Baiminatės, kad bitės avilyje gali būti negyvos? Patarimai, kaip tai patikrinti

Daugelis bitininkų, ypač pradedančiųjų, nerimauja, ar bitės žiemoja sėkmingai ir ar jos vis dar gyvos. Bitininkas Vytautas Gaidelis atkreipė dėmesį, kad žiemą patikrinti, ar bitės dar gyvos, galima ir nelendant į avilio vidų.

Tinklaraščio „Medaus kalnas“ autoriaus patarimai, kaip patikrinti, ar bitės gyvos.<br>V.Gaidelio nuotr.
Tinklaraščio „Medaus kalnas“ autoriaus patarimai, kaip patikrinti, ar bitės gyvos.<br>V.Gaidelio nuotr.
Patarimai bičių augintojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patarimai bičių augintojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-27 10:05

Praktinėmis bitininkystės žiniomis su portalo lrytas.lt skaitytojais dalijosi tinklaraščio „Medaus kalnas“ kūrėjas V.Gaidelis.

Jei įmanoma, į avilį geriau nelįsti

Bitininkas atkreipė dėmesį, kad bitelių žiemos miego geriau netrukdyti.

„Jei viskas daroma protingai, atsargiai, didelės žalos nebus pridaryta. Geriau atidengus avilį patikrinti, ar nesudrėkusios pagalvės, kurioje vietoje yra bičių kamuolys, ar pakankamos maisto atsargos ir, esant poreikiui, papildomai pamaitinti bites nei nieko nedaryti, o pavasarį rasti mirusią šeimą“, – teigė tinklaraščio „Medaus kalnas“ kūrėjas.

Tačiau, pasak bitininko, egzistuoja gana paprastas būdas, leidžiantis be avilio atidarymo patikrinti, ar avilio gyventojos yra gyvos.

„Per laką įkišus į avilį guminę žarnelę arba medicininio stetoskopo žarnelę be antgalio galima išgirsti, ar bitės gyvos. Tuo pat metu galima vieną kartą stuktelėti pirštais į avilio sienelę ir pasiklausyti, kaip reaguoja bitės. Turint bitininkavimo patirties pagal garsą galima nustatyti, kaip bitės jaučiasi“, – žiniomis dalinosi bitininkas.

Kokią bičių būseną išduoda girdimi garsai?

– Jei girdimas lygus ūžimas, o pabeldus į avilį ūžimas staiga sustiprėja ir iš karto greitai vėl nurimsta, kitaip sakant, grįžta į pradinį ūžimo garsą ir intensyvumą, tai reiškia, kad bitės žiemoja gerai.

– Jei girdimas neramus ūžimas, panašus į vaitojimą, kartu girdimi atskiri bičių garsai, o, pabeldus ūžimas padidėja, bet yra nelygus ir ilgai nenurimsta, greičiausiai tokiame avilyje šeima yra netekusi motinos.

– Jei bičių ūžimas yra panašus į sausų lapų šlamėjimą ir yra neramus, o pabeldus ilgai nenurimsta, tikėtina, kad bitės turi problemų su maistu. Tai ženklas, kad bitės galėjo pradėti badauti.

– Jei ūžimas yra ramus, bet stipresnis, o pabeldus greitai nurimsta, tačiau prie lakos nesimato pavienių bičių, vadinasi, kad avilyje yra vėsoka. Bitėms tokiame avilyje tenka stipriau ir intensyviau dirbti, kad pakeltų temperatūrą.

– Jei ūžimas yra ramus, bet stiprokas, pabeldus greitai nurimsta, o prie lakos yra bėgiojančių bičių, galima spėti, kad avilyje yra per šilta.

– Jei sustiprėjęs bičių ūžimas girdimas prie lakos, tačiau tolumoje bičių ūžimas yra ramus, gali būti, kad avilyje yra per daug drėgmės. Tokio avilio ventiliacija gali būti nepakankama.

– Jei šeima yra silpna, į pabeldimą bitės atsiliepia tyliu ūžimu, garsas tokiu atveju yra girdimas tarytum iš tolumos.

– Jei lauke yra dideli šalčiai, o šeima žiemoti pradėjo gausios ir stiprios sudėties, pabeldus į avilį bitės kartais gali ir neatsiliepti. To priežastis paprasta: bitės kamuolio išorėje, ramioje būsenoje paprasčiausiai sustingsta. Tačiau, pabeldus stipriau ar kelis kartus, galima jas išjudinti. Tada bus girdimas silpnas ūžimas.

– Situacija sudėtingiausia, jei bitės neskleidžia jokių garsų. Tai dažniausiai reiškia, jog bitėms nepavyko sėkmingai peržiemoti ir jos yra negyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.