Šermukšnių uogos baigia sirpti: prisirinkite ir žiemą nepasigailėsite

Ryškiai oranžinės šermukšnių uogos – tai neatsiejamas lietuviško rudens akcentas. Lietuvoje natūraliai auga ir plinta paprastasis šermukšnis, kurio uogose yra net 8 žmogaus organizmui išskirtinai reikalingos aminorūgštys. Šermukšnių uogas patariama rinkti po pirmųjų šalnų.

Šermukšnių uogos: nauda ir vartojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šermukšnių uogos: nauda ir vartojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šermukšniuose esančių vitaminų sąraše rikiuojasi C, A, E, B2, K, P ir PP vitaminai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šermukšniuose esančių vitaminų sąraše rikiuojasi C, A, E, B2, K, P ir PP vitaminai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šermukšniai gali būti naudojami ir išoriškai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šermukšniai gali būti naudojami ir išoriškai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šermukšnių uogos puikiai tinka šaldymui ir džiovinimui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šermukšnių uogos puikiai tinka šaldymui ir džiovinimui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 1:15 PM

Primename apie sveikatai naudingas šermukšnių savybes ir jų panaudojimo galimybes.

Kuo išskirtinė šermukšnių uogų sudėtis?

Nustatyta, kad šių oranžinių uogų sudėtyje yra net 8 žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys. Jų sudėtyje taip pat yra karotinoidų, sorbino rūgšties, rauginių medžiagų, fitonicidų, pasižyminčių antibakteriniu poveikiu ir valančiosiomis savybėmis.

Tarp šermukšnių sudėtyje išsirikiavusių vitaminų dominuoja vitaminai C ir A. Beje, vitamino C šiose mažose uogytėse yra daugiau nei citrinose. Šermukšniuose esančių vitaminų sąraše rikiuojasi ir E, B2, K, P ir PP vitaminai.

Oranžinėse uogose yra ir mineralinių medžiagų: cinko, magnio, geležies, jodo, kalio.

Dėl vitaminų ir mineralų naudos šios ryškiaspalvės uogos gali būti naudojamos kaip visiškai natūralus polivitaminas.

Maža, bet galinga uoga

Sutrikęs apetitas, netinkama skrandžio bei virškinamojo trakto veikla, užkietėję viduriai, apsunkintas šlapimo išsiskyrimas, padidėjęs meteorizmas, sumažėjęs skrandžio rūgštingumas – tai vidaus organų problemos, prie kurių šalinimo gali sėkmingai prisidėti šermukšnių uogos.

Šios uogos teigiamai veikia ir žarnyno mikroflorą, naikindamos žarnyne esančias pavojingas ligas sukeliančias bakterijas.

Šermukšnis kartu yra kepenų, inkstų ligų, cukrinio diabeto gydymo pagalbininkas. Į mitybą šias uogas įtraukti patartina sergant mažakraujyste, susiduriant su pernelyg aukštu kraujospūdžiu ir padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje ar sulėtėjusia medžiagų apykaita.

Pastebima, kad šios ryškios spalvos uogos stabdo kraujavimą, stabilizuoja nervinę būklę bei mažina aterosklerozės riziką.

Beje, šermukšniai gali būti naudojami ir išoriškai: uogas galima pasitelkti kovojant su karpomis, gydant žaizdas, skalaujant gerklę ir burnos gleivinę.

Tam tikrais atvejais, susiduriant su kai kuriais sveikatos sutrikimais, šermukšniais piktnaudžiauti nereikėtų. Šias uogas labai saikingai vartoti arba jų visai atsisakyti patartina, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, turint skrandžio opą, turint problemų dėl per skysto kraujo ar sumažėjus kraujo krešėjimui.

Itin žemo kraujospūdžio savininkai šermukšnių uogas taip pat turėtų vartoti atsargiai ir itin saikingai.

Idėjos panaudojimui

Pirmiausia svarbu atminti, kad šermukšnių uogas galima vartoti ne tik žalias. Šios uogos puikiai tinka šaldymui ir džiovinimui.

Tiesa, geriausias laikas šių uogų rinkimui yra po pirmųjų šalnų – tada sumažėja uogų kartumas.

Naudojant šermukšnius medicininiais tikslais, stiprinant organizmą, patariama karštu vandeniu užpilti uogas, palaikyti keletą valandų ir tokiu būdu pasigaminti antpilą. Iš džiovintų uogų gaminamos arbatos.

Gaminant arbatas, šermukšnių uogas galima derinti su liepžiedžiais, aviečių lapais ir kitomis vaistažolėmis.

Iš šermukšnių labai dažnai gaminamos sultys. Iš maltų šermukšnių – saldainiai. Šviežios uogos taip pat naudojamos tyrelės, sirupo, pyragų pertepimų, marmelado, drebučių gamybai.

Uogienė – dar viena šermukšnių panaudojimo alternatyva. Verdant šermukšnių uogienę, galima naudoti tiek vienas šermukšnių uogas, tiek derinti jas su kitomis uogomis ar vaisiais, pavyzdžiui, kriaušėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.