Moliūgai – ne tik rudens gėrybė: žiemą jie ir maistas, ir vaistas

Moliūgai – neįnoringi Lietuvos daržų ir patvorių augalai, mėgstantys derlingą dirvožemį ir į Europą prieš kelis šimtmečius atkeliavę iš Amerikos.

Klaidinga manyti, kad moliūgas – išskirtinai rudens stalo gėrybė: šią vitaminų ir mineralų bombą išsaugoti per žiemą visiškai nesunku.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Klaidinga manyti, kad moliūgas – išskirtinai rudens stalo gėrybė: šią vitaminų ir mineralų bombą išsaugoti per žiemą visiškai nesunku.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Klaidinga manyti, kad moliūgas – išskirtinai rudens stalo gėrybė: šią vitaminų ir mineralų bombą išsaugoti per žiemą visiškai nesunku.<br>LR nuotr.
Klaidinga manyti, kad moliūgas – išskirtinai rudens stalo gėrybė: šią vitaminų ir mineralų bombą išsaugoti per žiemą visiškai nesunku.<br>LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 9:02 AM

Pastaruoju metu moliūgai vis labiau vertinami ne tik dėl gero skonio, bet ir dėl naudos organizmui.

Tačiau klaidinga manyti, kad moliūgas – išskirtinai rudens stalo gėrybė: šią vitaminų ir mineralų bombą išsaugoti per žiemą visiškai nesunku.

Karotino kiekiu lenkia morkas

Moliūgų sudėtyje gausu vitaminų C, B, PP, E, D, K, T. Vitaminas T yra retai sutinkamas, tačiau labai svarbus normaliai organizmo veiklai, nes neleidžia kauptis riebalams, skatina maisto pasisavinimą.

Šių daržovių sudėtyje gausu ir mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto. Moliūgas taip pat yra puikus organizmui būtinos geležies šaltinis.

Įdomu tai, kad karotino kiekis moliūguose gali būti net dvigubai didesnis nei morkose. O karotinas, kaip žinia, reikalingas darniai organizmo veiklai, gerai akių ir odos būklei.

Beje, vertėtų atkreipti dėmesį, kad sveikatai naudingi ne tik moliūgai, bet ir moliūgų sėklos.

Moliūgai puikiai tinka dietinei mitybai ir svorį metantiems ar svorį kontroliuojantiems žmonėms. Skaičiuojama, kad 100 g šios daržovės turi daugmaž 16-30 kalorijų.

Organizmui ypač naudingi šaltuoju metų laiku

Moliūgai itin vertinami dėl jų sudėtyje esančio pektino, skatinančio cholesterolio šalinimą iš organizmo.

Moliūgai taip pat skatina medžiagų apykaitos procesus bei gerina žarnyno veiklą. Pastebimas ir teigiamas moliūgo poveikis aterosklerozei bei jos prevencijai.

Tai daržovė, kurią patartina vartoti turint problemų su kepenimis, inkstais, tulžies pūsle.

Moliūgai skatina šlapimo išsiskyrimą, stabdo senėjimo procesus, stiprina kaulus ir gerina potenciją. Ši daržovė – natūralus antioksidantų šaltinis, kuris padeda pasipriešinti peršalimui ir šaltuoju sezonu sustiprinti imunitetą.

Šiose daržovėse esančios medžiagos naudingos ne tik sveikatai, bet ir grožiui: moliūgų minkštimas naudojamas natūralioje kosmetikoje. Iš minkštimo gaminamos kaukės, tinkančios riebios, inkštiruotos odos priežiūrai.

Išlaikyti per žiemą – paprasta

Moliūgai neįnoringi ne tik auginimo, bet ir laikymo sąlygoms.

Esminis dalykas, kurio reikia sėkmingam moliūgų žiemojimui, yra sausa patalpa. Šios daržovės puikiai išsilaiko patalpose, kurių temperatūra yra daugmaž 10 °C.

Nerekomenduojama moliūgų kartu su kitomis daržovėmis laikyti rūsiuose: rūsyje laikomi moliūgai pradeda greitai pūti ir pelyti.

Anksčiau moliūgai būdavo laikomi apdengti šiaudais.

Beje, sėkmingiau ir ilgiau laikosi moliūgai su vaiskočiais. Todėl, nuimant derlių, vertėtų palikti iki 15 cm ilgio vaiskotį.

Geriausiai žiemoja šalnų nepakąsti, sukietėjusią, tačiau nesurambėjusią odą turintys moliūgai.

Moliūgus taip pat galima užšaldyti. Šaldant moliūgus patartina juos supjaustyti juostelėmis ar kubeliais, kad būtų galima juos berti tiesiai į ruošiamus patiekalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.