Petražolių giminaičiai – anyžiai: nauda ir naudojimas

Anyžiai arba anyžinė ožiažolė (lot. Pimpinella anisum L.) – kai kuriose šalyse itin plačiai vartojamas augalas, pasižymintis eile naudingųjų savybių.

Petražolių giminaičiai – anyžiai: nauda ir naudojimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Petražolių giminaičiai – anyžiai: nauda ir naudojimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai petražolių ir morkų giminaičiais.
Tai petražolių ir morkų giminaičiais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2020, 10:44 AM

Nors Lietuvoje anyžiai natūraliomis sąlygomis neauga, juos sėkmingai ir kokybiškai galima užsiauginti, pasodinus šį augalą sode ar darže.

Šiek tiek apie anyžius

Tai įprastai vienmetis salierinių šeimos augalas, augantis ir paplitęs Egipte, Turkijoje, Ispanijoje ir kai kuriose kitose Europos šalyse. Žvelgiant iš biologinės perspektyvos, anyžiai gali būti vadinami išskirtinio skonio prieskoninių žolių petražolių ir morkų giminaičiais.

Paprastasis anyžius Lietuvoje savaime neauga, bet kaip prieskoninė ar vaistinė žolė gali būti auginamas soduose ar daržuose. Vis tik mūsų šalyje auga paprastojo anyžiaus giminaičiai: didžioji ožiažolė, juodoji ožiažolė, mažoji ožiažolė.

Tiesa, įdomu tai, kad anyžius į Lietuvos teritoriją pirmą kartą atkeliauti galėjo dar 19 a.

Šis augalas užauga iki 15 – 50 centimetrų ar net dar didesnio ūgio. Manoma, kad tai buvo vienas pirmųjų specialiai auginti pradėtų augalų, o kartu ir vienas pirmųjų pasaulyje plačiai paplitusių prieskonių.

Nusprendus anyžius auginti nuosavame sode ar darže, sudėtinga nebus. Svarbiausia parinkti gana atvirą ir saulės spindulių lepinamą vietą bei purų, nerūgštų, kokybišką dirvožemį. Šias žoles galima sėti tiek tiesiai į dirvą, tiek daigus auginti šiltnamyje, juos kiek vėliau perkeliant į nuolatinę augimo vietą.

Maistui ir sveikatos stiprinimui įprastai naudojamos sėklos, priklausomai nuo sodinimo būdo, subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Jei vasara itin sausa, kad sėklos kokybiškai subręstų patartina anyžius laistyti.

Naudingųjų savybių – visas pluoštas

Kai kuriems anyžiai yra nepriimtini dėl specifinio skonio. Tačiau spręsti apie šiuos augalus vertėtų tikrai ne pagal jų skonines savybes. Šie augalai pasižymi pluoštu naudingų savybių: jie gerina apetitą, padeda sureguliuoti virškinimo procesus, taip pat gali būti naudojami pilvo pūtimo prevencijai.

Fiksuojama, kad anyžiai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Jie padeda susilpninti galvos skausmus ir sukimąsi.

Maža to, tarp sveikatai draugiškų savybių rikiuojasi ir pagalba, gydant viršutinių kvėpavimo takų susirgimus ir peršalimą, padedant atsikosėti, kovojant su gerklės skausmu.

Būtent šio augalo arbatą rekomenduojama vartoti žindančioms moterims, kurioms trūksta pieno. Anyžių arbata naudinga ir bendram įvairių organizmo sistemų stiprinimui.

Nereikėtų pamiršti, kad anyžiai naudojami ir kaip prieskoniai. Jais gali būti gardinami tiek saldūs, tiek sūrūs patiekalai. Nedideli kiekiai anyžių sėklų dedami į mėsos gaminius. Kartu tai puikus pyragų, pyragaičių, sausainių pagardas.

Anyžiai dedami ir į kai kurių alkoholinių gėrimų, pavyzdžiui, likerių, degtinių, sudėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.