Daržovė, kurią būtina sėti savo darže: tikras naudingų medžiagų užtaisas

Briuselio kopūstai – ne itin dažnai auginama, tačiau už įprastus baltagūžius kopūstus maistine prasme naudingesnė kopūstų rūšis. Briuseliniai kopūstai idealiai tinka šaldymui, o juos užsiauginti nesudėtinga: jei auginate įprastus baltagūžius kopūstus, be jokio vargo užsiauginsite ir briuselinių.

Jei auginate įprastus baltagūžius kopūstus, be jokio vargo užsiauginsite ir briuselinių.<br>123rf nuotr.
Jei auginate įprastus baltagūžius kopūstus, be jokio vargo užsiauginsite ir briuselinių.<br>123rf nuotr.
Botaninėmis ir biologinėmis savybėmis bei chemine sudėtimi visos kopūstų rūšys yra panašios.<br>123rf nuotr.
Botaninėmis ir biologinėmis savybėmis bei chemine sudėtimi visos kopūstų rūšys yra panašios.<br>123rf nuotr.
Tinkamiausias priešsėlis briuselio kopūstams: bulvės, burokėliai, agurkai, pipirai, svogūnai.<br>123rf nuotr.
Tinkamiausias priešsėlis briuselio kopūstams: bulvės, burokėliai, agurkai, pipirai, svogūnai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 5, 2019, 3:59 PM

Nauda – visokeriopa

Botaninėmis ir biologinėmis savybėmis bei chemine sudėtimi visos kopūstų rūšys yra gana panašios, tačiau briuselio kopūstai išsiskiria šoniniais ūgliais ir itin dideliu kalio kiekiu. Dėl šios priežasties kopūstai padeda iš organizmo pasišalinti nereikalingiems skysčiams, todėl yra rekomenduojami žmonėms, kuriuos vargina įvairaus pobūdžio ir kilmės tinimai.

Juose taip pat gausu magnio ir geležies, randama mangano, cholino, natrio, jodo bei C, K ir B grupės vitaminų. Skaičiuojama, kad vitamino C kiekiu briuseliniai kopūstai lenkia kitų rūšių giminaičius.

Dėl naudingųjų medžiagų gausos ir mažo kaloringumo šie kopūstai yra puikus dietinis produktas.

Mikroelementų ir vitaminų derinys, esantis briuselio kopūstuose, stiprina imunitetą, detoksikuoja ir didina organizmo atsparumą. Pastebimas teigiamas šių daržovių poveikis širdies veiklai ir kraujagyslių būklei.

Taip pat nereikėtų pamiršti ir šios rūšies kopūstų sudėtyje esančių natūralių antioksidantų, saugančių organizmą nuo oksidacinio streso, kuris išprovokuoja daugelį ligų, tarp jų ir vėžinius susirgimus.

Briuselio kopūstai pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu.

Auginate baltagūžius – užsiauginsite ir briuselinių

Nors įprasti baltagūžiai kopūstai ar kalafiorai Lietuvos daržuose auginami kur kas dažniau nei briuseliniai kopūstai, baimintis dėl jų auginimo nereikėtų. Jei sėkmingai užsiauginote tradicinius baltagūžius kopūstus, didelio vargo ir sunkumų neturėsite ir su briuseliniais.

Įprastai ši kopūstų rūšis yra dvimetė. Ji nėra itin reikli dirvai ir puikiai auga tinkamai įdirbtoje, humusingoje priemolio ar priesmėlio dirvoje.

Tinkamiausias priešsėlis: bulvės, burokėliai, agurkai, pipirai, svogūnai.

Tiesa, svarbu parinkti ne tik tinkamą priešsėlį ar dirvožemį, bet ir tinkamą vietą, nes ši kopūstų rūšis labai nemėgsta pavėsio.

Briuselio kopūstai mėgsta drėgmę ir yra pakankamai atsparūs šalčiams, tačiau esant itin aukštai oro temperatūrai jų augimas dažniausiai pristoja.

Į daržą briuselinius kopūstus rekomenduojama sėti ne sėklomis, o daigais.

Kad derlius būtų geresnis ir gausesnis, galima nuskinti derlių brandinti pradėjusių briuselio kopūstų viršūnes. Optimalus kopūstų gūželių dydis turėtų siekti daugmaž 1 centimetrą.

Puikiai tinka šaldymui

Daugelį atbaido specifinis ir kiek nemalonus šių kopūstų kvapas. Nemalonus kvapas – indikatorius, kad briuseliniai kopūstai yra pervirti. Tinkamai termiškai apdoroti kopūstai neskleidžia nemalonaus kvapo ir išsaugo ne tik žalią spalvą, bet ir organizmui naudingas maistines medžiagas.

Ši kopūstų rūšis labai tinka šaldymui – užšaldytos mažos gūželės puikiai išsilaiko per visą žiemą. Ruošiant briuselio kopūstus žiemai, juos taip pat galima raugti ir konservuoti kartu su kitomis daržovėmis.

Dažniau nei žali briuseliniai kopūstai naudojami termiškai apdoroti: puikias skonines ir maistines savybes išsaugo virti, kepti, troškinti briuseliniai kopūstai. Jie puikiai tinka troškiniams ir garnyrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.