Kopūstai – ir maistas, ir vaistas: kaip juos teisingai išsaugoti per žiemą

Nors kopūstai neretai tituluojami daržove, kurią galima išlaikyti beveik iki naujo derliaus, sėkmingas kopūstų išlaikymas per žiemą priklauso nuo tinkamų sąlygų.

Kopūstų laikymas per žiemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Kopūstų laikymas per žiemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Kopūstų laikymas per žiemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Kopūstų laikymas per žiemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Kopūstų laikymas per žiemą – sukabinti kopūstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kopūstų laikymas per žiemą – sukabinti kopūstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 11:50 AM, atnaujinta Nov 15, 2018, 1:24 PM

Kokiomis taisyklėmis vadovautis, sandėliuojant kopūstus ir kokių medžiagų gausa slypti šios daržovės lapuose?

Maistas kaip vaistas

Kopūstai – kone kiekviename darže auganti daržovė, kurios auginimas nereikalauja didelių įgūdžių ir sudėtingos priežiūros.

Tiesa, neretai pamirštame, kad kopūstai ne tik neatsiejama lietuviško valgiaraščio dalis, bet ir organizmui naudingomis maistinėmis medžiagomis pasižyminti daržovė.

Nors kalio, magnio ir geležies kiekiu nepralenkiami yra Briuselio kopūstai, organizmui naudingų medžiagų yra ir baltagūžiuose, raudonuosiuose bei žiediniuose kopūstuose.

Kopūstai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kitaip tariant, jų sudėtyje gausu vitamino C.

Dėl sudėtyje esančio didelio jodo kiekio, kopūstai naudingi, sutrikus skydliaukės funkcijai ir esant inkstų nepakankamumui.

Kopūstuose esantis varis teigiamai veikia centrinę nervų sistemą, o tartrono rūgštis – sutrikusią riebalų apykaitą.

Kopūstuose taip pat randama: kalcio, natrio, chloro, kalio, fosforo, magnio, sieros, azoto, geležies, silicio, mangano, fluoro ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Į ką atsižvelgti, sandėliuojant kopūstus?

– Svarbu pasirinkti ilgam laikymui tinkamas veisles. Jei planuojate kopūstus laikyti per žiemą, tinkamiausios yra vidutinio vėlyvumo arba vėlyvosios kopūstų veislės. Šių veislių galvos yra tankesnės ir tvirtesnės. Jos puikiai išsilaiko keletą mėnesių.

– Dirvožemis taip pat turi įtakos kopūstų išsilaikymui per žiemą. Geriausiai laikosi lengvame dirvožemyje užauginti kopūstai. Kopūstams žalinga ir per didelė drėgmė bei per didelis kritulių kiekis, dėl kurio ši daržovė ima skeldėti.

– Kai kurie daržininkai pastebi, kad per didelis trąšų su azotu kiekis neigiamai veikia kopūstų išsilaikymą per žiemą. Dėl didelio azoto kiekio kopūstuose sumažėja sausųjų medžiagų ir neilgai trukus jie ima pūti.

– Žiemojimui kopūstus rekomenduojama nuimti sausu oru, kai temperatūra naktį nenukrenta žemiau minus 3 laipsnių o dienos metu siekia 3-8 laipsnius šilumos. Prieš sandėliavimą nuimtus kopūstus patariama keletą dienų padžiovinti sausoje, šiltoje, vėdinamoje patalpoje. Taip pat rekomenduojama kopūstus perrinkti ir nesandėliuoti pažeistų, puviniu užsikrėtusių, nepilnai susiformavusių galvų.

– Optimali kopūstų laikymo temperatūra yra nuo minus 1 iki plius 1 laipsnio, santykinis oro drėgnumas patalpoje turėtų siekti 85–95 procentus.

– Kopūstus galima laikyti medinėse arba kartoninėse dėžėse, ant lentynų ar ant smėlio.

– Kopūstus taip pat galima laikyti šaldytuve arba balkone. Jei kopūstai žiemoja balkone, jų dėžė turėtų būti apšildyta.

– Anksčiau buvo patariama kopūstus sandėliuoti, juos sukabinant. Tokiais atvejais, nuimant derlių, reikia palikti ilgesnius kopūstų kotus, prie kurių bus pririšama virvė. Kabinant kopūstų galvas, svarbu užtikrinti, kad galvos nesiliestų viena su kita.

– Nepriklausomai nuo to, kokia sandėliavimo patalpa ir koks sandėliavimo būdas pasirenkamas, kopūstus periodiškai reikėtų peržiūrėti, pašalinant pažeistas, pūti pradėjusias galvas.

– Jei per žiemą laikomi rauginti kopūstai, patariama užtikrinti, kad kopūstus apsemtų raugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.