Užuot skubėję griebtis sintetinių papildų – imkite lietuvišką obuolį

Šaltojo sezono metu neretai griebiamės iš užsienio atgabentų organizmą stiprinti padedančių produktų arba sintetinių maisto papildų.

Lietuviški obuoliai – kodėl nereikėtų jų nuvertinti?<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuviški obuoliai – kodėl nereikėtų jų nuvertinti?<br>M.Patašiaus nuotr.
Šis vaismedis neretai vadinamas vienu svarbiausių sodo augalų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šis vaismedis neretai vadinamas vienu svarbiausių sodo augalų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obuoliuose rikiuojasi kalis, kalcis, magnis, fosforas, geležis, vitaminai A, B, C, E, H, PP.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Obuoliuose rikiuojasi kalis, kalcis, magnis, fosforas, geležis, vitaminai A, B, C, E, H, PP.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
kalis, kalcis, magnis, fosforas, geležis, B grupės vitaminai, taip pat vitaminai A, C, E, H, PP.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
kalis, kalcis, magnis, fosforas, geležis, B grupės vitaminai, taip pat vitaminai A, C, E, H, PP.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 1:11 PM

Tačiau nepamiršti vertėtų ir mūsų klimato juostoje augančių ir per žiemą išsilaikančių produktų. Vienas iš tokių produktų – visiems gerai žinomi lietuviški obuoliai.

Sode užima svarbią vietą

Obelys Lietuvos soduose svarbią vietą užima nuo seno: šis vaismedis neretai vadinamas vienu svarbiausių sodo augalų.

Skaičiuojama, kad obelys pirmąjį pakankamai gausų derlių subrandina per pirmuosius aštuonerius metus, o derliaus prasme naudingos būna daugmaž 30-40 metų.

Tiesa, sodininkai vieningai sutaria, kad šiems vaismedžiams būdingas periodiškumas. Kitaip sakant, gausus ir kokybiško derliaus nereikėtų tikėtis kasmet – vertėtų laukti kas dveji-treji metai.

Pastebima, jog gausus derlius gali sumažinti obelų atsparumą šalčiams. Taip pat, siekiant sumažinti nušalimo tikimybę, obelis patariama sodinti kiek aukštesnėse vietose.

Kokia nauda?

Obuolių sudėtyje rikiuojasi visa eilė organizmui naudingų ir sveikatą stiprinančių medžiagų: tai kalis, kalcis, magnis, fosforas, geležis, B grupės vitaminai, taip pat vitaminai A, C, E, H, PP.

Maža to, fiksuojama, kad obuolių sėklose yra jodo. Skaičiuojama, kad optimalią jodo paros dozę sudaro 5-6 sėklelės.

Obuoliai labai vertinami ir dėl jų sudėtyje esančių pektinų. Pektinai padeda normalizuoti žarnyno veiklą, spartina virškinimo procesus, taip pat skatina toksinių medžiagų bei bakterijų pasišalinimą iš žarnyno ir organizmo.

Vitaminas C, kurio gausu obuoliuose, ne tik stiprina imunitetą ir bendrą organizmo būklę, bet kartu padeda atstatyti normalų dėmesingumą. Todėl obuoliai neretai vadinami vaisiumi, kuris padeda susikaupti ir suaktyvinti mąstymą. Obuoliai naudingi ir kraujagyslių elastingumui.

Šių vaisių rekomenduojama griebtis ir tada, kai vargina blogas apetitas. Jie skatina medžiagų apykaitos procesus ir padeda subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje. O kalio druskos paspartina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą.

Manoma, kad obuoliai naudingi ir dantims: jie dezinfekuoja burną, stabdo dantų ėduonį ir emalio irimą. Kadangi obuoliai turi dezinfekcinių savybių, jų griebtis patartina ir peršalus, skaudant ar perštint gerklei.

Įdomu tai, kad pastebimas pozityvus obuolių poveikis odai. Į mitybą obuolius įtraukti patariama tiems žmonėms, kurių oda netekusi elastingumo, suvytusi, raukšlėta, porėta, nusėta strazdanomis ar pigmentinėmis dėmėmis.

Valgyti galima ne tik žalius vaisius

Kuo žalesnis obuolys, tuo daugiau jame vitamino C. Tad jei šaltuoju metų laiku lietuviškų obuolių griebiamasi kaip organizmą stiprinančios priemonės, vertėtų rinktis kuo žalesnės spalvos obuolius.

Tačiau vartoti galima ne tik žalius vaisius. Naudingi ir kepti obuoliai, obuolių tyrės, obuolių košės, kompotai, sultys. Iš sulčių galima gaminti marinatus, padažus. Sultimis galima gardinti ir sriubas.

Tačiau nereiktų pamiršti, kad termiškai apdoroti obuoliai praranda dalį sudėtyje esančių naudingųjų medžiagų ir net apie 70 proc. juose esančių flavonoidų.

Jei vargina sveikatos sutrikimai, kokius obuolius – rūgštesnius ar saldesnius – pasirinkti, vertėtų pasitarti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.