Kaip šiaulietis pasuko nuo fotografijos iki ūkininkavimo?

Kas sieja fotografiją ir ūkininkavimą? Iš pirmo žvilgsnio – niekas. Bet ilgą laiką dirbęs fotografijos srityje ir po technologinio perversmo netekęs darbo Antanas Baliutavičius pradėjo ūkininkauti.

 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-03 15:39, atnaujinta 2020-03-04 11:11

„Prieš gerus dvidešimt metų dirbau fotoateljė, spausdinome nuotraukas. Bet natūralu, jog atsiradus skaitmeniniams fotoaparatams – mūsų poreikis ženkliai sumažėjo.

Todėl pradėjau ieškoti naujos veiklos ir netyčia pradėjau ūkininkauti. Su žmona šiltnamiuose auginti agurkus, pomidorus, salotas“, – pokalbį pradeda pašnekovas.

Vieni pirmųjų

Nuo 2002 metų savo ūkį plėtojantys Baliutavičiai šiuo metu gali didžiuotis net 150 hektarų dirbamu žemės plotu.

Taip pat jie buvo vieni iš pirmųjų, kurie savo produkciją sertifikavo pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir tuos produktus augintojai žymi ženklu „Kokybė“.

Būtent šis ženklas garantuoja tai, jog ūkyje užauginta produkcija yra sveikesnė, auginimui naudojama mažiau augalų apsaugos preparatų, o pats ūkis yra tvarioje aplinkoje.

Gervės pakeitė kryptį

Šiaulių rajone ūkį turintis A. Baliutavičius prieš kurį laiką pradėjo ne tik auginti daržoves, bet jas ir rauginti. O tai pradėjo visai netikėtai.

„Netoli mūsų ūkio yra nemažai pelkių, kur gyvena daug gervių. Tad pastebėjome, jog vienais metais gervės pradėjo itin plėšyti kopūstų lapus. O tokių apiplėšytų jokios parduotuvės nenorėjo vien dėl prekinės išvaizdos“, – istorija dalinasi ūkininkas.

Na, o Baliutavičiams išmesti kokybišką ir sveiką daržovę pasirodė neteisinga, kai maisto švaistymas tokia didelė problema pasaulyje. Tad pradėjo raugti kopūstus, o vėliau ir kitas daržoves.

„Puoselėjame sezoninės mitybos tendencijas. Manome, jog geriausia, kai žmogus valgo tą maistą, kuris tuo metu yra jo gyvenamoje vietovėje. Vasarą ir rudenį – šviežius, o žiemą ir pavasarį – raugintus, kurie yra taip pat labai naudingi“, – pasakoja pašnekovas.

Svarbiausia ne kaina

Daržoves ir vaisius auginantis vyras pastebi, jog lietuviams kur kas svarbiau už kainą yra kokybė.

Ar produktas per daug chemiškai neapdorotas? Ar tikrai užaugintas Lietuvoje? Ar prekeivis neapgaudinėja pirkėjo?

„Lojalūs klientai nori patys atvažiuoti, apžiūrėti ūkį, kur auga, kokiomis sąlygomis. Tad esame visada atviri“, – šypsosi verslininkas.

Kas sunkiausia?

Kaip ir kiekvienas verslą turintis, taip ir A. Baliutavičius, susiduria su įvairiais iššūkiais.

Dažnai ūkininkaujantys skundžiasi permainingais Lietuvos orais.

Vis tik pašnekovui tai neatrodo sunkiausia: „Šiuolaikinės technologijos leidžia prisitaikyti prie oro sąlygų. Kur kas sunkiau periferijoje surasti dirbančių žmonių. Rudenį – per darbų įkarštį – pas mus dirba ir 20 žmonių. Tad kasmet juos surasti darosi vis sunkiau“.

Geriau susipažįsta

Žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“ visoje Lietuvoje organizuoja mobiliuosius turgelius, kuriuose prekiaujama „Kokybės“ ženklu pažymėta produkcija.

„Juose dažniausiai patys augintojai ir prekiauja savo produkcija. Tad pirkėjai gali susipažinti, daugiau sužinoti apie auginimo sąlygas, patį ūkį, istoriją.

Be to, ūkininkai gali išsamiau papasakoti apie „Kokybės“ ženklą, jo privalumus. Ir pagrįsti, jog tai ne rinkodaros triukas – o oficialus sertifikatas, gaunamas iš akredituotos viešosios įstaigos“, – sako kooperatyvo vadovas Mindaugas Maciulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.