Planuojate veisti sodą? Štai ko turėtumėte nepamiršti

Pavasaris – idealus laikas planuoti ir veisti sodą. Būtent pavasarį pašalimo tikimybė yra mažesnė, todėl mažesnė yra ir rizika, kad sodas neprigis ar augs nesėkmingai.

Planuojate veisti sodą? Štai ko turėtumėte nepamiršti.<br>AP nuotr.
Planuojate veisti sodą? Štai ko turėtumėte nepamiršti.<br>AP nuotr.
Planuojate veisti sodą? Štai ko turėtumėte nepamiršti.<br>kiti
Planuojate veisti sodą? Štai ko turėtumėte nepamiršti.<br>kiti
Patarimai sodininkams.<br>kiti
Patarimai sodininkams.<br>kiti
Sodą rekomenduojama veisti pavasarį.<br>kiti
Sodą rekomenduojama veisti pavasarį.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 12:12 PM

Su portalo lrytas.lt skaitytojais dalinamės patarimais ir informacija, kurios vertėtų nepamiršti, nusprendus šį pavasario sezoną užsiimti sodo planavimo bei veisimo darbais.

Tinkamas laikas ir tinkama vieta

Kad sodas būtų gražus ir gausus derliumi, svarbu pasirinkti ne tik tinkamus augalus ar vadovautis kokybiškos sodo priežiūros taisyklėmis.

Vietos, kuriose ilgiau išsilaiko šaltas oras ar rūkai, nėra tinkamos sodo veisimui. Netinkami ir užmirkę, nuolat šlapi ar pernelyg sausi dirvožemiai.

Sodo planuoti nepatartina ir slėniuose bei žemose vietose.

Ideali vieta sodui – kiek aukštesnė vieta su nedideliu nuolydžiu. Idealiai paruošta dirva – su tinkama drenažo sistema ir pašalintais, išlygintais netolygumais, kuriuose galėtų kauptis bei laikytis šaltas oras.

Svarbu ne tik tinkama vieta, bet ir tinkamas laikas. Orai Lietuvoje permainingi, o temperatūrą ir jos svyravimus žiemą prognozuoti sunku. 

Todėl saugiausia vaismedžius ir vaiskrūmius sodinti pavasarį, atšilus orams.

Jei vis tik sodą veisiate rudenį, būtina rinktis šalčiui kuo atsparesnes veisles.

Tinkama priežiūra

Užsiimant sodininkyste, vertėtų nedaryti vienos neretai pasitaikančios klaidos. Nepakanka prižiūrėti vien medžių ir krūmų.

Tiesiog būtina papildomą dėmesį skirti erdvėms, esančioms aplink augalus.

Sode patartina reguliariai pjauti ir sugrėbti žolę. Erdves prie pat vaiskrūmių ir vaismedžių rekomenduotina periodiškai ravėti: suvešėjusios piktžolės „atima“ dalį drėgmės ir maisto medžiagų iš sode augančių medžių ir krūmų.

Dar viena tinkamos sodo priežiūros gudrybė – tinkama derliaus priežiūra. Pernelyg vėlyvas derliaus nuėmimas blogina vaismedžių pasirengimą žiemai.

Keletas praktinių patarimų

– Planuodami, kokius vaismedžius ar vaiskrūmius sodinti, pasidomėkite jų veislių ypatybėmis ir ypač ankstyvumu. Patartina rinktis šalčiui ir ligoms kuo atsparesnes veisles. Dar vienas svarbus momentas – informacija apie tai, kokio rūgštumo dirva tinkama pasirinktiems augalams.

– Būtina užtikrinti tinkamą sodinukų išdėstymą. Minimalūs tarpai tarp augalų turėtų siekti 3 metrus. Susodinus mažus sodinukus šie tarpai galimai atrodys kiek per dideli, tačiau, vaismedžiams ir vaiskrūmiams ėmus stiprėti bei augti, toks atstumas taps optimalus.

Per tankiai susodinti vaismedžiai ir vaiskrūmiai atrodo ne tik neestetiškai, tačiau vieni kitiems užstoja šviesą. Maža to, tampa sunkiau juos prižiūrėti ir genėti.

– Norėdami gero, nepakenkite sodinukams. Kai kurie pradedantieji sodininkai, norėdami pagerinti dirvos savybes, palengvinti sodinukų prigijimo procesą ir paspartinti jų augimą, prieš sodinimą į duobes įpila mineralinių trąšų arba prideda šviežio mėšlo.

Tokie sprendimai nėra geri – šviežias mėšlas ar mineralinės trąšos, įbertos tiesiai į duobę, gali nudeginti vaiskrūmių ar vaismedžių šaknis. Todėl trąšas pilti vertėtų tik dirvos paviršiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.