Apželdinimo sprendimas mažiems kiemams ar kompaktiškiems gėlynams – raganės

Tie, kurie savo soduose, gėlynuose ar kiemuose šį sezoną nusprendė užveisti raganes, artėjant rudeninėms šalnoms, jau turėtų džiaugtis prigyti ir žemėje įsitvirtinti spėjusiomis gėlėmis.

Apželdinimo sprendimas mažiems kiemams ar kompaktiškiems gėlynams – raganės<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Apželdinimo sprendimas mažiems kiemams ar kompaktiškiems gėlynams – raganės<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Raganės (lot. Clematis) priklauso vėdryninių (lot. Ranunculaceae) šeimos augalams.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Raganės (lot. Clematis) priklauso vėdryninių (lot. Ranunculaceae) šeimos augalams.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Sodinimo metu raganes rekomenduojama gausiai palieti.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Sodinimo metu raganes rekomenduojama gausiai palieti.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 29, 2020, 4:44 PM

Tiems, kurie vis dar svarsto, kuo pagyvinti savo kiemą ar gėlyną, vertėtų apmąstyti raganių pasirinkimą – tai puikus apželdinimo sprendimas mėgstantiems žydinčias gėlės, tačiau turintiems nedidelį laisvą žemės plotą.

Raganės – vijokliniai augalai, pasižymintys gana greitu augimo tempu ir nereikalaujantys daug vietos. Todėl ši gėlė yra idealus sprendimas kotedžų ar namų su nedideliais kiemais savininkams.

Raganė – kas tai per gėlė?

Raganės (lot. Clematis) – tai žydinčios gėlės, priklausančios vėdryninių (lot. Ranunculaceae) šeimos augalams. Raganės atpažįstamos ir žinomos dėl savo žiedų, kurie dažniausiai būna violetinės arba mėlynos spalvos atspalvių.

Tačiau šiandien gėlių parduotuvėse ir profesionaliuose gėlynuose galima rasti ir kitomis spalvomis žydinčių raganių. Žiedais šie augalai džiugina gana ilgai – įprastai nuo liepos iki pat rudeninių šalnų.

Raganės tiek anksčiau, tiek dabar itin vertinamos dėl to, kad jų auginimui nereikia daug vietos.

Raganėmis galima apželdinti balkonus, tvoras, taip pat sienas. Auginant raganes prie sienų, rekomenduotina gėles šiek tiek atitraukti nuo sienų, kad šiltuoju metu laiku nuo saulės ir šilumos įkaitę sienos netrukdytų sėkmingam raganių augimui, o nuo stogo jų nuolat nelietų varvantis lietaus vanduo.

Maža to, raganės nereiklios ne tik žemės ploto dydžiui. Jos labai gerai jaučiasi kitų augalų draugijoje. Todėl žemės plotą, kuriame auga raganės, galima mulčiuoti arba apsėti kiliminiais augalais. Viena iš galimų alternatyvų – smulkiais žiedais žydintys, žemaūgiai serenčiai arba ylalapiai flioksai.

Vis tik, sodinant raganes, patartina vengti augalų su itin giliomis, plačiomis ir stipriomis šaknimis kaimynystės. Susodinus raganes su augalais, kurių šaknys gilios, stiprios ir plačios, raganių šaknys susipina su kitų augalų šaknimis.

Tiesa, kadangi tai vijoklinis augalas, sodinant šias gėles, būtina apgalvoti, kokią atramą jos turės ir kur galės „lipti“ bei vyniotis.

Taip pat pasirinkti vertėtų nuo skersvėjų apsaugotas kiemo ar gėlyno erdves, į kurias patenka nemažai saulės spindulių. Jei šias gėles „apgyvendinsite“ pavėsyje, jos tiesiog nustos žydėti. Vis tik yra rūšių, kurios gali augti ir pusiau pavėsyje.

Rekomendacijos auginimui

Skaičiuojama, kad raganių šaknų ilgis gali siekti nuo pusės metro iki metro. Todėl, visų pirma, prieš sodinant, būtina norimoje vietoje iškasti gana gilią duobę ir paruošti joje maisto medžiagomis gausiai aprūpintą žemę. Dirvožemis turėtų būti aprūpintas maisto medžiagomis, derlingas, purus ir laidus. Idealus dirvos raganėms pH siekia 5,5-6,5.

Sodinti šias gėles patartina pavasarį – gegužės arba balandžio mėnesiais. Yra rūšių, kurias sodinti galima ir rugsėjį. Sodinimo metu raganes rekomenduojama gausiai palieti, o jų šaknis prasklaidyti į įvairias puses ir tik tuomet užberti žemėmis.

Nereikėtų išsigąsti, jei pirmaisiais augimo metais aptariamos gėlės augs gana lėtai. Pirmuosius dvejus ar net trejus metus intensyviai auga ir į žemę tvirtinasi raganių šaknys. Po to, raganių stiebai ir lapija ima augti bei didėti gana greitais tempais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?