. Tinklaraštininkė atkreipė dėmesį, kad antroje žiemos pusėje suintensyvėjusi saulė sodui gali pridaryti rimtų bėdų: aktyvūs saulės spinduliai gali pažeisti vaismedžių kamienus, žievėje gali atsiverti žaizdos. Tokie pažeidimai yra kenksmingi paties vaismedžio ar vaiskrūmio sveikatai, o kartu kenkia ir derlingumui.

Tuo tarpu nubalinti vaismedžiai ir vaiskrūmiai geriau atspindi saulės spindulius, todėl žievės pažeidimų tikimybė sumažėja.

Jauniems vaismedžiams balinimas labai svarbus: jų žievė dar labai plona, todėl lengviau pažeidžiama.

Senų vaismedžių žievė būna natūraliai sutrūkinėjusi, todėl balinimas nebe toks svarbus, tačiau jis vykdomas daugiau dėl ligų ir kenkėjų prevencijos. Tuomet reikalingas ir atitinkamas kamieno paruošimas.

Medžio kamieno paruošimas – tai atplaišų ir kitų negyvų medžio dalių pašalinimas nuo kamieno. Svarbiausia pašalinti tas medžio dalis, kurios lengvai nusiima ar nukrenta per kamieną braukiant ranka. Kamieno nuvalymui galima naudoti specialų šepetį su metaliniais šeriais arba sodininko peilį.

Valant kamieną, aplink medį patariama pasitiesti paklotą. Paklotas reikalingas tam, kad nuo kamieno pašalintos dalys kristų tiesiai ant jo ir būtų patogiai pašalintos iš sodo.

Žievės dalyse, pašalintose nuo kamieno, gali būti kenkėjų ar kitų ligų užkratų. Todėl pašalintos žievės, vengiant kenkėjų ir ligų užkratų, nereikėtų supilti į kompostą. Nuo kamieno pašalintas žievės dalis geriausia išnešti iš sodo teritorijos arba, esant galimybei, sudeginti.

Kruopščiai nubalinkite medelius. Balinant patartina pasirinkti kuo platesnį šepetį su ilgais šeriais ir balinimo mišiniu kruopščiai padengti visus plyšelius bei griovelius.

Balinimui tinkamiausias sausas oras ir pliusinė oro temperatūra.

L.Liubertaitė pastebėjo, kad egzistuoja plačiai paplitęs mitas, jog jaunų medelių balinti nereikia. Tai nėra tiesa, nes temperatūrų pokyčiai yra kenksmingi ir plonai jaunų vaismedžių žievelei. Vienintelis skirtumas, lyginant jaunus ir brandžius medelius, yra tas, kad jaunų medelių kamienams prieš balinimą nereikia specialaus paruošimo, pakanka juos tiesiog nubalinti balinimo mišiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.