Ruošiatės auginti pomidorus? Keletas dalykų, kurių vertėtų nepamiršti

Pomidorai – lietuvių pamėgta daržovė, kuri dažnai puikuojasi ant stalo ir auga beveik kiekviename darže ar šiltnamyje. Nepaisant to, kad šią daržovę valgome išties dažnai, retai kada susimąstome, kokios organizmui vertingos medžiagos slepiasi pomidorų sudėtyje.

Geriausią derlių pomidorai subrandina po kopūstų, agurkų, ankštinių daržovių ir žalumynų priešsėlio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Geriausią derlių pomidorai subrandina po kopūstų, agurkų, ankštinių daržovių ir žalumynų priešsėlio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pomidorų sudėtyje gausu vitaminų ir mineralų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pomidorų sudėtyje gausu vitaminų ir mineralų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Jei pomidorams trūksta šviesos, jie ištįsta, vėluoja tiek žydėjimo periodas, tiek derlius.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Jei pomidorams trūksta šviesos, jie ištįsta, vėluoja tiek žydėjimo periodas, tiek derlius.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 15, 2019, 10:32 AM, atnaujinta Mar 15, 2019, 10:34 AM

Dalinamės informacija apie maistines pomidorų savybes ir pagrindinius sėkmingo jų auginimo reikalavimus.

Ne tik skanu, bet ir maistinga

Šių daržovių sudėtyje rikiuojasi visa eilė organizmui naudingų vitaminų: C, K, B1, B2, B6, PP, A, I, H. Tiesa, vitamino C pomidoruose yra išskirtinai daug – šio organizmui tiesiog būtino vitamino kiekis priklauso nuo konkrečios veislės savybių.

Pomidoruose yra ne tik vitaminų, bet ir mineralinių medžiagų tokių, kaip kalis, kalcis, fosforas, magnis bei mikroelementų: vario, cinko, jodo, fluoro. Vis tik tiksli biocheminė pomidorų sudėtis priklauso nuo konkrečios veislės savybių bei auginimo sąlygų.

Šių daržovių sudėtyje esantys vitaminai ir mineralai gerina bendrą organizmo būklę, stiprina imunitetą. Pomidoruose randama amino rūgštis triptofanas yra naudinga subalansuotam miegui ir gerai nuotaikai.

Pastebima, kad pomidorai teigiamai veikia medžiagų apykaitos procesus, širdies ir kraujagyslių būklę. Jų sudėtyje esančios natūralios rūgštys gerina apetitą ir skatina virškinimo procesus.

Pomidoruose taip pat gausu fitonicidų, naikinančių žalingąsias bakterijas bei įvairių ligų sukėlėjus. Be to, manoma, kad pomidorai padeda išsaugoti jaunystę: pomidorų sudėtyje esantis likopenas stabdo organizme vykstančius oksidacijos, o kartu ir senėjimo procesus.

Optimalios augimo sąlygos

Ši daržovė labai mėgsta šilumą ir šviesą: šiluma ir šviesa pomidorams reikalinga tiek dygimo, tiek augimo ir vystymosi etapuose. Sėklos sėkmingiausiai dygsta, esant daugmaž 18 laipsnių temperatūrai. Optimaliausia temperatūra augimo ir vystymosi etapais siekia 20-25 laipsnius.

Jei pomidorams trūksta šviesos, jie ištįsta, vėluoja tiek žydėjimo periodas, tiek derlius.

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad pernelyg aukšta temperatūra, siekianti 30 ir daugiau laipsnių, nėra palanki pomidorų augimui – esant tokiai aukštai temperatūrai, pomidorai pradeda blogai vystytis.

Kitas svarbus dalykas – pomidorų reakcija į oro ir dirvos drėgnumą. Nors sėkmingam šių daržovių augimui būtina yra tinkama santykinė dirvos drėgmė, siekianti 70-80 proc., tačiau pomidorams kenkia per didelis oro drėgnumas. Santykinis oro drėgnumas turėtų būti apie 50-60 proc.

Tinkamiausias dirvožemis – lengvas priemolis ir priesmėlis. Geriausią derlių pomidorai subrandina po kopūstų, agurkų, ankštinių daržovių ir žalumynų priešsėlio.

Pikiuoti pomidorų daigelius patartina, atsiradus antram tikrajam lapeliui. Daigus perkelti į lauką, prieš tai juos šiek tiek pagrūdinus, rekomenduojama tuomet, kai baigiasi šalnų periodas.

Persodinus pomidorų daigus į nuolatinę augimo vietą, dirvą aplink sodinukus patartina supurenti porą kartų per mėnesį.

Smulkmenos, kurių svarbu nepamiršti

Sėklų parduotuvėse ir skyriuose – pomidorų rūšių gausa. Pomidorų veislės skiriasi pagal derliaus ankstyvumą, taip pat pagal formą, spalvą, miltingumą, skonines savybes, dydį, augalo aukštį ir kitus rodiklius.

Dabar itin populiarūs vyšniniai ir kokteiliniai pomidorai. Kai kurios smulkių pomidoriukų rūšys, pavyzdžiui, Vilma ar Venus, yra gana dekoratyvios ir puikiai tinka auginimui vazonuose ir balkonuose. Todėl renkantis sėklas, svarbu apgalvoti, kur lauke ar šiltnamyje, lysvėse ar vazonuose pomidorai bus auginami.

Greta geltonų ir oranžinių pomidorų Lietuvoje vis labiau populiarėja tamsūs, beveik juodos spalvos pomidorai ir įvairios jų veislės tokios, kaip, pavyzdžiui, Sacher H, Black Cherry, Bombonera H.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kad hibridinės veislės neretai būna atsparesnės ligoms.

Kadangi pomidorai priklauso bulvinių šeimai, greta šių daržovių lysvių nerekomenduojama auginti bulvių. Bulves ir pomidorus kamuoja tos pačios ligos. Siekiant kokybiško pomidorų derliaus ir vengiant ligų, greta pomidorų ir bulvių taip pat patartina nesėti paprikų ir baklažanų.

Pomidoro augalo formavimas priklauso nuo konkrečių veislės ypatybių, tačiau įprastai visą pomidorų augimo ir brendimo periodą patariama šalinti ūglius, išaugančius lapų pažastyse, o kartu pasirūpinti tinkamu augalo rišimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.