Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas

Raudoni, geltoni ar net juodi, pailgi, apvalūs ar smulkūs-kekiniai – tai darže ar šiltnamyje auginamų pomidorų įvairovė. Pripažįstama, kad pomidorai – sėklų rūšių įvairove pasižyminčios daržovės.

Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pomidorų sėklų įvairovė – labai didelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pomidorų sėklų įvairovė – labai didelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbu pasirinkti kokybiškus ir nepažeistus daigus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbu pasirinkti kokybiškus ir nepažeistus daigus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Praktiniai patarimai, kaip pasirinkti kokybiškas pomidorų sėklas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 5:19 PM

Dalinamės praktiniais patarimais, kaip nepasiklysti sėklų gausoje ir pasirinkti ne tik tinkamas šių daržovių sėklas, bet ir jų daigus.

Pagrindiniai kriterijai

Veislės pasirinkimas – daržininkų profesionalų ir mėgėjų skonio bei noro reikalas. Vis tik nepriklausomai nuo to, kokių pomidorų savo darže norite, patartina būtų pasirinkti tas veisles, kurios yra mažiau jautrios ir lepios, pasižymi atsparumu kenkėjams bei ligoms, duoda gerą derlių ir nebijo temperatūros pokyčių.

Apgalvoti vertėtų ir tai, kiek laiko galėsite skirti pomidorų priežiūrai. Jei neturite didelių laiko išteklių, pirmenybę teikite daug priežiūros nereikalaujančios rūšims.

Svarbiu kriterijumi turėtų tapti ir pomidorų ūgis. Atsižvelgiant į aukštį, pomidorai įprastai skirstomi į indeterminantinius ir determinantinius. Pirmajai grupei priskiriami aukštaūgiai pomidorai, kurie yra neriboto augimo. Tuo tarpu determinantiniai pomidorai – tai riboto augimo pomidorai, užaugantys iki tam tikro numatyto ūgio.

Įprastai galima rinktis tarp klasikinių apvalių, vidutinio dydžio pomidorų ir slyvinių pomidorų, kurie yra pailgos formos bei ne itin sultingi.

Dar vienas pasirinkimo kriterijus gali būti pomidorų dydis: gausu tiek stambiavaisių, kitaip dar vadinamų, jautiniais pomidorų veislių, tiek smulkiavaisių – vyšniniais ar kokteiliniais vadinamų pomidorų veislių.

Apmąstyti reikėtų ir tai, kokio ansktyvumo derliaus norite.

Daigų pasirinkimas

Išties ne visi daržininkai patys iš sėklų augina pomidorų daigus. Dalis turguose ar specializuotose augalų parduotuvėse perka jau paaugintus šių daržovių daigus. Renkantis daigus, greta jau minėtų veislės kriterijų, susijusių su skoninėmis savybėmis, derliaus vėlyvumu ar ankstyvumu, būtina atidžiai apžiūrėti ir įvertinti daigų kokybę.

Tamsiai žalia lapų spalva, nepažeistos šaknys, tvirtas stiebas – tai pagrindiniai kokybiškų daigų atrankos kriterijai. Labai svarbu, kad daigų lapai nebūtų pageltę ar suvytę, o patys daigiai būtų neišstypę.

Taip pat vertėtų nepirkti mechaniškai pažeistų pomidorų, dar rizikingiau, jei pažeistos jų šaknys. Tai didina tikimybę, kad daigai sunkiai prigis arba duos prastą derlių.

Nepirkti vertėtų ir jau žydinčių ar pražydėjusių pomidorų daigų.

Įdomios rūšys

Tie, kurie savo pomidorų lysvėse ar šiltnamiuose nori įvairovės ir eksperimentų, gali rinktis iš plataus netradicinių rūšių asortimento. Pavyzdžiui, „Zefir v šokolade“ pomidorai yra rudai raudonos spalvos. Dėl savo spalvos jie paįvairina įvairius patiekalus ir puikiai atrodo greta raudonų ar geltonų pomidorų. Maža to, jų skonis išties malonus – kiek salstelėjęs. Pagal derliaus subrandinimo laikotarpį ši veislė priskiriama vidutinio ankstyvumo pomidorų grupei.

Tamsiai raudonas minkštimas ir žaliai ar rausvai ruda luobelė – tai ispaniškų pomidorų veislė „Sibarita F1“. Šie pomidorai auga kekėse, yra vidutinio ankstyvumo ir idealiai tinka auginimui šiltnamiuose.

Geltonų pomidorų mėgėjams turėtų patikti veislė „Olesia“, kuriai būdingi cilindro formos, ryškaus skonio, itin aromatingi pomidorai. Tai taip pat vidutinio ankstyvumo pomidorų veislė.

Išvaizda nepralenkiama pomidorų rūšis – „Green zebra“. Šie pomidorai yra gelsvai žali su žaliais dryžiais. Jų skonis neįprastas ir kiek pikantiškas, tačiau vidus – mėsingas. Tiesa, ši veislė priskiriama aukštaūgių pomidorų kategorijai.

Jei darže ar šiltnamyje norite oranžinės spalvos, verta išbandyti „Churma“ veislės pomidorus. Pastebima, kad ši veislė išties derlinga, o pomidorai itin sultingi ir kiek saldoko skonio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.