Laikas pradėti: svarbiausi kovo mėnesio darbai sode ir darže

Kovas – pirmasis pavasario mėnuo, pamažu budinantis gamtą ir žemę. Nors pirmąjį pavasario mėnesį žemę įprastai dar kausto įšalas, vis tik yra nemažai darbų, kuriuos, ruošiantis artėjančiam sodo ir daržo sezonui, galima atlikti šį mėnesį.

Siekiant paskatinti greitesnį dygimą, sėklas galima daiginti.<br>V.Balkūno nuotr.
Siekiant paskatinti greitesnį dygimą, sėklas galima daiginti.<br>V.Balkūno nuotr.
Kovas – tinkamas metas užsiimti daržo ir šiltnamio planavimu, vaismedžių ir vaiskrūmių genėjimu.<br>AP nuotr.
Kovas – tinkamas metas užsiimti daržo ir šiltnamio planavimu, vaismedžių ir vaiskrūmių genėjimu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 10:49 AM, atnaujinta Mar 12, 2019, 10:50 AM

Nuo vaismedžių žaizdų gydymo iki sėklų pasiruošimo ir daigų auginimo – dalinamės patarimais, ko nereikėtų pamiršti ir kokius darbus vertėtų atlikti kovo mėnesį.

Sėklos ir daigai

– Tiems, kurie prasidėjus kovui dar neturi visų reikiamų sėklų, vertėtų nedelsti ir iš veislių gausos pasirinkti tas, kurias norėsite sodinti šį sezoną. Pasirūpinti vertėtų ne tik sėklomis, bet ir talpomis bei indais, į kuriuos sodinsite sėklas ir pikiuosite daigelius, o kartu ir kokybiškomis žemėmis.

Beje, pasirinkus sėklas, labai svarbu atsižvelgti į ant pakelio nurodytą informaciją apie sodinimo gylį: kuo stambesnės sėklos, tuo giliau į žemę jas reikėtų sodinti. Jei sėklos pasėjamos per giliai, kyla rizika, kad jos neišdygs arba jų dygimo laikotarpis bus labai ilgas.

– Jei sėklas ruošiate patys, sodinimui paruošti reikėtų stambiausias, sveikas ir nepažeistas sėklas. Kai kurie sodininkai sėklas 10-20 minučių pamirko vandens ir druskos tirpale (1 stiklinei vandens pakanka 1 šaukšto druskos): sėklų, kurios iškyla į paviršių, patartina nenaudoti, o tas, kurios pasilieka dugne, nuplauti paprastu vandeniu ir paruošti sodinimui.

– Siekiant paskatinti greitesnį dygimą, sėklas galima daiginti. Daiginimui galima naudoti ir drėgną marlę.

– Jei auginate ankstyvąsias pavasarines gėlės, pavyzdžiui, tulpes, hiacintus, narcizus, kovas yra tinkamas metas pasirūpinti sėkmingu jų žydėjimu. Ant šiek tiek įšalusios žemės patartina pabarstyti mineralinių trąšų. Trąšas berti patartina ryte, o, įdienojus, pakilus saulei ir šiek tiek suminkštėjus žemei, pabertas trąšas reikėtų įterpti į dirvą.

– Kovas – tinkamas laikas pasirūpinti gėlėmis, kurių žiedai džiugins vasarą. Pirmąjį pavasario mėnesį namuose jau galima sodinti nasturtas, serenčius, astras, petunijas.

Taip pat pats metas apžiūrėti ir pradėti daiginti begonijų ir jurginų gumbus bei kardelių svogūnėlius. Jei puvinys yra pažeidęs gėlių svogūnėlius, pažeistas vietas būtina išpjauti.

– Tiems, kurie šį sezoną planuoja auginti bulves, kovas ir ypač antroji jo pusė yra tinkamas laikas imtis bulvių daiginimo. Beje, daiginimui reikėtų atrinkti tik sveikus, nepažeistus bulvių gumbus.

Dėmesys sodui

– Priklausomai nuo oro sąlygų, kovo mėnesį galima pradėti dekoratyvinių medžių ir krūmų bei senų gyvatvorių apkarpymą bei apipjaustymą. Patartina praretinti šakų vainiką, pašalinti nudžiuvusias, į šakų vainiko vidų augti pradėjusias šakeles.

– Šis mėnuo taip pat tinkamas ir pagrindiniam vaismedžių ir vaiskrūmių genėjimui: tuo metu įprastai dar nebūna prasidėję medelių augimo procesai. Genėti vaismedžius patartina prieš pradedant brinkti pumpurams.

Užsiimant medžių genėjimu, įprastai formuojami dviejų rūšių vainikai: tai rutulinis vainikas ir plokščias vainikas. Genint suaugusius vaismedžius, dažniausiai žeminamas ar retinamas vainikas, atliekamas atjauninamasis genėjimas, periodiškai trumpinant senas šakas.

– Jei dar nesuspėjote atlikti pavasarinio medelių balinimo, kovo pirmoji pusė vis dar yra tinkamas laikas nubalinti vaismedžių kamienus ir tokiu būdu apsaugoti juos nuo žalingo temperatūrų svyravimo.

Rūpinantis vaismedžiais, taip pat vertėtų apžiūrėti, ar ant kamienų neatsivėrė žaizdos. Jei taip atsitiko, reikėtų imtis atsivėrusių žaizdų gydymo, naudojant sodo tepalą.

Daržo sezono planavimas

– Kol sodo ir daržo sezonas dar neįsibėgėjo, patartina apgalvoti daržo išplanavimą, suplanuoti, kur bus sodinamos tam tikros kultūros, kur bus formuojami takeliai. Galvojant apie daržo išplanavimą, vertėtų laikytis pagrindinių sėjomainos principų ir atsižvelgti į konkrečių augalų poreikius.

– Pasirūpinti vertėtų ir šiltnamiu. Kovo mėnuo – puikus laikas pagerinti šiltnamio dirvos kokybę, pasirūpinti šiltnamio karkasu ir danga, apgalvoti, kokią laistymo sistemą įrengsite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.