Svarbiausi pavasario pradžios darbai darže ir sode

Pavasaris skaičiuoja pirmąsias savaites, o įsibėgėjantis pirmasis pavasario mėnuo – kovas – signalizuoja apie artėjančią daržo ir sodo sezono pradžią.

Svarbiausi pavasario pradžios darbai darže ir sode.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svarbiausi pavasario pradžios darbai darže ir sode.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovo pabaiga tinkama petunijų, astrų, serenčių, nasturtų sėjai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovo pabaiga tinkama petunijų, astrų, serenčių, nasturtų sėjai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pavasario pradžioje rekomenduojama užsiimti sodo revizija ir priežiūra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasario pradžioje rekomenduojama užsiimti sodo revizija ir priežiūra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2020, 10:48 AM

Tai mėnuo, kai dienomis saulė maloniai šildo žemę ir augalus, bet naktimis temperatūra išlieka pakankamai žema, o rytai gali nustebinti ir pabalusia bei pašalusia žeme.

Su portalo lrytas.lt skaitytojais dalinamės trumpa pavasario pradžios darbų atmintine ir patarimais, kokius darbus vertėtų atlikti ėmus ilgėti dienoms ir trumpėti naktims.

Sodo revizija ir priežiūra. Nors praėjusi žiema nepasižymėjo dideliais šalčiais ir temperatūrų svyravimais, būtina apžiūrėti vaismedžių kamienų būklę. Jei pastebimos atsivėrusios žaizdos, įtrūkimai, atšokusi žievė, patartina pasirūpinti kamienais, juos „gydant“ sodo tepalu.

Kitas svarbus kovo mėnesio darbas – vaismedžių ir vaiskrūmių genėjimas. Prasidėjus pavasariui, vertėtų kruopščiai apžiūrėti šakas ir šakeles, pašalinant gyvybės netekusias, senas, sudžiuvusias, ligotas, aplūžusias šakas. Genėjimo procesais užsiimti nerekomenduojama tada, kai ant medžių ima skleistis ir sprogti pumpurai.

Vynuogių genėjimu rekomenduotina užsiimti pirmojoje kovo pusėje.

Užsiimant genėjimu ir sodo revizija, nepamiršti reikėtų ir rudenį pasodintų medelių – įsibėgėjantis pavasaris tinkamas jų vainikų formavimui. Apgenėti, formuoti kovo mėnesį galima ir dekoratyvinius krūmus bei medžius.

Dėmesio skirti vertėtų ir gyvatvorėms: senas gyvatvorių dalis patartina pašalinti arba sumažinti.

Sode kovo mėnesį taip pat galima užsiimti vaismedžių ir vaiskrūmių tręšimu bei skiepijimu.

Sėja. Sėklas daiginti, sodinti įvairias kultūras, jas pikiuoti patartina, priklausomai nuo konkrečios augalų kultūros savybių, auginimo trukmės ir laikotarpio, kai planuojate perkelti daigus į nuolatinę jų augimo vietą. Bet kokiu atveju svarbu nepamiršti pasirūpinti optimalia daigų drėgme ir juos pasiekiančia saulės šviesa.

Jei pirmenybę pavasarinės sėjos metu teikiate sudaigintoms bulvės, kovas – idealus laikas pradėti šių daržovių daiginimą. Daiginti rekomenduotina tik sveikus bulvių gumbus. Daiginti šias Lietuvoje plačiai paplitusias ir aktyviai auginamas daržoves galima jas suberiant į polietileninius maišus su pradurtomis skylutėmis.

– Rekomendacijos gėlininkams. Kovo mėnesį gėlių mylėtojai gali sodinti visą eilę skirtingų augalų. Kovo vidurys labai tinka jurginų, kardelių, gumbinių begonijų auginimo startui.

Kovo pabaiga tinkama petunijų, astrų, serenčių, nasturtų sėjai.

Tiesa, pavasario pradžioje apgenėti galima ir sumedėjusius daugiamečių gėlių stiebus bei po žiemos išaugusius nedekoratyvius ūglius. Jei nusprendžiate ūglius pašalinti tik iš dalies, tuomet patartina nupjauti pusę arba du trečdalius nedekoratyvaus stiebelio. Nupjautą ūglį galima pasodinti į atskirą vazoną.

Dėmesio patartina skirti kambariniams augalams: jei nėra specifinių su rūšimi susijusių reikalavimų, kovas labai tinka kambarinių gėlių persodinimui bei dalijimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.