Gervuogės – puskrūmis, kuris turėtų atrasti vietą kiekviename sode

Puskrūmis su spygliuotomis šakelėmis ir sutelktinėmis juodos ar tamsiai mėlynos spalvos uogomis – tai gervuogė. Gervuogės pražysta liepos-rugpjūčio mėnesiais, o nuo rugpjūčio ima brandinti sveikatai naudingas ir skanias uogas. Užsiauginti šių uogų galima ir greta namų, o pasisodinti jų spėsite dar šiemet – prasidėjus pavasariui.

Gervuogės – puskrūmis, kuris turėtų atrasti vietą kiekviename sode.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gervuogės – puskrūmis, kuris turėtų atrasti vietą kiekviename sode.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gervuogėse gausu vitaminų C, E, K, PP, P, kalio, vario, mangano.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gervuogėse gausu vitaminų C, E, K, PP, P, kalio, vario, mangano.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2020, 10:31 AM

Kuo naudingos gervuogės?

Šių puskrūmių uogos – sultingos ir skanios. Uogose gausu rauginių medžiagų, vitaminų C, E, K, PP, P, pektinų, karotinoidų, taip pat cukrų – ypač gliukozės ir fruktozės. Jų sudėtyje randama ir organizmui būtinų mikroelementų: kalio, vario, mangano ir kitų mineralinių medžiagų.

Kartu gervuogės yra puikus optimalią žarnyno veiklą palaikantis produktas, kurį galima vartoti iškrovos dienomis. Pastebima, kad gervuogių uogos ir iš jų gaminamos sultys efektyviai malšina troškulį bei padeda numušti temperatūrą.

Kaip maistinė ir vaistinė žaliava gali būti naudojamos ne tik uogos, bet ir lapai. Iš lapų ruošiama arbata, nuovirai ir užpilai. Gervuogių lapų arbata pasižymi raminančiomis savybėmis, ji stiprina imunitetą ir padeda atstatyti normalią organizmo būklę.

Tiek lapai, tiek uogos pasižymi ir šlapimą varančiomis bei prakaito išsiskyrimą skatinančiomis savybėmis.

Galima auginti ir soduose ar daržuose

Nors gervuogės natūraliomis sąlygomis auga drėgnuose miškuose, proskynose, pamiškėse, pakelėse ar net paežerėse bei paupiuose, jas užsiauginti galima ir nuosavame darže ar sode. Šios uogos nepasižymi dideliu reiklumu dirvožemiui. Vis tik sėkmingiau jos auga ir geresnį derlių duoda auginamos gerai įdirbtame, humusingame dirvožemyje.

Dauginti gervuoges patartina viršūninėmis atlankomis. Tinkamiausias laikas dauginimui – pavasaris. Tiesa, laukiant pirmojo derliaus, teks apsišarvuoti kantrybe. Pirmaisiais metais po pasodinimo uogų derliaus tikėtis nereikėtų – uogas gervuogės dažniausiai subrandina antraisiais metais.

Tinkamiausias laikas gervuogių genėjimui ir derėjusių stiebelių išpjovimui yra rugpjūčio-spalio mėnesiai. Esant poreikiui, jaunus ūglius rudenį ar pavasarį galima aprūpinti atramomis.

Uogas valgyti galima ne tik žalias

Nuskintos šviežios gervuogių uogos išties gardžios. Tačiau jas vartoti galima ir termiškai apdorotas.

Iš gervuogių uogų galima ruošti uogienes, džemus, kompotus, kisielių, naudoti kaip sudėtinę desertų dalį.

Kovojant su peršalimu ar angina, gervuogių lapų nuoviras arba uogų užpilas puikiai tinka uždegiminių procesų varginamos gerklės skalavimui.

Iš kietų sunokusių uogų patartina pasiruošti atsargas žiemai. Geriausiai per žiemą išsilaiko šaldytos gervuogės. Ruošiantis žiemai, nepamiršti vertėtų ir arbatai skirtų lapų: džiovinti patartina sveikus, nepažeistus gervuogių lapus.

Šios uogos tinkamos ne tik vidiniam, bet ir išoriniam vartojimui. Gervuogių lapų nuoviras stiprina plaukus. Sausą odą patartina palepinti uogų ir grietinės kauke, o riebią, spuoguotą ir inkštirų varginamą – kauke, pagaminta iš trintų uogų ir lapų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.