Į saulę stiebiasi saulutės – kur jas auginti?

Ką daryti, kad veja būtų gyvesnė ir žaismingesnė? Atsakymas paprastas – pasodinti joje saulučių. Tai visiškai nestebina, nes manoma, kad šios gėlės kilo būtent iš pievų, plytinčių Mažojoje Azijoje ir Europoje.

 Į saulę stiebiasi saulutės – kaip jas auginti?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Į saulę stiebiasi saulutės – kaip jas auginti?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Tai graži, bet nereikli gėlė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Tai graži, bet nereikli gėlė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Šios gėlės įprastais dauginamos sėklomis, auginiais ir kero dalijimu.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Šios gėlės įprastais dauginamos sėklomis, auginiais ir kero dalijimu.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 30, 2020, 11:26 AM

Žydinčioms pievoms šios gėlės labai tinkamos dėl to, kad naujus žiedelius po nupjovimo jos sukrauna vos per kelias dienas. Tad, nupjovus žolę, į saulę besistiebiančiais saulučių žiedais grožėtis galėsite beveik tuoj pat.

Saulutės (Bellis) yra augalas, kuris gali būti tiek vienmetis, tiek daugiametis. Lietuvos soduose ir gėlynuose labiausiai paplitę daugiametės saulutės (Bellis perennis). Tai nuo seno mūsų šalyje žinoma, mėgiama ir vertinama gėlė.

Graži, bet nereikli gėlė

Kai kurie gėlininkai tikina, kad pievose saulutės primena mažus tarp žolių išsimėčiusius perliukus. Šios dailios gėlės į saulę besistiebiančiais savo žiedais džiugina labai ilgą laiką.

Žydėti jos pradeda jau gegužės mėnesį, sušilus orams. Saulučių žiedai džiugina visą pirmąją vasaros dalį. Jei vasara labai karšta, šios gėlės gali prarasti savo dekoratyvumą. Na, o jei orai nebūna itin sausi ir karšti, saulutėms pakanka drėgmės, tai jų žiedai skleidžiasi iki pat rudeninių šalčių.

Saulutėmis savo pievas papuošti gali visi norintys – tam nereikia išskirtinių sąlygų, išmanymo ar gebėjimų. Saulutės lengvai prigyja ir yra gana nelepios gėlės. Vis tik galvojant apie saulučių auginimui idealią dirvą, patartina rinktis vidutinio drėgnumo, trąšias žemes.

Saulutės mėgsta saulę, tačiau labai sėkmingai auga ir daliniame pavėsyje.

Šios gėlės įprastais dauginamos sėklomis, auginiais ir kero dalijimu. Jas persodinti galima ir žydėjimo metu. Tiesa, saulutės gana dažnai pasisėja ir pačios. Dėl šios priežasties neretai susidaro įspūdis, kad toje pačioje pievos ar gėlyno vietoje jos auga metų metais.

Būtent lengvas plitimas yra vienas iš saulučių trūkumų – jų plitimą kartais sunku suvaldyti, o šios smulkiažiedės gėlės kartais nustelbia kitus pievų augalus ar išplinta į plotus, kuriuose yra nepageidaujamos.

Kiti faktai apie saulutes

Tai daugiametės gėlės, kurios neretai auginamos kaip dvimečiai augalai. Jų lapai žali, kastuviški arba kiaušiniški.

Saulučių žiedai gali būti tuščiaviduriai, pusiau pilnaviduriai arba pilnaviduriai. Žiedų spalva dažniausiai būna balta, rausva arba baltai rausva. Žiedo dydis gali skirtis priklausomai, nuo konkrečios rūšies savybių.

Nors saulutės dažnai pastebimos žydinčiose pievose ir prie namų auginamose vejose, jas galima auginti ir gėlynuose, gėlių lysvėse, klombose ar net kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.