Paisykite šių patarimų, kad gyva Kalėdų eglė jus džiugintų kuo ilgiau

Įsibėgėjus pasiruošimo didžiosioms metų šventėms maratonui, namuose sužimba ir žaliaskarės. Dalinamės rekomendacijomis, ką daryti ir kokių priemonių imtis, kad gyvos eglutės džiugintų kuo ilgiau, o rūpesčių dėl byrančių spyglių jos keltų kuo mažiau.

Patarimai, kaip Kalėdų eglutę išlaikyti kuo ilgiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Patarimai, kaip Kalėdų eglutę išlaikyti kuo ilgiau.<br>D.Umbraso nuotr.
 Patarimai, kaip Kalėdų eglutę išlaikyti kuo ilgiau.<br>D.Umbraso nuotr.
 Patarimai, kaip Kalėdų eglutę išlaikyti kuo ilgiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Eglutė turėtų stovėti ne itin karštoje patalpoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Eglutė turėtų stovėti ne itin karštoje patalpoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Nusipirkus nukirstą eglutę, patartina nesukelti jai temperatūrų šoko.<br>D.Umbraso nuotr.
Nusipirkus nukirstą eglutę, patartina nesukelti jai temperatūrų šoko.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 5:58 PM

– Laistymas. Nepriklausomai nuo to, kokią žaliaskarę – augančią vazone ar nukirstą – pasirinksite, būtina pasirūpinti optimalia jos drėgme. Todėl būtina ją nuolat laistyti ir neleisti jai išdžiūti.

– Purškimas. Laistymo dažniausiai nepakanka. Be to, laistant didžiausias vandens kiekis pasiekia šaknis. Kad spygliai, kamienas ir šakos būtų gyvybingesni, o eglutė gautų optimalų drėgmės kiekį, ją patartina ne tik laistyti, bet kas kelias dienas apipurkšti vandeniu.

– Eglutės pripratinimas. Nusipirkus nukirstą eglutę, patartina nesukelti jai temperatūrų šoko. Kitaip sakant, prieš puošiant eglutę, vertėtų ją palaikyti žemesnėje nei kambario temperatūroje ir aukštesnėje nei lauke esanti temperatūra.

Tam idealiai tinka garažas, balkonas ar koridorius. Optimali adaptacinio laiko trukmė – para.

– Tinkamas „pamerkimas“. Nedideli eglučių stovai būna estetiški, tačiau jei eglutės stovas yra be vandens talpos, tai trumpina eglutės išsilaikymo periodą.

Eglutę galima statyti į talpą su vandeniu. Kita patikima alternatyva – įstatyti eglutę į kibirą su drėgnu, švariu smėliu.

– Pjūvio atnaujinimas. Patartina atnaujinti į namus parsineštos eglutės pjūvio vietą, ja pakartotinai pripjaunant. Tiesa, pjauti patartina tiesiai – tuomet vanduo geriau prasiskverbs į kamieną.

– Parinkite tinkamą vietą. Jei įmanoma, eglutė turėtų stovėti ne itin karštoje patalpoje. Žaliaskarės taip pat nepatariama statyti prie radiatorių, šildytuvų, židinių.

– Kruopštus rinkimasis. Jei į namus parsinešite pastovėjusią, padžiuvusią, prieš ilgą laiką nukirstą eglutę, jos išlaikyti ilgai tikrai nepavyks. Maža to, ji mes daugiau spyglių.

Todėl renkantis vertėtų eglutę papurtyti ir pažiūrėti, kaip gausiai krenta jos spygliai.

Kitas svarbus momentas – stiebo apžiūra. Jei pjūvis gerokai padžiūvęs, tikėtina, kad eglutė nukirsta prieš kurį laiką.

Atkreipti dėmesį reikėtų ir į koto kraštus – kuo labiau apdžiūvę jo kraštai, tuo seniau nukirsta eglutė.

Renkantis vazone augančią eglutę, vertėtų atsiminti, kad šios eglutės gali būti dviejų rūšių: augintos žemėje, iškastos ir pasodintos į vazoną arba augintos kartu su vazonu.

Antrosios grupės eglutės yra brangesnės, tačiau sėkmingiau prigyja žemėje, jei po šventinio laikotarpio norite jas persodinti į nuolatinio augimo vietą.

Tačiau nepriklausomai nuo auginimo būdo, šventinį periodą namuose labai sėkmingai išgyvens tiek žemėje, tiek vazonuose augintos žaliaskarės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.