Pagrindinės vaismedžių auginimo taisyklės – patarimai visiems sezonams

Kad sodo derlius būtų kokybiškas ir gausus, vaismedžiais rūpintis vertėtų ištisus metus. Dalinamės praktiniais patarimais nuo darbų, kuriuos verta atlikti baigiantis sodo derliaus sezonui, iki rekomendacijų vaismedžių sodinimui.

Pagrindinės vaismedžių auginimo taisyklės – patarimai visiems sezonams.<br>AP nuotr.
Pagrindinės vaismedžių auginimo taisyklės – patarimai visiems sezonams.<br>AP nuotr.
Dirvožemiui, kuriame auga vaismedžiai, naudingas ir kompostas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dirvožemiui, kuriame auga vaismedžiai, naudingas ir kompostas.<br>D.Umbraso nuotr.
Tarp rudeninės vaismedžių priežiūros užduočių vertėtų įrašyti ir vaismedžių tręšimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Tarp rudeninės vaismedžių priežiūros užduočių vertėtų įrašyti ir vaismedžių tręšimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 4, 2019, 4:03 PM

Patarimai rudeniui

Galvojant apie tinkamą vaismedžių priežiūrą ištisus metus, vertėtų atkreipti dėmesį, kad vien pavasarinio vaismedžių „pamaitinimo“ trąšomis įprastai nepakanka. Ruduo – laikotarpis, kai vaismedžiams reikia papildomų maistinių medžiagų.

Todėl po sodo, kuriame auga vaismedžiai, sutvarkymo, išvalymo ir sanitarinės priežiūros tarp rudeninės vaismedžių priežiūros užduočių vertėtų įrašyti ir vaismedžių tręšimą.

Rudenį, pasibaigus derliaus sezonui, nurinkus nukritusius vaisius ir kitas atliekas, taip pat svarbu supurenti dirvą aplink medžius. Būtent ant supurentos dirvos ir patartina berti trąšas – tokiu būdu maistingosios medžiagos bus lengviau pasisavinamos.

Nepriklausomai nuo to, kurio sezono tręšimu užsiimate, jei trąšomis „maitinate“ suaugusius vaismedžius, rekomenduotina šiek tiek atokiau kamieno padaryti daugmaž pusės metro gylio praplatintas skyles. O į šias skyles patartina supilti skystas arba vandenyje ištirpintas trąšas.

Suaugusių medžių atveju dirvos paviršiuje berti naudinga tik azoto trąšas. Kitų trąšų atveju berti jų dirvos paviršiuje nepatariama – gilesnius dirvos sluoksnius ir šaknis trąšos pasieks per labai ilgą laikotarpį arba apskritai nepasieks.

Dirvos sudėčiai ir būklei pagerinti galima naudoti ne tik trąšas. Dirvožemiui, kuriame auga vaismedžiai, naudingas ir kompostas.

Ką keičia mulčiavimas?

Jei suaugę vaismedžiai yra mulčiuojami durpėmis, tuomet šiek tiek kitaip išsiraizgo vaismedžių šaknų sistema. Paprastai tariant, šaknys išsidėsto paviršiuje. Kai šaknų sistema išsidėsčiusi negiliai, paviršinis tręšimas darosi ir prasmingas, ir vaisingas.

Tiesa, jei medžiai mulčiuojami, vertėtų laikytis tam tikrų saugumo reikalavimų, purenant žemę. Gilus žemės purenimas kelia riziką pažeisti šaknis. Dėl šios priežasties purenti vaismedžius būtina, tačiau, vengiant šaknų pažeidimų, pakanka kokybiškai supurenti dirvos paviršių ir pašalinti jame augančias piktžoles.

Patarimai sodinimui

Rekomendacijos vaismedžių sodinimui labai priklauso nuo dirvožemio kokybės ir savybių. Idealiuoju atveju, prieš sodinant vaismedžius, patartina kokybiškai paruošti ir patręšti visą sklypą.

Jei dirvožemio kokybė gera arba galimybės pasirūpinti viso sklypo tręšimu nėra, dėmesį sutelkti vertėtų į duobes, į kurias bus sodinami vaismedžiai.

Visų pirma, patartina pasirūpinti gana plačiomis – daugmaž 1-2 metrų pločio ir pakankamo gylio, siekiančio apie 60 centimetrų, duobėmis. Priklausomai nuo dirvožemio savybių, pasirinkus trąšas, į duobę reikėtų suberti trąšas ir įterpti pūdinį. Įprastai į duobes įterpiama kalio druskos ir superfosfato.

Dirvą, į kurią bus sodinami vaismedžiai, taip pat patartina kalkinti. Lengviausia nukalkinti dirvą tada, kai dirvožemis yra ariamas.

Rekomendacijos laistymui

Vaismedžių laistymo intensyvumas priklauso nuo individualių dirvožemio savybių ir vietos, kurioje auga medžiai. Gegužė ir birželis – tai laikotarpis, kai vaismedžiams būtini pakankami drėgmės kiekiai. Būtent šiuo metu aktyviausiai auga ūgliai ir žiedpumpuriai, todėl vaismedžiams būtinos maistinės medžiagos, kurias iš žemės medžiai pasisavina tik tada, kai dirvožemis yra pakankamai drėgnas.

Kad vaismedžių šaknis pasiektų optimalus vandens kiekis, rekomenduojama griebtis labai paprastos gudrybės – aplink medį iškasti apie 20 centimetrų gylio griovelį, į kurį bus pilamas vanduo. Supylus vandenį ir šiam susigėrus, iškastą griovelį vertėtų užberti žemėmis.

Svarbu atsiminti, kad vanduo bus naudingas tik tada, kai pasieks šaknis, tai yra prasiskverbs į 40-60 centimetrų gylį.

Vaismedžiams žalingas ne tik drėgmės trūkumas, bet ir per didelis drėgmės kiekis. Jei dirvožemis yra užmirkęs, jame kaupiasi ir stovi vanduo ar sodas suformuotas žemoje vietoje, rekomenduotina pasirūpinti tinkama drenažo sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu