Natūralus vitaminų šaltinis – rauginti kopūstai: kaip juos sėkmingai išlaikyti iki pavasario

Prieš keletą dešimtmečių iš slaviškų šalių atkeliavę rauginti kopūstai buvo pagrindinis šių daržovių atsargų paruošimo žiemai būdas.

Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C.<br>123rf nuotr.
Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C.<br>123rf nuotr.
Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C.<br>D.Umbraso nuotr.
Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C.<br>D.Umbraso nuotr.
Kopūstai turi būti apsemti raugu – tai paprasta kopūstų išsilaikymo paslaptis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kopūstai turi būti apsemti raugu – tai paprasta kopūstų išsilaikymo paslaptis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-22 16:43, atnaujinta 2019-01-22 16:44

Lietuvos rinkoje įsitvirtinus ištisus metus šviežioms, iš užsienio šalių atvežtoms daržovėms, rauginti kopūstai buvo nustumti į šoną.

Tačiau šiandien lietuvių mityboje jie išgyvena tikrą renesansą: vis labiau įvertinama nepamainoma raugintų kopūstų nauda sveikatai.

Vitaminas C ir antibakterinės savybės

Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C. Tačiau tai ne vienintelė organizmui naudinga medžiaga, kurios yra raugintuose kopūstuose: jų sudėtyje taip pat randama vitaminų A, B ir K.

Dėl šios priežasties jie labai tinka imuniteto stiprinimui šaltuoju periodu ir avitaminozės gydymui bei prevencijai.

Tarp raugintuose kopūstuose esančių mineralinių medžiagų rikiuojasi kalcis, kalis, magnis, cinkas, fosforas, silicis, boras.

Rauginti kopūstai dėl jų sudėtyje esančių rūgščių pasižymi antibakterinėmis savybėmis – jie stabdo puvimą sukeliančių bakterijų dauginimąsi žarnyne.

Raugintiems kopūstams būdingas uždegiminius procesus ir skausmus malšinantis poveikis, jie skatina ir normalizuoja virškinimo procesus.

Beje, šis produktas vertinamas ne tik dėl sveikatai naudingų savybių, bet ir dėl mažo kaloringumo. Skaičiuojama, kad 100 gramų raugintų kopūstų įprastai yra vos 20-30 kalorijų.

Raugintais kopūstais savo mitybą praturtinti patariama ir tiems, kurie kovoja su padidėjusiu cholesterolio kiekiu ir sulėtėjusia medžiagų apykaita.

Tai puiki profilaktinė priemonė, sergant diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis.

Išsilaikymą lemia vienas paprastas dalykas

Kopūstai turi būti apsemti raugu – tai svarbiausia sąlyga, kuri padės raugintus kopūstus išlaikyti ir mėgautis geru jų skoniu bei traškumu visą šaltąjį sezoną.

Siekiant dar geresnio išsilaikymo ir gardesnio skonio, į raugintus kopūstus galima įdėti cukrinių runkelių, krienų, spanguolių, saldžiųjų paprikų, obuolių. Kad kopūstai neapkarstų, vertėtų naudoti ne juoduotą, o paprastą druską.

Prasidėjus rūgimo procesams kopūstus reikia prižiūrėti, nugriebiant nuo jų susidariusias putas.

Tinkamai įrūgusius kopūstus, rekomenduotina išnešti į vėsesnę patalpą, kurioje jie ir žiemos.

Raugimui tinka ne visos rūšys

Raugimui tinkamiausios vėlyvosios arba bent jau vidutinio vėlyvumo rūšys. Šių rūšių kopūstai būna kiečiausi ir tvirčiausi, todėl, juos užraugus, išlieka traškūs ir neištęžta.

Ruošiant raugintus kopūstus, patartina naudoti tik sveikas, kietas kopūstų galvas.

Be to, neverta skubėti raugti kopūstų, vos tik neėmus derlių. Patartina palaukti keletą dienų, kol sumažės vandens kiekis, esantis kopūstuose.

Vadovaujantis liaudiška išmintimi, tinkamiausias laikas kopūstų raugimui – delčia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.