Kokybiška, kaimiška produkcija – miestiečių stalui

Jau tada, kai šių metų gegužę per Lietuvą nusirito šalnų banga, sodininkai kalbėjo, kad jos pridarė daug žalos, kurios tikrąjį mastą pamatysime, kai ateis laikas nuimti derlių. Kaip tik dabar, kai prasidėjo pagrindinės sodų gėrybių – obuolių skinimo metas, šiųmetį derlių gali įvertinti ir vieno didžiausių ir moderniausių Anykščių rajono sodininkystės ūkio šeimininkas Vitalijus Petronis.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 9, 2019, 8:00 AM, atnaujinta Sep 16, 2019, 2:21 PM

„Jau ne pirmi metai susidarė ūkininkavimui labai nepalanki situacija. Atsiranda vis naujų iššūkių. Vienais metais dėl liūčių plaukte plaukiam, kiti metai – sausi, alina karščių bangos. Šiemet sodų derliui pakenkė ne tik pavasarinės šalnos, bet ir šių metų bei pernykštės sausros. Obuoliai dėl sausros užaugo mažesni, nei pernai, o šalnos pagadino jų prekinę išvaizdą“, – pasakoja sodininkas.

Užsitarnavo „Kokybė“ ženklą

Jau dvidešimt metų ūkininkaujantis V. Petronis dirba apie 300 hektarų. Savo soduose ir uogynuose jis augina obuolius, kriaušes, slyvas, trešnes, juoduosius ir raudonuosius serbentus, avietes, aronijas ir grūdines kultūras. Čia užauginti vaisiai ir uogos yra itin kokybiški. Štai dabar skinami obuoliai yra sertifikuoti ir žymimi Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“. Tai reiškia, kad obuoliai yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Riboja cheminių priemonių naudojimą

Sodininkas turi teisę tik itin geros kokybės produkciją žymėti ženklu „Kokybė“. Jai yra keliami aukštesni reikalavimai nei įprastai auginamiems vaisiams. Nacionalinės kokybės produktai išsiskiria savo maistinėmis savybėmis, natūralumu, taip pat gamtos tausojimo aspektais. Jiems yra nustatyti tam tikri tręšimo, augalų apsaugos produktų naudojimo apribojimai. Auginant šiuos vaisius galima naudoti tik minimalius, augalų vegetacijai būtinus trąšų kiekius. Jiems yra nustatytas ir ilgesnis nei įprastinėje gamyboje išlaukos laikotarpis. Tai reiškia, kad laikas nuo paskutinio purškimo iki obuolių skynimo net pusantro karto ilgesnis. Per tą laiką cheminės medžiagos, kurios buvo patekę į vaisius suskyla, todėl atlikus laboratorinius tyrimus panaudotų cheminių priemonių likučių beveik nerandama.

Neišvaizdūs obuoliai – į sultis

Ženklu „Kokybė“ žymimiems vaisiams keliami ir tam tikri prekinės išvaizdos reikalavimai. V. Petronis sako, kad šiemet bus nelengva jiems atitikti. Dėl gamtinių sąlygų ne visi obuoliai užaugo sveikais raudonskruoščiais gražuoliais. Ūkininkas tik guodžiasi, kad tokioje situacijoje nuostolių jam padės išvengti kitas jo ūkio gamybos baras – obuolių sulčių gamyba. Iš mažesnių, nelabai išvaizdžių vaisių V. Petronio ūkyje spaudžiamos sultys, kurios čia pat ir išpilstomos į specialią tarą, kas leidžia užtikrinti aukštą šios produkcijos kokybę.

Produkciją realizuoja per ūkinikų kooperatyvą

Bet kokiu verslu užsiimantys verslininkai žino, kad dažnai produktą pagaminti nėra svarbiausia, ne mažiau sudėtinga jį realizuoti. Anykščių rajono sodininkas V. Petronis nemažą dalį savo produkcijos realizuoja per žemės ūkio kooperatyvą „Lietuviško ūkio kokybė“, kuris rūpinasi daugiau kaip 500 natūralaus ir šviežio maisto tiekėjų produkcijos realizacija. Šio kooperatyvo iniciatyva tam tikromis savaitės dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose prie skirtingų prekybos centrų veikia 43 mobilieji ūkininkų turgeliai. Čia tiesiai iš Lietuvos ūkių atkeliauja pagal tautinio paveldo receptus paruošti duonos, mėsos gaminiai, pieno produktai, sėmenų ir rapsų aliejai, medus, sveikuoliški sausainiai, gardžios obuolių sultys. Visa produkcija realizuojama be tarpininkų, prekybos vietas pasiekia greitai, todėl visada būna šviežia.

„Maximose“ ir „Kraitėse“ apsipirksite jums patogiausiu laiku

Šiais kooperatyvo ūkininkų užaugintais ir pagamintais kaimiškais, natūraliais ir sveikesniais maisto produktais prekiaujama ir penkiolikoje didžiausių „Maxima“ parduotuvių įsteigtuose skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“. Čia galima apsipirkti ne tik kai kuriomis savaitės dienomis ir rytais, kaip mobiliuosiuose turgeliuose, bet jums patogiu laiku nuo ankstyvo ryto iki vakaro.

Bene svarbiausia savo veiklos vystymo perspektyva kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“ mato kooperatinių ūkininkų parduotuvėlių „Kraitė“ tinklo plėtrą. Dabar veikia dvi „Kraitės“ – Jonavoje ir Kaune, Petrašiūnuose. Netrukus dar viena tokia parduotuvė atsidarys ir Garliavoje. Kooperatyvas stengiasi kuo daugiau išplėsti „Kraitėse“ parduodamų kaimiškų maisto produktų asortimentą, kad pirkėjai kuo įvairesnių šių prekių rastų vienoje vietoje ir kuo daugiau skirtingus maisto produktus gaminantys ūkininkai turėtų galimybę savo produkciją sėkmingai realizuoti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.