Sėjomaina: paprastos taisyklės pagausins derlių

Tinkamas priešsėlis ir sėjomainos taikymas – galimybė natūraliais būdais pagerinti dirvos ir derliaus kokybę. Pagrindiniai sėjomainos principai – nesudėtingi, o jos įgyvendinimui pakanka laikytis kelių pagrindinių taisyklių ir iš anksto apgalvoti, kur kas bus sodinama.

Pagrindiniai sėjomainos principai – nesudėtingi, o jos įgyvendinimui pakanka laikytis kelių pagrindinių taisyklių ir iš anksto apgalvoti, kur kas bus sodinama.<br>123rf nuotr.
Pagrindiniai sėjomainos principai – nesudėtingi, o jos įgyvendinimui pakanka laikytis kelių pagrindinių taisyklių ir iš anksto apgalvoti, kur kas bus sodinama.<br>123rf nuotr.
Svarbu – tinkamas priešsėlis.<br>123rf nuotr.
Svarbu – tinkamas priešsėlis.<br>123rf nuotr.
Svarbu ne tik kaitalioti daržo vietas, kuriose auga tos pačios augalų šeimos kultūros, bet ir pasirūpinti tinkama augalų kaimynyste.<br>123rf nuotr.
Svarbu ne tik kaitalioti daržo vietas, kuriose auga tos pačios augalų šeimos kultūros, bet ir pasirūpinti tinkama augalų kaimynyste.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 12:01 PM

Pagrindiniai principai – paprasti

Vadovaujantis augalininkystės pagrindais, sėjomaina – dirbamos ir apsodinamos žemės suskirstymas dalimis, kuriose augalai, atsižvelgiant į dirvožemio savybes ir daržininko galimybes, kaitaliojami iš anksto numatyta tvarka.

Paprastais žodžiais tariant, sėjomaina yra kultūrų, kurios auginamos darže, kaitaliojimas.

Pagrindiniai sėjomainos principai apima kelis paprastus dalykus: žinias apie tai, kiek metų iš eilės toje pačioje vietoje galima auginti tą pačią kultūrą, ir informaciją apie tinkamą priešsėlį ir posėlį, kitaip sakant, žinojimą, kokias kultūras po kokių rekomenduojama sodinti.

Kokia nauda ir koks poveikis?

Jei toje pačioje vietoje auginama ta pati arba tai pačiai botaninei šeimai priskiriama kultūra, alinamas dirvožemis, lengvai plinta ligos ir kenkėjai, mažėja derliaus kiekis ir kokybė.

Maža to, kai kurios piktžolės labiau mėgsta ir lengviau prisitaiko prie tam tikrų augalų kultūrų, todėl, tose pačiose daržo vietose auginant tos pačios šeimos augalus, tampa sunkiau kontroliuoti ir suvaldyti piktžolių augimą.

Įprastai išskiriamas toks teigiamas sėjomainos poveikis sodininkystei ir daržininkystei: piktžolių mažinimas, ligų ir kenkėjų prevencija, dirvožemio derlingumo skatinimas ir derliaus kokybės gerinimas.

Svarbu – tinkamas priešsėlis

Įprastas sėjomainos ciklas dažnai apima 4 metus: kiekvienais metais iš ketverių metų ciklo reikia keisti auginamos kultūros rūšį.

Pavyzdžiui, ketverių metų planas lysvėms, kuriose šiemet buvo augintos šakninės daržovės, galėtų būti toks: po šakninių daržovių auginamos ankštinės, po ankštinių – lapinės, o po lapinių – vaisinės daržovės.

Po ankštinių daržovių auginimo patartina auginti lapines, po lapinių – vaisinės, o po šių – šaknines daržoves.

Įgyvendinti pagrindinius sėjomainos principus taip pat padeda tinkamo priešsėlio parinkimas.

Priešsėlis kopūstams ir griežčiams: bulvės, pomidorai, burokėliai, svogūnai, daugiametės žolės. Toje pačioje daržo vietoje kopūstus sodinti patartina po 4-5 metų.

Priešsėlis burokėliams: agurkai, pomidorai, kopūstai.

Priešsėlis morkoms: pupelės, agurkai, pomidorai, ankstyvosios žalumyninės daržovės.

Priešsėlis ridikams: pupos, pupelės, pomidorai, agurkai. Nepatariama ridikų sėti po ridikėlių, ropių, griežčių ir kopūstų.

Priešsėlis svogūnams: agurkai, pomidorai, pupelės, kopūstai, morkos ir bulvės.

Priešsėlis agurkams: daugiametės žolės, pomidorai, bulvės, svogūnai, kopūstai, ankštinės daržovės.

Priešsėlis moliūgams: bulvės, pomidorai, ankstyvosios kopūstinės, šakniavaisinės daržovės.

Priešsėlis pomidorams: svogūnai, šakniavaisiai, kopūstai, agurkai, ankštinės daržovės.

Puikus priešsėlis bulvėms – žiemkenčiai. O bulvių sodinti nepatartina tose vietose, kuriose praeitą sezoną augo pomidorai. Pomidorai taip pat nėra tinkami bulvių kaimynystei – šių daržovių ligos yra bendros.

Ridikėlių priešsėliui tinka visos daržovės, išskyrus kryžmažiedines. Salierams netinkamas priešsėlis – salierai, svogūnai, petražolės.

Svarbu ne tik kaitalioti daržo vietas, kuriose auga tos pačios augalų šeimos kultūros, bet ir pasirūpinti tinkama augalų kaimynyste. Pavyzdžiui, pupeles ir salotas galima auginti kartu su bulvėmis, agurkais, kopūstais ir kitomis daržovėmis. Krapai puikiai dera pasodinti greta salotų, ridikėlių, špinatų, bulvių ir kitų daržovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.