Prasideda ruduo: svarbiausi rugsėjo darbai sode ir darže

Vasara baigėsi, o gamtoje daugėja ženklų, bylojančių apie prasidedantį rudenį, kurio startas daržininkų, sodininkų ir ūkininkų kalendoriuje pažymėtas darbų gausa. Senovėje rugsėjis turėjo nemažai įvairių pavadinimų – paukštlėkis, šilinis, rudugys. Dabartinis pavadinimas susijęs su rudenine žiemkenčių sėja – rugių sodinimu. Kokių kitų sodo ir daržo darbų reikėtų nepamiršti pirmąjį rudens mėnesį?

Kokių sodo ir daržo darbų reikėtų nepamiršti pirmąjį rudens mėnesį?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kokių sodo ir daržo darbų reikėtų nepamiršti pirmąjį rudens mėnesį?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rugsėjis – metas, kai būtina pasirūpinti ir sodo derliumi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rugsėjis – metas, kai būtina pasirūpinti ir sodo derliumi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įsibėgėjus rudeniui, patartina sukasti ir papildomai perkasti dirvožemį.<br>D.Umbraso nuotr.
Įsibėgėjus rudeniui, patartina sukasti ir papildomai perkasti dirvožemį.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasibaigus medunešiui, patartina detaliai apžiūrėti bičių šeimas ir padėti joms tinkamai pasiruošti žiemai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasibaigus medunešiui, patartina detaliai apžiūrėti bičių šeimas ir padėti joms tinkamai pasiruošti žiemai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 2, 2019, 1:06 PM

– Neatskiriamas rugsėjo akcentas – bulviakasis. Tai vienas svarbiausių ir didžiausių rugsėjo darbų. Anksčiau bulves nukasti buvo stengiamasi iki Mykolinių, švenčiamų rugsėjo 29 d. Vėluojant nukasti bulves, kyla grėsmė, kad bulvių derlius blogai laikysis, bulvės trūkinės, ims greitai pūti. Prieš sandėliavimą nukastas bulves patartina išdžiovinti. Taip pat kasant bulves pravartu jas išrūšiuoti į dideles, vidutines ir mažas.

– Vaismedžių ir vaiskrūmių sodinimas. Nemažą dalį vaiskrūmių ir vaismedžių rekomenduojama sodinti būtent rudenį. Rugsėjo mėnuo, ypač antroji jo pusė, tinka ir uogakrūmių, dekoratyvinių krūmų, spygliuočių krūmelių sodinimui bei persodinimui.

– Gėlių priežiūros metas. Rudens pradžia ne tik šiemetinio derliaus nuėmimo laikas, bet ir pasiruošimo kitam daržo ir sodo sezonui metas, kuris yra svarbus ir gėlininkams. Antroje rugsėjo pusėje patariama sodinti bei persodinti raganes, tulpes, taip pat padalyti daugiametes gėles.

– Derliaus nuėmimas. Tiek pradedantieji, tiek patyrę daržininkai, sodininkai ar ūkininkai sutinka, kad svarbiausia rugsėjo mėnesio užduotis – nepraleisti optimalaus derliaus nuėmimo laiko ir užtikrinti, kad nuimtas derlius bus kokybiškai paruoštas žiemai.

Rugsėjį baigiami nukasti svogūnai ir česnakai.

Tinkamą laiką šakniavaisių nuėmimui nustatyti vertėtų, remiantis temperatūra ir augalų būsena. Temperatūrų svyravimai, būdingi rudeniui, itin kenkia burokėliams. Dėl šios priežasties šias daržoves patartina nurauti vienas pirmųjų ir tik po to pasirūpinti ropėmis, morkomis, žieminių veislių ridikais ir kitomis šakniavaisėmis daržovėmis.

Kopūstų nuėmimo laikas taip pat priklauso nuo temperatūros, gūžių būklės ir, žinoma, veislės vėlyvumo.

Išskirtinio dėmesio reikalauja pomidorai: jei pomidorai auginami lauke, temperatūrai nukritus iki 5 laipsnių, jie ima pūti. Todėl lauke auginamus pomidorus nuimti patartina rugsėjo pradžioje. Nuskinti reikėtų ir pradėjusius rausti ar dar visiškai žalius pomidorus – jie sėkmingai nunoks sudėti į sausas dėžutes ar išrikiuoti ant palangės.

– Rugsėjis – metas, kai būtina pasirūpinti ir sodo derliumi. Rugsėjo pradžioje galutinai sunoksta nemaža dalis slyvų veislių. Vaisių kritimas – ženklas, kad sode bręstantys vaisiai pasiekia brandą: kuo daugiau kriaušių ir obuolių krenta, tuo artimesnė jiems visiška branda. Papildomo dėmesio reikalauja rudeninių ir ypač žieminių veislių obuoliai bei kriaušės: svarbu nenuskinti vaisių per anksti, nes jie bus rūgštūs, tačiau pavėlavus kyla grėsmė, kad vaisiai nukris ir prastai laikysis. Kai kurie sodininkai apie žieminių obuolių ir kriaušių skynimo laiką sprendžia pagal sėklų subrendimą.

Taip pat užsiimant vaisių skynimu, vertėtų nepamiršti palaikyti nuolatinės švaros ir tvarkos sode – nukritusius, pūti pradėjusius obuolius bei kriaušes būtina surinkti.

– Gamtos dovanų rinkimo metas. Rugsėjis yra puikus laikas prisirinkti gamtos subrandintų gėrybių: apynių spurgų, šermukšnių, spanguolių, putinų, šaltalankių uogų.

– Dirvožemio paruošimas kitiems metams. Įsibėgėjus rudeniui, patartina sukasti ir papildomai perkasti dirvožemį, kuriame kitąmet planuojate sodinti daržoves, uogas, prieskonines žoles ar žalumynus. Užsiimant žemės perkasimu, vertėtų kruopščiai išrinkti augalines atliekas, priklausomai nuo dirvožemio savybių ir būklės, patartina patręšti žemę organinėmis ar mineralinėmis trąšomis.

– Bičių paruošimas žiemai. Rugsėjis – laikas, kai baigiasi medingų augalų žydėjimo metas, žymintis medunešio pabaigą. Bičių zyzimas rugsėjį pamažu mažėja, pagrindinį dėmesį bitelės skiria avilio paruošimui šaltajam sezonui. Pasibaigus medunešiui, išsiritus jaunoms bitėms, svarbu detaliai apžiūrėti bičių šeimas ir padėti joms tinkamai pasiruošti žiemai, aprūpinant avilius reikiamu rėmų su medumi kiekiu, cukraus sirupu ir kitomis reikiamomis priemonėmis bei pasirūpinant, kad aviliuose nebūtų plyšių ir jie nepraleistų vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.