Jošta – lietuvių mėgiamas serbentinis agrastas

Serbentinis agrastas, kitaip dar vadinamas, jošta – vaiskrūmis, atradęs savo vietą lietuvių daržuose ir soduose. Tai ne tik skanias uogas subrandinantis augalas, bet ir gana dekoratyvus krūmas, tinkamas gyvatvorės formavimui.

  Serbentinis agrastas, kitaip dar vadinamas, jošta – vaiskrūmis, atradęs savo vietą lietuvių soduose.<br> 123rfi nuotr.
  Serbentinis agrastas, kitaip dar vadinamas, jošta – vaiskrūmis, atradęs savo vietą lietuvių soduose.<br> 123rfi nuotr.
Joštų odelė yra gana plona, todėl šviežios uogos išsilaiko neilgai.<br> 123rfi nuotr.
Joštų odelė yra gana plona, todėl šviežios uogos išsilaiko neilgai.<br> 123rfi nuotr.
Joštos uogose vitamino C yra 4 kartus daugiau nei juoduosiuose serbentuose.<br> 123rfi nuotr.
Joštos uogose vitamino C yra 4 kartus daugiau nei juoduosiuose serbentuose.<br> 123rfi nuotr.
Uogų skonis malonus, saldžiarūgštis, turi muskato riešuto aromatą.<br> 123rfi nuotr.
Uogų skonis malonus, saldžiarūgštis, turi muskato riešuto aromatą.<br> 123rfi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 9:56 AM

Ilgų bandymų rezultatas

Skaičiuojama, kad sodininkai serbentus ir agrastus sukryžminti siekė prieš daugiau nei 100 metų. Vienas iš tokių bandymų rezultatų – jošta (Ribes nidigrolaria). Jošta – vaiskrūmis, tiksliau sakant, serbentų ir agrastų hibridas, subrandinantis didesnes nei juodųjų serbentų uogas, padengtas plonu vaškinių apnašų sluoksniu.

Išvesti šio hibridinio vaiskrūmio veislę buvo siekiama, norint stambesnių uogų, ligoms atsparesnio augalo, kuris neturėtų spyglių.

Būtent tokiomis savybėmis ir pasižymi serbentinis agrastas: jo uogos beveik tris kartus didesnės nei serbentų, šakos bedyglės, vaiskrūmio nepuola serbentinė erkutė ir juodoji miltligė, uogų forma primena agrastus, tačiau yra labai tamsi ir neturi serbentų aromato.

Derlių šis vaiskrūmis įprastai subrandina liepos mėnesį. Joštų žiedams būdingas kekinis išsidėstymas. Šis hibridas žydi gana stambiais žiedais.

Dėl pakankamai dekoratyvios išvaizdos joštos auginamos ne tik dėl skanių ir sveikų uogų – jas galima sodinti grupėmis ar jų pagrindu formuoti gyvatvorę.

Uogos sveikos ir plačiai panaudojamos

Vienas pagrindinių šio hibrido uogų privalumų – jose esantis vitaminas C. Manoma, kad joštos uogose vitamino C yra 4 kartus daugiau nei juoduosiuose serbentuose. Šiose uogose taip pat gausu vitamino P.

Uogų skonis malonus, saldžiarūgštis, turi muskato riešuto aromatą. Serbetinio agrasto uogų panaudojimo būdų yra išties daug. Jas galima naudoti taip pat, kaip ir įprastus serbentus ar agrastus.

Ruošiant joštos uogų atsargas, jas galima šaldyti, taip pat virti uogienes, džemus, kompotus. Uogos puikiai tinka drebučiams, sultims, jos gali būti puikus pagardas ne tik saldiems, bet ir sūriems patiekalams.

Tiesa, joštų odelė yra gana plona, todėl šviežios uogos išsilaiko pakankamai neilgai. 

Sodinimas ir priežiūra

Šis vaiskrūmis nėra itin reiklus sodinimo sąlygoms, priežiūrai ir dirvožemiui. Taip pat pakankamai gerai atlaiko šalčius ir šalnas. Sėkmingiausiai agrastų ir serbentų hibridas auga tinkamai įdirbtame, organinėmis trąšomis praturtintame dirvožemyje, kuriame nestinga kalio.

Kokybiškam derliui būtinas tinkamos vietos parinkimas: geriausiai šis hibridas auga atvirose ir saulėtose vietose.

Sodinimui tinkamas labai įvairus laikas – tiek pavasaris, tiek ankstyvas ruduo. Vis tik geriausiai šie hibridai prigyja, sodinant juos pačioje rugpjūčio pabaigoje arba vos prasidėjus rugsėjui.

Sodinant patartina formuoti 40 cm gylio ir 60 cm skersmens duobes. Jei sodinate ne vieną ar du, o daugiau krūmų, juos geriausia sodinti eilėmis.

Dauginti galima viršūnių ūgliais arba atžalomis.

Tręšti ir genėti šį vaiskrūmį reikėtų taip pat, kaip ir įprastus juoduosius serbentus. Itin svarbu joštas tręšti pirmuosius tris metus po pasodinimo. O pavasarėjant vertėtų išgenėti pačius seniausius stiebus.

Mulčiavimui tinkamiausios medžiagos – kompostas, durpės, perpuvęs mėšlas.

Įdomu tai, kad ilgamečiai sodininkai, siekiant geresnio ir kokybiškesnio šio vaiskrūmio derliaus, greta joštos krūmo rekomenduoja pasodinti agrastų ir serbentų krūmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.