Šalotiniai, tradiciniai ir raudonieji: kaip išsirinkti svogūnus

Šaltuoju sezonu svogūnai – natūralus ginklas, padedantis sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo rudenį bei žiemą siaučiančių ligų. Svogūnuose gausu vitamino C, taip pat yra ir B grupės vitaminų, eterinio aliejaus, natūralių citrinos bei obuolių rūgščių.

Šalotiniai, tradiciniai ir raudonieji: kaip išsirinkti svogūnus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šalotiniai, tradiciniai ir raudonieji: kaip išsirinkti svogūnus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kuo daugiau eterinio aliejaus – tuo aštresni svogūnai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kuo daugiau eterinio aliejaus – tuo aštresni svogūnai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svogūnuose gausu vitamino C, taip pat yra ir B grupės vitaminų bei eterinio aliejaus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svogūnuose gausu vitamino C, taip pat yra ir B grupės vitaminų bei eterinio aliejaus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-10-23 11:38

Dalinamės informacija apie mūsų šalyje populiariausias svogūnų rūšis ir patarimais, kada bei kokius Lietuvos daržuose augančius svogūnus pasirinkti.

Tradiciniai geltonieji svogūnai

Ši svogūnų rūšis – aštriausia, ryškiausio skonio ir, juos lupant bei pjaustant, išspaudžianti daugiausiai ašarų. Kartu tai yra Lietuvoje populiariausia svogūnų rūšis.

Šie svogūnai – labai universalūs. Jie tinka į įvairius patiekalus: sriubas, troškinius, padažus.

Tiesa, jei naudojami žali, termiškai neapdoroti svogūnai, tradiciniai geltonieji svogūnai gali būti kiek per aštraus skonio, kuris kai kuriais atvejais užgožia kitų patiekalo ingredientų skonį.

Raudonieji svogūnai

Raudonieji svogūnai – lietuvių vis labiau mėgstama ir pripažįstama svogūnų rūšis. Šie svogūnai kartais naudojami ne tik dėl skoninių savybių, bet ir dėl išvaizdos.

Raudonieji svogūnai, lyginant su Lietuvoje populiariausias ir gausiausiai naudojamais geltonaisiais svogūnais, yra švelnesnio ir ne tokio aštraus skonio.

Kai kurie tyrimai atskleidžia, kad būtent raudonuosiuose svogūnuose yra didžiausias antocianino – medžiagos, pasižyminčios priešvėžinėmis savybėmis, kiekis.

Šalotiniai svogūnai

Tai, lyginant su kitais svogūnais, kiek mažesnes galvutes subrandinanti svogūnų rūšis. Neretai jie būna ne tik kiek mažesni, bet ir mažiau apvailaini, pailgos formos svogūnai.

Priklausomai nuo konkrečios šalotinių svogūnų veislės, šie svogūnai gali būti gelsvos, baltos ar net violetinės spalvos. Nors juos galima vartoti ir žalius, ir termiškai apdorotus, tačiau dėl savo skoninių savybių jie dažniau naudojami termiškai neapdoroti.

Šalotiniams svogūnams būdingas švelnesnis nei kitų svogūnų skonis, jie yra saldesni ir mažiau aštrūs. Vienas didžiausių privalumų tas, kad šios rūšies svogūnai beveik negraužia akių.

Lyginant su tradiciniais svogūnais, šių svogūnų sudėtyje yra mažiau vandens, bet daugiau cukraus.

Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, kad svogūnai klasifikuojami ne tik pagal spalvas. Daržininkai svogūnus pagal veisles ir veislių savybes skirsto į saldžius, pusiau aštrius ir aštrius. Svogūnų aštrumas priklauso nuo galvučių ir laiškų sudėtyje esančio eterinio aliejaus kiekio.

Kuo daugiau eterinio aliejaus – tuo aštresni svogūnai. Daugiau eterinio aliejaus savo sudėtyje turintys svogūnai sėkmingiau atlaiko šalnas ir geriau peržiemoja.

Todėl jei šiemetiniu svogūnų derliumi norite mėgautis visą žiemą, tradicinius geltonuosius svogūnus reikėtų laikyti ilgiausiai, o visų pirma sunaudoti šiais metais užsiaugintus šalotinius bei raudonuosius svogūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.