Trys priežastys auginti kadagius

Dalinamės priežastimis, dėl kurių verta ir naudinga auginti kadagius.

Trys priežastys auginti kadagius.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Trys priežastys auginti kadagius.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kadagio preparatai teigiamai veikia nuotaiką ir energiją.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kadagio preparatai teigiamai veikia nuotaiką ir energiją.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dekoratyvinis žvynuotasis kadagys „Blue Star“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dekoratyvinis žvynuotasis kadagys „Blue Star“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trys priežastys auginti kadagius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trys priežastys auginti kadagius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-02 09:51

Dalinamės priežastimis, dėl kurių verta ir naudinga auginti kadagius.

Pirmoji priežastis – kvapas ir jo savybės

Žmogaus uoslei kadagio kvapas įprastai malonus. Tačiau jo labai nemėgsta nemaža dalis kenksmingų mikroorganizmų ir parazitų. Šias dezinfekcines, antiseptines ir orą valančias savybes lemia kadagių išskiriamos fitonicidinės medžiagos.

Pastebėta, kad ten, kur auga kadagiai, oras yra grynesnis ir švaresnis. Be to, kadagių kvapas padeda kovoti su kvėpavimo takų ir plaučių ligomis bei lengvina jų simptomus.

Antroji priežastis – teigiamas poveikis gerai nuotaikai ir energijai

Kadagių eterinis aliejus plačiai naudojamas kosmetikos ir farmacijos pramonėje. Jis taip pat mėgstamas ir aromaterapijoje. Aromaterapijoje šis eterinis aliejus naudojamas, siekiant tonizuoti organizmą, optimizuoti energijos lygį, pakelti nuotaiką ir kovoti su organizmo nusilpimu bei nuovargiu.

Fiksuojama, kad šių spygliuočių preparatai tonizuoja nervų sistemą, todėl pakyla nuotaika ir sumažėja nuovargio pojūtis. Svarbu ir tai, kad kadagio spygliuose gausu askorbo rūgšties, todėl šio augalo preparatams būdingas antiseptinis poveikis.

Trečioji priežastis – uogų poveikis optimaliai įvairių organizmo sistemų veiklai

Produktai iš kadagių eterinio aliejaus ar uogų suaktyvina virškinamojo trakto veiklą, skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą, o kartu pasižymi ir organizmą valančiomis savybėmis.

Kadagio uogose gausu organizmui būtino vitamino C ir nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios padeda reguliuoti cholesterolio kiekį ir sustiprinti ląsteles bei jų sieneles. Pastebimas uždegimus mažinantis, toksinus šalinantis, pabrinkimus lengvinantis, imuninę sistemą stiprinantis, ląstelėse vykstančius medžiagų apykaitos procesus normalizuojantis kadagio uogų poveikis.

Auginimui namuose – dekoratyvinės rūšys

Sode ar namo kieme galima auginti dekoratyvinius kadagius – pušų giminaičius, kurie priklauso kiparisinių augalų šeimai. Kadagių įvairovė – išties didelė, tad nusprendus juos auginti, vertėtų apgalvoti, ne tik kokios formos ar atspalvio dekoratyvinio kadagio norite, bet ir kokioje vietoje ruošiatės šį augalą auginti.

Pasirinkus tinkamą rūšį, dekoratyvius kadagius sėkmingai galima auginti tiek saulėtose vietose, tiek pavėsyje ar pusiau pavėsyje.

Kadagių mėgėjai gali rinktis iš plataus spalvų ir atspalvių pasirinkimo, dekoratyviniai spygliuočiai gali būti sidabriškai žalios, sidabriškai melsvos, geltonos, žalios, melsvai žalios spalvos ir kitų atspalvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.