Komposto nauda ir pagrindinės kompostavimo taisyklės

Kompostas – tai rezultatas proceso, kurio metu organinės atliekos paverčiamos įvairiems augalams ir dirvožemiui lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų šaltiniu. Na, o šio proceso varomoji jėga – mikroorganizmai, kurių pagalba ir vyksta pats kompostavimo procesas.

Komposto nauda ir pagrindinės kompostavimo taisyklės.<br>V.Balkūno nuotr.
Komposto nauda ir pagrindinės kompostavimo taisyklės.<br>V.Balkūno nuotr.
 Komposto nauda ir pagrindinės kompostavimo taisyklės.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Komposto nauda ir pagrindinės kompostavimo taisyklės.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svarbus kompostavimo proceso dėmuo – deguonis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svarbus kompostavimo proceso dėmuo – deguonis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Komposto nauda – keleriopa. <br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Komposto nauda – keleriopa. <br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 21, 2020, 12:20 PM

Komposto nauda – keleriopa. Jis užtikrina dirvos trąšumą ir purumą, taip pat padeda atstatyti optimalią dirvos struktūrą. Maistinių medžiagų, įskaitant ir įvairius mikroelementus, gausa komposte, paverčia jį natūralia trąša, kurios padauginti, sodininkų ir daržininkų teigimu, skirtingai nei cheminių trąšų, neįmanoma.

Pastebima, kad kompostas itin pozityviai veikia ir dirvos struktūrą: molingose dirvose jis pagerina oro laidumą, o smėlingose – padeda normalizuoti drėgmės balansą.

Nereiktų pamiršti, kad kompostavimas – patikimas būdas atsikratyti atliekomis. Kompostuojant galima perdirbti nemažą dalį buitinių atliekų, pavyzdžiui, žolę, lapus, įvairias kitas sodo atliekas, tai yra vaisių ir daržovių likučius. Kompostuojant nereikės deginti lapų, o tai padės išvengti papildomų rizikų ir pavojų gamtai.

Nors kompostas labai naudingas, tačiau svarbu, kad jis būtų kokybiškas ir veiksmingas. Dalinamės keliomis tinkamo kompostavimo taisyklėmis:

– Visų pirma, labai svarbu žinoti, ko kompostuoti nepatariama. Į komposto dėžę ar krūvą vertėtų nedėti: pesticidais ar kitomis cheminėmis medžiagomis užterštų sodo, daržo ir gėlyno atliekų, įvairiomis ligomis užkrėstų medžių ar augalų atliekų. Taip pat nerekomenduojama kompostuoti įvairių rūšių mėsos, žuvies, kiaušinių atliekų bei pieno produktų likučių – šios atliekos sukelia labai nemalonų kvapą ir traukia parazitus.

– Labai svarbu, kad kompostuojamos atliekos gautų oro. Dėl šios priežasties nereiktų kompostuojamų atliekų talpinti ten, kur jos visiškai negaus oro. Natūralų kompostavimo procesą galima šiek tiek paskatinti ir palengvinti, tačiau tam būtina naudoti tik natūralias medžiagas. Puikus pasirinkimas – daržo žemės.

– Sėkmingam kompostavimo procesui labai svarbus yra kompostuojamų atliekų sąlytis su žeme. Todėl komposto krūva turėtų būti kraunama vietoje, kurioje veisiasi dirvoje gyvenantys organizmai.

– Dar viena kokybiško kompostavimo taisyklė – drėgmės palaikymas. Saugokite kompostą nuo visiško išdžiuvimo. Jei matote, kad kompostas stipriai išsausėjęs, sulaistykite jį vandeniu.

– Dar vienas svarbus kompostavimo proceso dėmuo – deguonis. Kad kompostuojamos medžiagos būtų aprūpintos deguonimi, patartina krūvą periodiškai permaišyti.

– Jei kompostuojama dėžėje, dėžė turėtų būti su dangčiu nuo lietaus ir su skylutėmis, per kurias patektų oras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.