Piktžolių nauda: vitamino C kiekiu dilgėlės beveik 5 kartus lenkia citrinas

Dilgėlės – piktžolės, kurios itin lengvai plinta, yra labai gyvybingos ir sunkiai išnaikinamos. Tačiau sakyti, kad piktžolės daro vien žalą, toli gražu neteisinga: šios žolės pasižymi teigiamu poveikiu žmogaus sveikatai ir subalansuotai organizmo veiklai.

Piktžolių nauda: vitamino C kiekiu dilgėlės beveik 5 kartus lenkia citrinas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Piktžolių nauda: vitamino C kiekiu dilgėlės beveik 5 kartus lenkia citrinas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Vitamino C kiekiu dilgėlės citrinas gali pralenkti net iki 5 kartų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Vitamino C kiekiu dilgėlės citrinas gali pralenkti net iki 5 kartų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dilgėles galima vartoti tiek žalias, tiek džiovintas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dilgėles galima vartoti tiek žalias, tiek džiovintas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 13, 2019, 7:18 PM

Tinka maistui

Didžioji dilgėlė arba urtica dioica – tai daugiametis augalas, savaime labai lengvai plintanti bei auganti piktžolė. Dilgėlės aktyviai želia ne tik daržuose, bet ir pievose ar miškuose. Bene pagrindinis šių piktžolių išskirtinumas – nemalonus ar net skaudus dilgčiojimas.

Vis tik dilgėlės ne tik dilgina, bet pasižymi organizmą stiprinančiomis ir kai kuriuos susirgimus lengvinančiomis savybėmis. Šių savybių turi dilgėlių lapai, šaknys ir sėklos.

Tačiau nors naudingųjų savybių, skatinančių dilgėlėmis praturtini maisto patiekalus, yra išties nemažai, šios žolės nepasižymi puikiu ir maloniu skoniu.

Daugeliui pradedančių dilgėlių vartotojų kyla klausimas, kaip apdoroti piktžoles, kad jos nebedilgintų. Tai padaryti labai paprasta – pakanka jas nuplikyti verdančiu vandeniu.

Dilgėles galima vartoti tiek žalias, tiek džiovintas. Tiesa, džiovinimui šias piktžoles patartina rinkti gegužės mėnesį. Džiovinti rekomenduojama jaunas, neperaugusias žoles, o džiovinimui vertėtų rinktis vietas, kurių nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai: saulė išblukina dilgėlių spalvą ar ardo jose esančius vitaminus.

Naudingųjų savybių – visas pluoštas

Vitamino C kiekiu dilgėlės citrinas gali pralenkti net iki 5 kartų. Maža to, jų sudėtyje gausu vitaminų B2, E ir K, taip pat kalcio, geležies, vario, mangano, aminorūgščių. Dėl šių elementų dilgėlės yra puikus organizmą stiprinantis ir jo atsparumą žalingam išorės poveikiui didinantis produktas.

Dilgėlės labai vertinamos dėl diuretinio, skysčiams iš organizmo pasišalinti padedančio poveikio: padėdamos iš organzimo pasišalinti skysčiams, jos iš organizmo neišvaro kalio atsargų.

Fiksuojama, kad dilgėlės ir jų preparatai padeda kovoti su prostatos susirgimais. Dilgėlės teigiamai veikia medžiagų apytakos procesus, todėl gali būti vartojamos kaip žolė, padedanti subalansuoti svorį.

Pastebėta, kad džiovintų dilgėlių lapai šiek tiek sulėtina kraujo krešėjimą. Jos kartu mažina ir per aukštą kraujo spaudimą.

Tarp naudingųjų dilgėlių savybių rikiuojasi ir antiuždegiminis poveikis bei kraujotakos skatinimas.

Dilgėles galima naudoti ir grožio procedūroms: jų nuoviru skalaujami plaukai tampa žvilgantys, nuoviras kartu sumažina ir plaukų slinkimą. Šios piktžolės padeda kovoti ir su pajuodusiais paakiais.

Idėjos naudojimui

Dilgėlių naudojimo būdai nemaža dalimi priklauso nuo vartojimo tikslo. Dilgėlėmis praturtinti galima įvairius patiekalus: salotas, sriubas, troškinius, padažus.

Naudojant šias piktžoles grožio ir kosmetologijos reikmėms, dažniausiai naudojami kompresai, nuovirai, antpilai ir užpiltinės.

Tačiau bene dažniausiai pasitaikanti panaudojimo alternatyva – dilgėlių arbata, naudojant sudžiovintus dilgėlių lapus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.